• Fertőd

    cziraky-margit-rozsakert-fertod

Cziráky Margit rózsakert – Fertőd

Mikor Esterházy (IV.) Miklós és felesége, Cziráky Margit az 1900-as évek elején Eszterházára (FERTŐD) költözött, a dicső ős,  “fényes” Miklós által az 1760-as években épített meseszép kastély, a “magyar Versailles” már fényévekre volt régi pompájától.

Az eltelt több mint száz év alatt az utódok által már nem lakott kastélyt széthordták, az épület és környezete enyészetnek indult. A tetőn becsurgott a víz, a kastély legszebb termében pedig birkát tartottak és felverte a gaz az egykori Esterházy tündérvilág pompás parkját is. Az utolsó, 19. századi kertészt, Gulnhofer Károlyt 1862-ben áthelyezték Lékára, így a parkot ezután évtizedekig egyáltalán nem gondozta senki.

Egészen 1902-ig, Cziráky Margit hercegné érkezéséig.

cziráky-margit-rozsakert

A hercegné óhajára az Esterházy hitbizomány 1902 januárjától ismét alkalmazott szakképzett kertészt Eszterházán, a pályája kezdetén álló Hulesch Károly személyében.

A hercegné megbízásából ő gondozta az ország akkor egyik leggazdagabb rózsakertjét, melyben ekkor vagy húszezer rózsatövet ültettek el.

Cziráky Margit múlt századi rózsakertjét nemrégiben európai uniós forrásból hozták létre újra. Ekkor a 220 méter hosszú, több ezer futórózsával befuttatott, kereszt alakú lugasrendszert és a pagodaszerű pavilont újították meg. A rózsakert az elképzelések szerint egyúttal génbank is, az eddigi legteljesebb gyűjteménye a magyar nemesítésű rózsafajtáknak. A cél az volt, hogy a nemzetközi hírű rózsanemesítő, Márk Gergely több mint 700 saját nemesítésű rózsafajtáját is bemutassa.

2020-ban közel 8000 rózsatő virágzik a parkban.

(Felhasznált forrás: Alföldy Gábor: Eszterháza kamarakertjei)

Kapcsolódó tartalom