• muzeumnegyed-sopron

Múzeumnegyed – Sopron

A soproni Múzeumnegyed négy gyönyörű, korábban önálló belvárosi műemléképületet kapcsol össze, beleértve Sopron ikonikus látnivalóját, a Tűztornyot is. A Múzeumnegyed kiállításai Sopron történelmét az őskortól napjainkig mutatják be. 

muzeumnegyed-sopron

A Fő téren álló híres soproni épületekkel, a Storno-ház, a Tábornok-ház, a Fabricius-ház és a Tűztorony építészeti összekapcsolásával alakították ki a múzeumegyüttest 2023-ban, ahol átjárók, emeletek, szinteltolások, izgalmas zugok és terek fogadják a látogatót. 

Bejárata a Fő térről nyílik, a Tábornok-ház fedett belső udvarának modern fogadóteréből, innen az aulából indulva fedezhetjük fel a múzeumegyüttest.

Az állandó kiállítások számos ponton kapcsolódnak egymáshoz, láncolatot alkotva tárják fel Sopron múltját, mutatják be Sopron történelmét. Belépőjegyet különböző variációkban válthatunk, tetszőlegesen variálhatjuk a látnivalókat kombinált jegyekkel, vagy akár egy 72 órára szóló, valamennyi kiállításra belépőként szolgáló all in jegyet is válthatunk.

Kiállítások, melyeket ajánlott megnézni:

A Szent Korona és a magyar királyok számos alkalommal kerültek kapcsolatba Sopronnal. E kalandos történetnek állít emléket a Sopron és a korona címet viselő kiállítás, melyben megtekinthető a korona pontos másolata is.

A Fabricius-ház korábban is népszerű, 17-18. századi polgári lakáskultúrát bemutató, Otthon a városban kiállítása egy 19. századi egységgel bővült a Múzeumnegyed megnyitásával, ezek interaktív elemek segítségével kelnek életre. Megújult az ókori kőtár is, a „suttogó” kőemlékek maguk mesélik el történetüket, az évezredekkel ezelőtti keletkezésüktől régészeti feltárásukig. Látható a Storno család historizáló művészlakása, és az állandó történeti kiállítás is, amely Sopron város és az egykori Sopron vármegye történetét mutatja be a reformáció korától az 1989. évi Páneurópai Piknikig.

A Mesebeli história – Mátyás király a népmesékben és a történetírásban című tárlat egyszerre állít emléket Hunyadi Mátyásnak. A Múzeumnegyed egyik különlegessége, a középkori Lakótorony, fényfestett, filmre írt, animált, érinthető kellékekkel és eszközökkel látható. Az Újkori kőtár Vándorszobrok kiállítása Sopron 17-18. századi kőszobrászainak és kőfaragóinak munkáiból ad válogatást, illetve az Iparművészeti Látványtár anyagát a Soproni Múzeum Iparművészeti gyűjteményéből válogatták.

A Fabricius-házban pedig a Galériaa Storno-konyha, a Várfalkert, a Múzeumshop valamint a egy kávézó kapott helyet.

Tűztorony

Körerkélyéről páratlan kilátás nyílik a belvárosra és a távolabb magasodó Lőverekre. Egész évben látogatható, belépődíjas.

Kapcsolódó olvasnivaló:

Időkapu

Várostörténet kőemlékek alapján az 1-16. századig – egész évben látogatható, belépődíjas.

Sopron és a korona

Hunyadi Mátyástól Habsburg Károlyig – egész évben látogatható, belépődíjas.

Kapcsolódó olvasnivaló:

Otthon a városban

17-19. századi polgárlakások – egész évben látogatható, belépődíjas.

Határtalan történet

Sopron és környéke a koraújkortól napjainkig – egész évben látogatható, belépődíjas.

Storno-gyűjtemény

A Storno család historizáló művészlakása – egész évben látogatható, belépődíjas.

Suttogó kövek

Római kőtár – egész évben látogatható, belépődíjas.

Mesebeli história

Mátyás király a népmesékben és a történetírásban – egész évben látogatható, belépődíjas.

Vándorszobrok

Újkori kőtár – egész évben látogatható, ingyenes.

Várfalkert

Hangulatos várfalsétány – egész évben látogatható, ingyenes.

Iparművészeti látványtár

Képző- és iparművészeti gyűjtemény és a múzeumi raktározási gyakorlat bemutatása – egész évben látogatható, ingyenes.

Lakótorony

A Tábornok-ház lakótornya – egész évben látogatható, ingyenes.

muzeumnegyed-sopron

A Múzeumnegyed – hétfő kivételével – keddtől vasárnapig látogatható 10.00 és 18.00 óra között. A múzeumban egy visual guide alkalmazás is letölthető, amely hasznos és érdekes információkkal kíséri végig a látogatókat az épületeken.