• muzeumnegyed-sopron

Múzeumnegyed – Sopron

A soproni Múzeumnegyed négy gyönyörű, korábban önálló belvárosi műemléképületet kapcsol össze, kiállításai Sopron történelmét az őskortól napjainkig mutatják be. 

muzeumnegyed-sopron

A Fő téren álló emblematikus épületekkel, a Storno-ház, a Tábornok-ház, a Fabricius-ház és a Tűztorony összekapcsolásával alakították ki a múzeumegyüttest 2023-ban, ahol átjárók, emeletek, szinteltolások, izgalmas zugok és terek fogadják a látogatót.

A Fő tér felől érkezve, a Tábornok-ház fedett belső udvarának modern fogadóteréből, az aulából indulva fedezhetjük fel a múzeumegyüttest.

A kiállítások számos ponton kapcsolódnak egymáshoz, láncolatot alkotva tárják fel Sopron múltját, tágabb nézőpontból is bemutatják Sopron történelmét.

A Szent Korona és a magyar királyok számos alkalommal kerültek kapcsolatba Sopronnal. E kalandos történetnek állít emléket a Sopron és a korona címet viselő kiállítás, melyben megtekinthető a korona pontos másolata is. A Fabricius-ház korábban is népszerű, 17-18. századi polgári lakáskultúrát bemutató, Otthon a városban kiállítása egy 19. századi egységgel bővült a Múzeumnegyed megnyitásával, ezek interaktív elemek segítségével kelnek életre. Megújult az ókori kőtár is, a „suttogó” kőemlékek maguk mesélik el történetüket, az évezredekkel ezelőtti keletkezésüktől régészeti feltárásukig. Látható a Storno család historizáló művészlakása, és az állandó történeti kiállítás is, amely Sopron város és az egykori Sopron vármegye történetét mutatja be a reformáció korától az 1989. évi Páneurópai Piknikig.

A Mesebeli história – Mátyás király a népmesékben és a történetírásban című tárlat egyszerre állít emléket Hunyadi Mátyásnak. A Múzeumnegyed egyik különlegessége, a középkori Lakótorony, fényfestett, filmre írt, animált, érinthető kellékekkel és eszközökkel látható. Az Újkori kőtár Vándorszobrok kiállítása Sopron 17-18. századi kőszobrászainak és kőfaragóinak munkáiból ad válogatást, illetve az Iparművészeti Látványtár anyagát a Soproni Múzeum Iparművészeti gyűjteményéből válogatták.

A Fabricius-házban pedig a Galériaa Storno-konyha, a Várfalkert, a Múzeumshop valamint a egy kávézó kapott helyet.

muzeumnegyed-sopron

A Múzeumnegyed – hétfő kivételével – keddtől vasárnapig látogatható 10.00 és 18.00 óra között. Kombinált jegy vásárlásával a Tűztornyot is megnézhetjük. A múzeumban egy visual guide alkalmazás is letölthető, amely hasznos és érdekes információkkal kíséri végig a látogatókat az épületeken.