• Fertőd

    cziraky-margit-rozsakert-fertod

Cziráky Margit Rózsakert – Fertőd

A fertődi Esterházy-kastély parkja az európai barokk kertépítészet egyik legszebb kompozíciója. Virágzáskor gyönyörű a rózsakertje, melyet kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján állítottak helyre 2015-ben. Közel nyolcezer rózsatő pompázik ilyenkor.

A rózsakert Cziráky Margit hercegné nevét viseli. Írásunkból kiderül, miért.

Mikor Esterházy (IV.) Miklós herceg és felesége, Cziráky Margit az 1900-as évek elején Eszterházára költözött, a dicső ős,  „Fényes” Miklós által az 1760-as években épített meseszép kastély, a „magyar Versailles” már fényévekre volt régi pompájától.

Az eltelt több mint száz év alatt az utódok által már nem lakott kastélyt széthordták, az épület és környezete enyészetnek indult. A tetőn becsurgott a víz, a kastély legszebb termében pedig birkát tartottak és felverte a gaz a kastély egykori pompás parkját is. Az utolsó, 19. századi kertészt, Gulnhofer Károlyt 1862-ben áthelyezték Lékára, így a parkot ezután évtizedekig egyáltalán nem gondozta senki.

Egészen 1902-ig, Cziráky Margit hercegné érkezéséig. Ekkor a kastélyparkot rendbe tették és ő alakíttatta ki a rózsakertet is.

cziraky-margit-rozsakert-fertod
cziraky-margit-rozsakert-fertod

A hercegi pár megbízásából a kastélykertek egy részének terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauft készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. A hercegné óhajára az Esterházy hitbizomány 1902 januárjától ismét alkalmazott szakképzett kertészt Eszterházán, a pályája kezdetén álló Hulesch Károly személyében. A hercegné megbízásából ő gondozta az ország akkor egyik leggazdagabb rózsakertjét, melyben ebben az időben vagy húszezer rózsatövet ültettek el.

A Rózsakertben 2004-ig a Fertődi Gyümölcsnemesítési Kutatóintézet bogyósgyümölcs-fajtakísérletei zajlottak. A kert „gerincét” alkotó rózsalugast és pavilont 2002-ben mérték fel, majd a kereszt alakú lugast és a kínaizáló pavilont a fennmaradt korabeli vázszerkezet alapján rekonstruálták. Így a Rózsakertet hiteleles formai rekonstrukció alapján újították meg nemrégiben európai uniós forrásból.

Később pedig az egykori főkertészi lakból alakítottak ki egy Rózsaházat, amely fogadótér és egyben rendezvényhelyszín is.

Cziráky Margit életéről és a kastélyról itt olvashat

Frissítve: 2023.06.07.

Kapcsolódó tartalom