• Tűztorony – Sopron

    tuztorony-sopron
2019.11.18.

A soproni Tűztorony, ahogy ritkán látni

Volt idő, mikor csak egyszínű fehér, reflektoros megvilágításban lehetett látni Sopron jelképét, a TŰZTORNYOT, de ez 2013-ban nagyban megváltozott.

Azóta színes, különféle eseményekhez igazítható, sőt programozható, vezérelhető és fényjátékot is lehetővé tevő díszkivilágítása van. Így aztán különböző ünnepek vagy jeles napok alkalmával látványos, akár komponált, vagy a toronyóra zenéjével harmonizáló fényjátékkal is be lehet burkolni.

Lila fényben azonban nagyon ritkán látni, ezt a megvilágítást a Koraszülöttek világnapján,  november 17-én, a szolidaritás jelképeként kapta.

tuztorony-sopron

A Tűztorony a város ikonikus jelképe, sötétedés után kivilágítva a belváros majdnem minden pontjáról jól látható.

58 méter magas, római falmaradványokra épült, de ahogy ma látjuk (a Fő téren, a szintén impozáns Városháza mellett), a jellegzetes barokk körerkélyes-sisakos alakját csak 1676 után kapta, mivel ekkor a belváros nagy részével együtt, a torony is teljesen leégett egy hatalmas tűzvészben.

tuztorony-sopron

A karácsonyi díszkivilágítás előkészületei is megtörténtek már, bár még nincs itt az advent.

tuztorony-sopron

A fény külön kiemeli a torony építészeti elemeit, így a körerkélyt is, ahová egyébként 200 csigalépcsőn fel is lehet menni.

tuztorony-sopron

Különös fényárban úszik a HŰSÉGKAPU is.

A Hűségkapu az 1921. december 14-i népszavazás emlékére készült 1928-ban, a torony belváros felé eső részén díszíti a kapuzatot.

tuztorony-sopron

Ha itt megállunk, feltétlenül nézzük meg:

A barokkos díszű keretet Hikisch Rezső műépítész tervezte, a felső szoborcsoportot pedig Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész készítette.

 A kompozíció közepén a Magyarországot szimbolizáló Hungaria istenasszonyt látjuk, fején a Szent Koronával. Jobb oldalán a város kisebbik, sas nélküli címere, bal felén a pedig a Kossuth-címer. Hungaria magyar és német anyanyelvű polgárok hódolatát fogadja és maga köré gyűjti Sopron hűséges lakóit.

tuztorony-sopron

Amikor néhány évvel ezelőtt megújították a tornyot, a középkori kaput kibontották. Ezt ugyanis 1900-ban, statikai okok miatt, kényszerűségből le kellett szűkíteni. Ma az eredeti szélességű városkapun tudunk áthaladni.

Ezen keresztül átjuthatunk a Várkerületre és ebből az irányból, az Előkapun áthaladva is vethetünk egy pillantást a Tűztoronyra.

tuztorony-sopron
tuztorony-sopron
elokapu-sopron
tuztorony-sopron

A Tűztorony adventi időszakban is gyönyörű, amikor az egész város ünnepi fényárban úszik. Egyébként mindig sötétedés után, minden egész órakor a harangzenéhez komponált fényjáték indul.