• esterhazy-kastely-eisenstadt

2022.11.15. – Programajánló

Karácsonyi és adventi vásárok Burgenlandban

Burgenland hangulatos adventi vásárai különösen felértékelődnek azok szemében, akik nem igazán szeretik a nagyvárosi nyüzsgést, kicsit elmélyültebb karácsonyi hangulatra vágynak, viszont mindazt szeretnék megkapni, amit az adventi vásároktól általában elvár az ember.

Fűszeres bor, puncs illata, helyi kézműves termékek, vonzó programok lenyűgöző helyszíneken, ez a választék Burgenlandban, akár félrórányi utazásra a határtól. Nézzük a lehetőségeket.

Kismarton (Eisenstadt)

Burgenland tartományi központja (közel Sopronhoz) ma egy egyre modernebb város, azonban történelmét évszázadokon át az Esterházy hercegi család alakította. Az Esterházy-kastély adventkor gyönyörű, de nem csak a kastélyt érdemes felfedezni, hanem Kismarton ódon óvárosának utcáit is.

esterhazy-kastely-kismarton

Esterházy-kastély

Az adventi rendezvény időpontjai: december 8. és 11. között, 11 órától 19 óráig.

A négynapos vásár ideje alatt a kastély kiállításait is lehet látogatni, a gyermekeknek szórakoztató programokat is szerveznek.

Képgalériánkat itt találja.

A kastélyról itt olvashat bővebben.

Kismartoni sétálóutca

A kastély előtt nyíló sétálóutcán ilyenkor kunyhókat állítanak fel, amelyek a kismartoni látnivalók kisméretű másai, az Esterházy-kastélyt, a kastély parkjában álló Gloriette-et, és a hegyi templomot jelenítik meg. A vásár noveber 25-én nyit, 10 órától este 21 óráig lesz nyitva, vasárnap kivételével, ekkor 13 órakor nyitnak a kis bódék. Az adventi rendezvény december 24-ig tart nyitva.

Ruszti advent (Rust)

Ha egy legendás Fertő parti kisváros történelmi óvárosát szeretnénk adventi fényekben látni, akkor Rusztra érdemes ellátogatni, amely egykor, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt.

A ruszti főtéren, a Conradplatzon és a műemléki óváros utcáiban találjuk a vásárt, melyet november 18. és december 18. között tartanak, délután 14 órától este 19 óráig.

burgenland-ruszt-advent

St. Margarethen (Szentmargitbánya)

A Fertőrákossal szomszédos település főterén tartják az adventi rendezvényt, november 25. és december 11. között 17 órától.

Fraknó vára

A várban berendezett vásár Ausztria legszebb és legkedveltebb adventi vásárai közé tartozik.

Időpontok: november 25.: 15.00 – 20.00 óra, november 26.: 13.00 – 19.00 óra, november 27.: 13.00 – 19.00 óra között.

frakno-vara-burg-forchtenstein

Savanyúkút – Bad Sauerbrunn

Idilli kis fürdővároska, közel Fraknóhoz, Burgenland Rosalia régiójában, ahová nem csak a soproniak, a bécsiek, hanem a budapestiek is eljártak egy-egy gyógyvizes kúrát venni a monarcia idejében. Száz éves ősfás parkjában, a Kurparkban egy közel 4 ezer négyzetméternyi területen alakítottak ki egy Rosariumot, a rózsakertet. Adventkor a Kurpark átváltozik varázslatos karácsonyi faluvá.

Időpontok: november 26. – december 18. között, délután 14 órától.

Lakompaki-kastély (Lackenbach)

Az Esterházy-család természet ölelte reneszánsz kastélyában Közép-Burgenlandban, egy különleges hangulatú adventi vásárt találunk december 2. és 4. között. Több mint 50 kiállító prezentálja idén a kézműves portékáit, biotermékeit, kulináris különlegességeit és tradicionális kézimunkáit.

Az adventi vásár időpontjai: december 2., 15.00 – 20.00 óra, december 3., 13.00 – 19.00 óra, december 4., 13.00 – 19.00 óra között.

A lakompaki kastélyról itt olvashat bővebben.

Kaboldi várkastély (Kobersdorf)

Lakompak közelében áll Kabold kastélya. Itt forralt bort, pörkölt mandulát, helyben készített palacsintát kínálnak majd a kastély gyönyörű belső udvarán. A kastély pincéjében, a kávéházban házi süteményeket, a borospincében pedig kiváló burgenlandi borokat kóstolhatunk.

Időpontok: november 26-án, szombaton 14:00 és 21:00 óra között, november 27-én, vasárnap 13:00 és 18:00 óra között.

A kaboldi várkastélyról itt olvashat bővebben.