• Fertőd

    cziraky-margit-rozsakert-fertod

Fertő-tó – Látnivalók

Cziráky Margit rózsakert – Fertőd

A fertődi Esterházy-kastély parkja az európai barokk kertépítészet egyik legszebb kompozíciója. Különösen virágzáskor gyönyörű a rózsakert, melyet kerttörténeti tudományos dokumentációk alapján állítottak helyre nehány évvel ezelőtt.

A rózsakert Cziráky Margit hercegné nevét viseli. Írásunkból kiderül, miért.

Mikor Esterházy (IV.) Miklós és felesége, Cziráky Margit az 1900-as évek elején Eszterházára költözött, a dicső ős,  “Fényes” Miklós által az 1760-as években épített meseszép kastély, a “magyar Versailles” már fényévekre volt régi pompájától.

Az eltelt több mint száz év alatt az utódok által már nem lakott kastélyt széthordták, az épület és környezete enyészetnek indult. A tetőn becsurgott a víz, a kastély legszebb termében pedig birkát tartottak és felverte a gaz a kastély egykori pompás parkját is. Az utolsó, 19. századi kertészt, Gulnhofer Károlyt 1862-ben áthelyezték Lékára, így a parkot ezután évtizedekig egyáltalán nem gondozta senki.

Egészen 1902-ig, Cziráky Margit hercegné érkezéséig.

fertod-rozsakert
fertod-rozsakert

A kastélykertek egy részének terveit az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legismertebb kertésze, Anton Umlauf készítette, a rózsakert 1908-ra készült el. A hercegné óhajára az Esterházy hitbizomány 1902 januárjától ismét alkalmazott szakképzett kertészt Eszterházán, a pályája kezdetén álló Hulesch Károly személyében. A hercegné megbízásából ő gondozta az ország akkor egyik leggazdagabb rózsakertjét, melyben ebben az időben vagy húszezer rózsatövet ültettek el.

Cziráky Margit múlt századi rózsakertjét nemrégiben európai uniós forrásból hozták létre újra. Ekkor a 220 méter hosszú, több ezer futórózsával befuttatott, kereszt alakú lugasrendszert és a pagodaszerű pavilont újították meg.  Napjainkban 8-10 ezer rózsatő virágzik a kertben.

Cziráky Margit hercegné életéről ebben az írásunkban olvashat.

A Cziráky Margit Rózsakert naponta délelőtt 10 órától este 18 óráig áll nyitva, belépőjegy 1000 Ft, családi jegy esetében személyenként 500 Ft.

Frissítve: 2022.06.07.

Kapcsolódó tartalom