• patikamuzem-sopron

Patikamúzeum

A soproni Patika–ház története a 16. században mindjárt azzal kezdődött, hogy a város nem kapott engedélyt az épület elbontására. 150 évvel később ebben a házban született Gensel Ádám orvos, aki az első hazai meteorológusként elsőként kezd foglalkozni az időjárási frontok emberi szervezetre gyakorolt hatásának vizsgálatával. 1968-ban pedig megnyitják az épületben az ország első gyógyszerészeti múzeumát. Dióhéjban ez a soproni Patika-ház története, jelentősége messze nagyobb, mint egy aprócska kis múzeumé a soproni Fő téren. 

Bár Sopron szabad királyi város polgárai a 16. században számos kiváltság birtokában éltek, azért mindent ők sem tehettek meg. Szándékuk szerint lebontották volna ezt a Tűztoronnyal szembeni épületet, hogy a teret szélesítsék és tágítsák. A városi tanács bontási kérvényét azonban maga II. Lajos király utasította el a Mohács előtti évben, mondván, ez rontaná a tér összképét és hangulatát, amit egyáltalán nem tartott kívánatosnak. Ebből az ügyből kerekedett hát ki az az irat, melyet az ország első műemlékvédelmi határozatának tartanak. A dokumentum ma is a soproniak birtokában van.

A Patika-ház épületében évszázadokon át több gyógyszertár is működött, a házat orvos és gyógyszerész családok lakták. Az épület műemléki felújítását követően, 1968-ban alakították ki a Fehér Angyal Patikamúzeumot, amely talán az ország első patikamúzeuma. Az épület leghíresebb lakója Gensel Ádám (1677-1720) polihisztor-orvos volt, aki hazánkban először vizsgálta az időjárási frontok hatásait. Gensel nagyapja nyitotta az épületben az első patikát.

Az aprócska Patikamúzeum kiállítása két helyiségből áll. Eredeti 19. századi gyógyszertári berendezések láthatók, eredeti a bútorzat, a kiadó pult és a 19. század elejéről származó edények, porcelántégelyek is, mintha a korabeli gyógyszertárba lépnénk be. Mindemellett számos tárgyi emlék, könyv, fénykép tekinthető meg.