2019.05.01.


A Fertő-táj gyöngyszeme lesz az új Zsolnay ivókút Balfon

Ha a Fertő-táj ékköve a fertődi Esterházy-kastély, akkor ez a nagyon szép ivókút bizonyára a táj gyöngyszeme lesz. A Zsolnay Porcelánmanufakturában készült ivókutat 2008-ban állították fel az ásványvízéről ismert Balfon. Hiába a Zsolnayra jellemző időtállóság, a világhíres egyedi máz-és festéstechnika, az idő vasfoga és a folyton csordogáló, jellegzetes balfi ásványvíz az elmúlt tíz évben alaposan kikezdte a míves kerámiát. Ezt újítják meg most. 

balf-zsolnay-ivokut
balf-zsolnay-ivokut
balf-uj-zsolnay-ivokut

A Sopronhoz közeli Balf településen át vezet a Fertő tókerülő kerékpárút, így elsősorban a kerékpárosok számára lesz kellemes pihenőhely az ivókút és annak környéke. De a kis pihenőhelyet, vagyis inkább parkot nem csak kerékpárosok látogatják. A helyiek mellett, gyakorta járnak a kúthoz ásványvízért maguk a soproniak is.

Nagyjából ezer éve (már a rómaiak által is) ismert balfi vízkutak kénes illatú ásványvizet adnak, amely számos, összetett hatást gyakorolva a szervezetre, segíti a sejtek regenerálódását, a csontépítést, az idegrendszeri stabilitást – hogy mást most ne soroljunk.

Valójában lesifotókat készítettünk, hiszen a művészi burkolat e pillanatban egyáltalán nincs még készen, az ivókútnál elhelyezett tájékoztató tábla szerint az átadásra májusban került sor. Az alapján, amit most láthatunk, nyugodtan mondhatjuk, nagyon szép lesz.

Ezen a képen jól látszik a jelenlegi ideiglenes állapot, az új és a régi porcelánburkolat találkozása.

balf-uj-zsolnay-ivokut

A lábazaton minden irányban találunk egy ábrázolást a Fertő-táj jellegzetességeivel, ezen a búbosbanka látható.

balf-zsolnay-ivokut

A másik oldalakon a hazai természetvédelem jelképéül választott, a Hanságban nagy számban élő nagy kócsag, a hízóka és a vízpartok mentén álló fűzfák ágain, lelógó zacskóra emlékeztető fészket építő függőcinege.

balf-zsolnay-ivokut
balf-zsolnay-ivokut
balf-uj-zsolnay-ivokut