• esterhazy-kastely-eisenstadt

Frissítve: 2023.10.29.

(Programajánlónkat folyamatosan frissítjük)

Karácsonyi és adventi vásárok Burgenlandban

Burgenland hangulatos adventi vásárai különösen felértékelődnek azok szemében, akik nem igazán szeretik a nagyvárosi nyüzsgést, kicsit elmélyültebb karácsonyi hangulatra vágynak, viszont mindazt szeretnék megkapni, amit az adventi vásároktól általában elvár az ember.

Burgenlandban szinte minden településen rendeznek adventi vásárt. Természetesen van néhány lenyűgöző helyszín, melyeket csupán a látvány és a hangulat miatt is érdemes felkeresni, mint például a kastélyok, várak (Kismarton és Fraknó mellett Kobersdorf és Halbturn) vagy a romantikus kis települések, mint például Ruszt.

Fűszeres bor, puncs illata, helyi kézműves termékek, vonzó programok lenyűgöző helyszíneken, ez a választék Burgenlandban, akár félrórányi utazásra a határtól. Nézzük a lehetőségeket:

Kismarton (Eisenstadt)

Burgenland tartományi központja (közel Sopronhoz) ma egy egyre modernebb város, azonban történelmét évszázadokon át az Esterházy hercegi család alakította. Az Esterházy-kastély adventkor gyönyörű, de nem csak a kastélyt érdemes felfedezni, hanem Kismarton ódon óvárosának utcáit is.

esterhazy-kastely-kismarton

ÉlményNektek archív

Esterházy-kastély

Az adventi rendezvény időpontjai: 2023. december 15-én 15 és 20 óra között, 17-én és 18-án 11 óra és 19 óra között.

A négynapos vásár ideje alatt a kastély kiállításait is lehet látogatni, a gyermekeknek szórakoztató programokat is szerveznek. Az esemény belépődíjas.

Képgalériánkat itt találja.

A kastélyról itt olvashat bővebben.

Kismartoni sétálóutca

Az adventi vásár 2023. november 24-én nyílik, december 24-ig lesz látogatható, hétfőtől szombatig és ünnepnapokon: 10 és 21 óra között. Vasárnap: 13 és 21 óra között.

A kastély előtt nyíló sétálóutcán számos kunyhót állítanak fel, amelyek a kismartoni látnivalók kisméretű másai, az Esterházy-kastélyt, a kastély parkjában álló Gloriette-et, és a hegyi templomot jelenítik meg.

Ruszti advent (Rust)

Ha egy legendás Fertő parti kisváros gyönyörű, műemléki óvárosát szeretnénk adventi fényekben látni, akkor Rusztra érdemes ellátogatni, amely egykor, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt.

A ruszti főtéren, a Conradplatzon és az óváros kis utcáiban, házainak udvarán találjuk a vásárt, melyet 2023. november 17. és december 17. között tartanak péntektől vasárnapig, hétvégi napokon, délután 14 órától este 20 óra között.

burgenland-ruszt-advent

St. Margarethen (Szentmargitbánya)

A Fertőrákossal szomszédos település főterén tartják az adventi rendezvényt ezekben az időpontokban:

2023. november 24. –  18 órától, november 25. és 26. – 17 órától, december 2. és december 3. – 17 órától, december 9. és december 10. – 17 órától.

Kóruséneklés, felolvasások, énekek és versek, valamint amatőr művészek kiállítása keretezi a hétvégéket.

Fraknó vára

A vár gyönyörű, az itteni advent Ausztria legszebb és legkedveltebb adventi vásárai közé tartozik.

Időpontok: 2023. december 1-én 15.00 – 20.00 óra között, december 2-án és december 3-án 13.00 – 19.00 óra között.

frakno-vara-burg-forchtenstein

Savanyúkút – Bad Sauerbrunn

Idilli kis fürdővároska, közel Fraknóhoz, Burgenland Rosalia régiójában, ahová nem csak a soproniak, a bécsiek, hanem a budapestiek is eljártak egy-egy gyógyvizes kúrát venni a monarcia idejében. Száz éves ősfás parkjában, a Kurparkban egy közel 4 ezer négyzetméternyi területen alakítottak ki egy Rosariumot, a rózsakertet. Adventkor a Kurpark átváltozik varázslatos karácsonyi faluvá.

Időpontok: november 25. és december 23. között minden szombaton, vasárnap és ünnepnapon.

Lakompaki-kastély (Lackenbach)

Az Esterházy-család természet ölelte reneszánsz kastélyában Közép-Burgenlandban, egy különleges hangulatú adventi vásárt találunk december 2. és 4. között. Több mint 50 kiállító prezentálja idén a kézműves portékáit, biotermékeit, kulináris különlegességeit és tradicionális kézimunkáit.

Az adventi vásár időpontjai: december 8-án 15.00 és 20.00 óra között, december 9-én és december 10-én 13.00 és 19.00 óra között.

A lakompaki kastélyról itt olvashat bővebben.

Kaboldi várkastély (Kobersdorf)

Lakompak közelében áll Kabold kastélya. Itt forralt bort, pörkölt mandulát, helyben készített palacsintát kínálnak majd a kastély gyönyörű belső udvarán. A kastély pincéjében, a kávéházban házi süteményeket, a borospincében pedig kiváló burgenlandi borokat kóstolhatunk.

Időpontok: november 26-án, szombaton 14:00 és 21:00 óra között, november 27-én, vasárnap 13:00 és 18:00 óra között.

A kaboldi várkastélyról itt olvashat bővebben.

Halbturn (Féltorony) kastély

A kastélyban két adventi hétvége lesz: december 8-9-10 napokon, illetve december 16-17. napokon. A népszerű karácsonyi vásár a rendezvénynapokon 13 órától 19 óráig kínál lehetőséget a karácsonyi ajándékok megtalálására.

Kapcsolódó tartalom