• megesebzett-szarvas-soproni-botanikus-kert

2020.11.10.

A vadászati világkiállításra megy a soproni tökön lőtt szarvas

Ott lesz a jövő évi Vadászati és Természeti Világkiállításon a Soproni Egyetem botanikus kertjének egyik kedvelt szobra, a „tökön lőtt szarvas”. A szalonképes nevén Megsebzett szarvast 1971-ben állították fel az akkor még Erdészeti és Faipari Egyetem kertjébe, az „E” épület mögötti tisztáson. Most megújítják, és majd a világkiállítás után újra visszatérhet Sopronba.

Az alkotói koncepció szerint a szarvas a szépség dicséretét, az élet és az elmúlás összegzését, a létezés lényegét fogalmazta meg. Azonban az eltelt 50 év és az idő vasfoga úgy megviselte, hogy látványa az utóbbi években már inkább az elmúlást, mint sem a szépséget sugalta. Agancsai letörtek, az oldala és a feje behorpadt, jobb melső lába térdizületből hiányzott, téglákkal lett kitámasztva, hogy ne dőljön el.

megesebzett-szarvas-soproni-botanikus-kert
megesebzett-szarvas-soproni-botanikus-kert

Nos, ráfér a restauráció, s mint azt az egyetem hírül adta, az alkotást rendbehozzák, és 2021 november közepén tér majd vissza Sopronba.

Előtte azonban részt vesz az 2021-ben rendezendő Egy a Természettel – Vadászati és Természeti Világkiállításon.

A szarvas-szobor elődje kisplasztikaként született meg 1968-ban, Várady Sándor műhelyében. A már életnagyságú szarvas 1970-ben készült el, majd szerepelt a Mezőgazdasági Múzeum egy kiállításán. Vélhetően akkor került Sopronba, mikor az egyetem Vadgazdálkodási Tanszékének gyűjteménye az 1971-es Vadászati Világkiállítás egyik hivatalos vidéki bemutatóhelye lett, így a szobor a gyűjtemény kialakításának „részeként” került az egyetem botanikus kertjének egy tisztására.

Magyarországon első ízben 1871-ben rendeztek Országos Vadászati Kiállítást, mely a vadászok számára rendezett szakmai fórum volt. Az első kiállítás százéves jubileumakor, 1971-ben került sor Budapesten a legendásan nagysikerű Vadászati Világkiállításra (Exhibition World of Hunting, Budapest 1971). Az esemény  hozadéka volt vélhetően az is, hogy 1969-ben a soproni egyetemen megalapították a vadgazdálkodási tanszéket.

Az egyetemi polgárok és a város lakói által használt közkeletű nevén tökön lőtt szarvas, Bartos Mihály Tamás fém-szakrestaurátor műhelyében újul meg.

Hogy miért is hívják a helyiek tökön lőtt szarvasnak, azt nem sikerült kiderítenünk.