• pekmuzeum-pek-haz-sopron

Pékmúzeum – Pék-ház

A soproni gazdanegyedben áll ez a kicsi ház, ahol egykor pékmesterek nemzedékei készítették a kenyeret, sültek a kemencében a cipók, készültek a fagyik és sütemények.

A pékmesterség legrégebbi épületében kapott helyet a Pékmúzeum a Bécsi utcában, amelyre az épület homlokzatán elhelyezett perecet törő oroszlánok egykori kőcímere is utal.

Sopron egykori külvárosát őstermelő gazdapolgárok és kézművesek népesítették be, a Bécs, a Balfi, a Fövényverem és Halász utcán sétálva a mai napig érezni lehet a gazda negyed egyedi hangulatát.

A Soproni Múzeum kiállításának otthont adó épület helyén már a 16. században pékműhely állt. A ház első ismert pékmester tulajdonosa Joachim Hübner volt az 1686-1699 közötti időszakban. Az utolsó tulajdonos halála után, 1972-ben a város a berendezéseket megvásárolta és megnyitotta a kiállítást.

A pékház jobb oldali szárnyában áll maga a pékség. A tüzelőhelyiségben hatalmas kemence látható, a sütőszobában dagasztóteknő, kelesztő ládák, szakajtók állnak készen a szinte azonnali munkakezdésre. A hajdani lisztraktárat a 19. század végén – a vasárnapi séta és a délutáni beszélgetés kívánalmainak megfelelően – cukrászműhellyé alakítottak át. Az éjszakai munka rövid pihenői alatt sem mehetett messze a mester a műhelytől, ezért egy kis szunyókálásra külön deszkakamrát választottak le.

A pékcsalád lakásába a boltozatos kaputól jobbra jutunk be. A két kisméretű szoba és konyha berendezése a 19. század végi iparos-gazdapolgár család életmódját, lakáskultúráját mutatja be. A mesteremberek mindig rendelkeztek pár négyszögöl szőlővel és kereset kiegészítésként borméréssel is foglalkoztak, így a kapubejárat alatt a kecskelábú asztal és a hosszú padok állnak.

Megtekinthető

Április-szeptember: kedd-vasárnap 14-18 óráig
Január-március – október-december: zárva
Hétfő szünnap

Jegyár: teljesárú 1000 Ft, kedvezményes 500 Ft

Hol találom?

A soproni gazdanegyed egyik legfontosabb utcája a Bécsi utca. Talán irányzéknak válasszuk a Keresztelő Szent János (johannita) templom tornyát, a Pékmúzeum a templomtól néhány méterre áll.