• oggau-am-neusiedler-see-burgenland.

Soproni harang a kis burgenlandi faluban, Oggauban

A burgenlandi Oggau am Neusiedler See (magyar nevén Oka) a Fertő-tó ausztriai oldalán, néhány kilométerre Ruszt (Rust) városától, Kismarton (Eisenstadt) közelében fekszik.

Az Unesco világörökségi Fertő-Neusiedlersee kultúrtájhoz  tartozó Oka Ausztria egyik legősibb bortermelő települése, kékfrankos boraikat – minden túlzás nélkül – az egész világon jegyzik.

Kerékpárosok is jól ismerik a települést, aki nem bortúrára jön ide, az biztosan itt teker el a környéken a szőlőtőkék között kanyargó, Fertő tavat kerülő kerékpárúton.

A szomszédos falvakhoz hasonlóan Okát is többször feldúlta a török, később pedig Bocskai hajdúi jöttek. Építettek is a helyiek egy védelmi városfalat, de aztán egy pusztító tűzvész gyakorlatilag a földdel tette egyenlővé a települést. Később Oka az Esterházy hercegek birtokához tartozott, s lakói már akkor is szépen eléldegéltek a jó boruk hozta jövedelemből.

oggau-am-neusiedlersee

Kirándulóknak megéri megállni a barokk stílusú Szentháromság falutemplomnál, mely az 1730-as évek elején épült. A templom melletti haranglábon egy műemlékharang áll.

A harangot soproni mester öntötte.

Különös sorsa van Oka római katolikus plébániatemplomának, illetve a tornyában lakó harangoknak. 1844-ben még 3 harang lakott a templomtoronyban, majd jött az I. világháború, és mint szinte mindenhol máshol, az okai harangokat is hadicélokra kellett beszolgáltatni. Három évig nem volt a faluban harangszó.

oggau-am-neusiedler-see-burgenland

1919-ben tudtak egy harangot beszerezni, amelyet a híres soproni Seltenhofer Frigyes harangöntőmester gyárából rendeltek.

A Seltenhofer harangöntő dinasztia négy generáción át dolgozott Sopronban. A közel másfél évszázad alatt magas színvonalon készült harangjaik ma is több templomtoronyban megtalálhatók, hogy mást ne mondjunk, ma is szól a soproni evangélikus templomban a több mint 30 mázsás Hősök harangja, amely a Seltenhofer-gyár ötezredik harangja volt. Ők készítették a szombathelyi székesegyház, a kőszegi Jézus Szíve harangját is.

Seltenhofer Frigyes Keresztély 1817-ben nyerte el a soproni polgárjogot. Ezt követően nem sokkal, át is települt műhelyével Bécsből Sopronba, ahol Mahr Ferenc egykori harangöntő műhelyét vásárolta meg, a mai Magyar utca és Pócsi utca sarkán, hátulról a mai Torna utca határolta területen. A trianoni békediktátum után a háborúba elvitt harangok pótlása konjunktúrát jelentett a cégnek, de a gyárat 1945-ben bombatalálat érte és már nem építették újjá.

Az I. világháborút követően az okaiak is szegénységben éltek, így a Seltenhofer-harang volt az egyedüli harang a templomtoronyban, egészen 1921-ig. Ekkor újra további három harangot tudtak beszerezni. Azonban jött a II. világháború és a harangokat ismét elvitte a hadiipar. 1942-ben elvitték az okai három harangot, de a Seltenhofer-harangot meghagyták, így ismét csak ez az egyetlen harang szolgált a faluban. Mindez így is maradt a háborút követő években, 1948-ig. Ezután ismét harangok kerülhettek az okai falutemplom tornyába.

A helyiek a Seltenhofer-harangot ma nagy becsben tartják, hiszen ez volt az egyetlen harang a keserves háborús években. 1999-ben került le a toronyból a templom melletti haranglábra, ma műemlék.

oggau-am - neusiedler-see-burgenland
oggau-am-neusiedler-see