• Most érdemes rózsakertet látogatni

2019.05.25.

Nincsen rózsa tövis nélkül – szól a mondás. Ám mint Bálint gazdától tudjuk, ez botanikailag hamis állítás, mert a rózsának nem tövise, hanem tüskéje van. Másrészt pedig nem is egy olyan fajta akad, amely nem szúrós, ugyanis a hajtásán nincs tüske.

 

Talán az összes létező fajta, több ezer különféle színű és illatú rózsa csodálható meg a régió két különleges rozáriumában. Május végén, júniusban kínálnak igazán kivételes látnivalót és illatélményt számunkra ezek a rózsakertek: a fertődi kastély parkjában, és a nyugati határszélhez közeli Burgenlandban, Savanyúkúton (Bad Sauerbrunn). A páratlan élményért érdemes a következő hetekben meglátogatni ezeket, mert ilyenkor a legintenzívebb a virágzás, a virágok királynői szépen bontogatják szirmaikat, ebben az időszakban igazán üdék, frissek és illatosak.

esterhazy-kastely-fertod

Jól jár, aki ilyenkor látogat el az Esterházy-kastélyba Fertődre, mert a programba beiktathatja a kastély parkjában található történelmi rózsakertet is. A száz éves rozárium Cziráky Margit hercegné nevét viseli, az 1900-as évek elején ő alakíttatta ki az ország egyik leglátványosabb rózsakertjét. Néhány évvel ezelőtt a kertet megújították, jobbára a magyar nemesített fajtákat találjuk itt.

A rózsakert naponta 10 és 18 óra között látogatható, belépőjegyet 500 forintos áron a rózsakert bejáratánál vagy a jegypénztárban tudunk váltani.

bad-sauerbrunn-burgenland

Létrehozását tekintve jóval fiatalabb a burgenlandi Bad Sauerbrunn rozáriuma, mint a Cziráky Margit Rózsakert. Azonban maga a városka történelmi fürdőváros, az 1800-as évek végén még Budapestről is sokan látogatták gyógyító forrásvize okán. A település középpontjában található Kurpark rozáriuma rendkívül látványos, szinte minden elképesztő fantázianevű rózsafajta megtalálható benne.

A park ingyenesen látogatható, kivéve, amikor kulturális programok zajlanak a park központjában elhelyezett színpadon. Az idei zenés Rózsafesztivál időpontja június 1-2.