• agfalva-heimatmuseum

Ágfalvi Tájház – Heimatmuseum

Az Ágfalvi Tájház – Heimatmuseum Sopron környékének egyetlen német nemzetiségi tájháza. Az osztrák-magyar határ tőszomszédságában álló Ágfalva kis múzeuma a környéken egyedülálló módon mutatja be a helyi és a soproni régióban élő németség tárgyi és szellemi kultúráját.

agfalva-tajhaz-heimatmuseum

A 19–20. század fordulóján Ágfalva lakosságának túlnyomó többsége német anyanyelvű volt. A jómódú nemzetiségi településen fejlett háziipar virágzott, és a paraszti gazdaságok mellett sokan az ide közeli brennbergbányai bányában dolgoztak, egészen a németség tragikus kitelepítésiig. Ma a településen (melynek német neve Agendorf) német nemzetiségi önkormányzat és egy modern iskola is működik.

A Tájház-Heimatmuseum és benne Ágfalva néprajzi értékeit bemutató tárlat a falu jellegzetes településrészén, fent a hegyen kapott helyet. A Hegy utca az Ágfalva magjától délre eső lankákra épült a 18. században, egykor bányászcsaládok lakták. Az utca szabályos méretű és osztású telkein mai is állnak ezek a bányászházak, melyek a tájba illeszkedő módon a hegy irányában lépcsőzetesen emelkednek.

agfalva

Egy 230 éves, vert téglából épített, három generációs, gazdasági épületekkel álló részházas beépítésű családi ház ad otthont a gyűjteménynek. A Hegy utcai épület helyi védettség alatt áll, önkormányzati tulajdonban van 2008 óta, felújítását szakaszosan végzik az erőforrások szabta ütemben, de a kis múzeumot 2022 nyarán újra sikerült megnyitni.

agfalva-heimatmusem-tajhaz

A fehérre meszelt épületsor ma eredeti szépségében látható. A ház homlokzatának két ablakát fém zsalugáter védi. Látható az ablakok fölötti padlásajtó, amely egykor fontos célt szolgált: itt hordták tele szénával a padlást, hogy télen szigeteljen és meleget tartson.

Az épületben eredeti berendezési és használati tárgyak tekinthetők meg, melyeket az ágfalviak és Böhm András, a ház egykori tulajdonosa gyűjtöttek. A tájház ugyanis magánkezdeményezés eredménye.

agfalva-heimatmusem-tajhaz

Láthatunk népviseleti ruhadarabokat, amelyek főképp a két világháború közti férfi és női viseletbe engednek bepillantást. A kis bábuk eredeti ruhákba öltöztetve a hagyományos ágfalvi népviseletet mutatják be. A tájház textilgyűjteménye elsősorban konyhai kiegészítőket tartalmaz, német feliratos falvédőket. A bútorgyűjtemény is gazdag, egy teljes enteriőrt láthatunk, amelynek központi eleme a Himmelbett. Minden egyes tárgyhoz tartozik egy történet, melyet Böhm András feljegyzett az utókor számára.

A konyhaeszközökön túl összegyűjtött szerszámok, bányász, cipész, asztalos, kosárfonó, mezőgazdasági, vasutas eszközök, és az 1891-ben Sopronban Seltenhofer Frigyes cége (soproni harangöntő dinasztia) által készített tűzoltó kocsi is látható. Az ágfalviak szokásait, ünnep- és hétköznapjait pedig számos eredeti fényképen mutatják be.

Az ódon épület a Hegy utca 8—9. szám alatt áll. Innen a közelben magasodó Ház-hegyi kilátóhoz is fel tudunk menni, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a határon túlra, osztrák (burgenlandi) kis falvakra, Schattendorf és Loipersbach felé, távolabb pedig a Schneeberg havas hegycsúcsai magasodnak.

Kapcsolódó tartalom: