• Sopron – Belváros

    schreiner-haz-sopron

Sopron -Látnivalók

Schreiner-ház

Sopron belvárosában se szeri, se száma az ódon, érdekesnél érdekesebb történettel büszkélkedő épületnek. Azonban a Templom és Kolostor utca sarkán álló Schreiner-ház még ezek közül is kitűnik.

Ennek elődjét ugyanis Vak Bottyán serege lőtte szét, amikor 1705 utolsó és 1706 első heteiben Sopront ostromolta. Az ágyúgolyó ma is meg van, sőt még egy puskagolyóbis is, méghozzá beépítve a Schreiner-ház falába.

A kurucok támadta soproni belváros házaiban nagy kárt okoztak az ágyúzások, melyet Vak Bottyán Sopron ellen indított a Lénárd-dombról, a ma Kuruc-dombnak nevezett városszéli magaslatról. A korabeli krónikák szerint alig maradt egy-két ház épen, „fedett állapotban egy sem, mert a tetőket a le nem égettekről magok verték le, 185-öt pedig a tűz, a bombák romba döntének… Mindazonáltal Soprony, dacára összeromboltatásának, nem hajolt meg, mert a védfalak, bástyák sértetlenül álltak – nem lévén Bottyánnak faltörő ágyúi. ” (Sopron ostroma) A várost négy napon keresztül lõtték a kurucok, hadmérnökök irányításával. Az ágyúzás hevességére jellemző volt, hogy az addig még épségben maradt házak január 4-én leégtek, a jezsuita templom 13 találatot kapott. (A sors sietett a város segítségére, ugyanis Bottyán tüzérségének lőszerkészlete szinte teljesen kiapadt, és január 10-én a kurucok felhagytak Sopron ostromával, táborukat felgyújtatva elvonultak.) 

Az ostromban a Schreiner-ház elődjét is találat érte, s amikor az épületet újjáépítették, Vak Bottyán golyóit 1872-ben beépítették a ház Templom utca oldali falába.

A Schreiner-ház a neobarokk építészet egyik legszebb hazai emléke, az épületet Handler Nándor soproni építész tervezte. Handler jeles építész volt, számos egyházi és lakóépület terveit késztette Sopronban, és a bécsi parlament terveinek kidolgozásával kapcsolatban, 1864-ben felterjesztett magyar építészek névsorában Ybl, Gerster, Feszl mellett az ő neve is szerepelt. 

sopron-schreiner-haz
sopron-schreiner-haz
sopron-schreiner-haz
sopron-schreiner-haz

Hol találom?

Gyalogosan – ha csak nincs behajtási engedélyünk a belvárosba – toronyiránt az Evangélikus templomot kell célba venni, mellette találjuk. A golyókat az épület Templom utcai frontján, emeletmagasságban láthatjuk.

  • Sopron, Templom u. 3.