• Kismarton – Eisenstadt

    esterhazy-kastely-eisenstadt

2019.11.29. – Programajánló

Advent Burgenlandban

Élménypark, kastélyok, hangulatos kisvárosok

BURGENLAND, Ausztria keleti tartománya váraival-kastélyaival, tájjelegű, házias konyhájával, remek boraival, változatos szabadidős lehetőségeivel és a Fertő tó környéki páratlan természeti kincseivel tud érdekes lenni. Jobbára tavasszal, nyáron és ősszel látogatjuk, pedig télen is van mit felfedezni.

Hangulatos adventi vásárai, távol a nagyvárosi nyüzsgéstől, különösen felértékelődnek azok szemében, akik elmélyültebb karácsonyi hangulatra vágynak, viszont mindazt szeretnék megkapni, amit a karácsonyi vásároktól általában elvár az ember.

Fűszeres bor, puncs illata, helyi kézműves termékek, vonzó programok lenyűgöző helyszíneken, ez a választék Burgenlandban, akár néhány percnyi utazásra a határtól.

esterhazy-kastely-kismarton

Familypark – St. Margarethen

Idén először, a téli szünet heteiben is megnyitottak és adventi ünnepi fényárba burkolták Ausztria legnagyobb szabadidőparkját.

Egyedülálló karácsonyi hangulatot ígérnek, énekesekkel, akrobatákkal, táncosokkal, napi többszöri karácsonyi showműsorral a fűtött cirkuszi sátorban. A teljes (145 ezer négyzetméternyi terület, 4 tematikus élményelem részleggel) szabadidőpark nyitva lesz, lehet hullámvasutazni, körhintázni, mint egyébként máskor, vagy felfedezni a téli erdőt az Erdei expresszen utazva. A karácsonyi postahivatal pedig kívánság leveleket fogad.

Időpont: 2019. December 21 – 2020. Január 6

Naponta 11 és 20 óra között.

Ezeken a napokon zárva: December 24-25 és 31, valamint Január 1.

Kismarton óvárosa – Eisenstadt

Burgenland tartományi központja (közel Sopronhoz) ma egy egyre modernebb város, azonban történelmét évszázadokon át az Esterházy hercegi család alakította. Nem csak a kastélyt érdemes felfedezni, hanem Kismarton ódon óvárosának utcáit is, itt találjuk például Joseph Haydn egykori lakóházát, aki évtizedekig állt az Esterházyak szolgálatában.

Az Esterházyak örökül hagyták a kultúra és a művészet iránti szeretet, és ez adventkor különösen érezhető az óváros utcáin.

eisenstadt-advent
kismarton-advent

Időpont: November 22 – December 24

Minden nap délelőttől késő estig.

December 24-én délelőtt 10 óra és kora délután 14 óra között.

Adventi vásár az Esterházy-kastélyban – (Eisenstadt)

A burgenlandi kastélyok zászlóshajója, adventi fényekben egyszerűen pompás. Lesz hagyományos nemzetközi kézműves vásár, sok kedves ajándékötletet ígérnek, forralt bort, puncsot és sült gesztenyét kóstolhatunk.

Két adventi hétvégén működő vásár ideje alatt meg a kastélyt is meg lehet tekinteni, magyar nyelvű vezetések 10.30, 12.30 és 15.30 órakor indulnak.

esterhazy-kastely-kismarton
esterhazy-kastely-kismarton

Időpontok: December 6-8 – December 13-15

Péntektől vasárnapig.

December 6-án, 15 óra és este 20 óra között

December 7 és 8-án, délelőtt 11 és este 19 óra között

December 13-án, 15 óra és este 20 óra között

December 14 és 15-én, délelőtt 11 és este 19 óra között

Ruszt óvárosa – Rust

Ha egy legendás Fertő parti kisváros történelmi óvárosát szeretnénk adventi fényekben látni, akkor Rusztra érdemes ellátogatni, amely egykor, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt.

Az UNESCO által műemlékileg védett hangulatos óvárosának házai között találjuk az adventi forgatagot, sok zene, jó bor és finom falatok jutnak az ide látogatóknak. Nem lesz nehéz rátalálnunk a magyar legenda övezte Halász templomra is. Az osztrák borkultúra egyik fontos fellegvárának számító ruszti borból érdemes az adventi forgatagban keresni valami jófélét.

Időpont: November 22 – December 22

Minden héten péntektől vasárnapig, kora délutántól este 20 óráig.

Féltorony kastélya – Halbturn

Az impozáns barokk kastély a Habsurgok vadászkastélya és nyári rezidenciája volt egykor, most Burgenland egyik legszebb adventi vásárát találjuk itt, Mosonmagyaróvárhoz közel. Féltorony egykor III. Károly egyik kedvenc mulatóhelye, aki vesztére 1740-ben egy vadászat alkalmával megbetegedett itt és néhány nap múlva meg is halt. A legenda szerint gyilkos galócát evett. Egy ideig a kastélyban helyezték el az Albertina múzeum grafikai gyűjteményét.

Halbturn a magyarországi barokk kastélyépítészet egyik legkorábbi emléke, ma rangos kultúrközpont. Előtte egy csodálatos barokk park terül el, az épületegyüttes mögött pedig angolpark. Adventkor a kastély és környéke egészen lenyűgöző élmény.

Időpont: November 29 – December 15

Minden héten péntektől vasárnapig, délelőtt 11 órától este 20 óráig.

Savanyúkút – Bad Sauerbrunn

Idilli kis fürdővároska, közel Fraknóhoz, Burgenland Rosalia régiójában, ahová nem csak a soproniak, a bécsiek, hanem a budapestiek is eljártak egy-egy gyógyvizes kúrát venni a monarcia idejében.  A gyógyforrás vizét a rómaiak is ismerték már, de Esterházy Miklós találta ki ide az üdülőhelyet, a 19. század első éveiben.

Azóta ez a nagyon rendezett városka gyógyhely, ma modern szanatórium és egészségügyi intézmények sora van itt. Száz éves ősfás parkjában, a Kurparkban egy közel 4 ezer négyzetméternyi területen alakítottak ki egy Rosariumot, a rózsakertet. Adventkor a Kurpark átváltozik varázslatos karácsonyi faluvá.

Időpont: November 30 – December 22

Minden hétvégén, szombati és vasárnapi napokon, kora délutántól este 18 óráig.

Dél-Burgenland várai és városkái

Advent első hetében kezdődnek a kisebb, de gyönyörű adventi vásárok a Vas és Zala megyével határos dél-burgenlandi régióban.

Stegersbach – Oberschützen – Jennersdorf – Heiligenbrunn vagy a fantasztikus várak: Németújvár (Güssing) – Léka vára (Lockenhaus) – Schloss Tabor – vagy a fürdőváros Bad Tatzmandorf adventi piacai kereshetők fel.

Mivel ezek különböző időpontra és csak egy-egy hétvégére esnek, érdemes alább keresgélni az adventi naptárban.

del-burgenland-advent

Időpont: November 29 – December 22

Click here to add your own text