• agfalva-evangelikus-templom

Települések a Sopron-Fertő régióban

Ágfalva

A Sopron melletti Ágfalva szép erdei környezetben fekszik, közvetlenül az osztrák határszélen. Ami a szocializmus idejében átok volt számára, ma az az egyik vonzereje: már nem elzárt határövezet, így számos túraútvonal ejti útba, mely Brennbergbánya vagy az osztrák falvak irányába vezet.

Kishatárátlépőjén kerékpárral és személyautóval tudunk átjutni Ausztriába, Burgenlandba. Leginkább akkor válasszuk ezt, ha Fraknó vára vagy a Rozália-hegység vagy Bécsújhely és a Schneeberg felé tartunk.

agfalva-haz-hegyi-kilato
agfalva-vas-hegyi-kilato

  Kilátás az ágfalvi Ház-hegyi kilátóból Burgenland felé, a háttérben a Schneeberg havas hegycsúcsa.

Ágfalva rövid története

Az Árpád-korban jelentős részben németek lakták, aztán pedig a 13. században apátsági birtok lett. Német neve 1278-tól Agendorf. Különböző viszályok után Sopron város kezébe került, és egészen 1848-ig Sopron jobbágyfalva volt.

Ágfalvát a 18-19 században jómódú, zömében németek lakta településként írják le, ahol fejlett háziipar és virágzó paraszti gazdaságok működtek, mellettük pedig bőven volt munkalehetőség az ide nem messzi brennbergbányai szénbányában.

Az I. világháború után, a nyugati határszélnek Ausztriához való csatolása ellen felkelő magyar szabadcsapatok (ez volt a Rongyos Gárda) itt, az ágfalvi csatában csaptak össze és kényszerítették visszavonulásra az osztrák csendőrséget. Az ágfalvi csatával vette kezdetét a nyugat-magyarországi fegyveres felkelés 1921-ben. Ez eredményezte, hogy a népszavazást  követően Sopron és környéke magyar terület maradt.

A II. világháborút követő időszak tragikus cezúrát hozott a falu életében: Ágfalváról több mint 1500 német lakost telepítettek ki erőszakkal, s akik addig itt éltek, azok kevés kivétellel eltűntek.  A szocializmus időszakában a határszéli település zsákfalu lett.

Látnivalók Ágfalván

Érdemes megtekinteni az Evangélikus és a késő barokk Szent György római katolikus templomot, felmászni a 332 méteren álló (Hausberg) magasles-szerű Ház-hegyi kilátóba, ahonnan Ágfalvára, a Soproni hegységre, a szomszédos burgenlandi kis falvakra, tiszta időben pedig Fraknó várára és a Schneebergre látunk rá. Keressük fel a Tájházat (Heimatmuseum), ahol a helyiek gyűjtötte néprajzi értékekből álló kiálítást nézhetünk meg. A faluban az ágfalvi csata hősére, a kitelepítettekre és a népszavazásra emlékező emlékművekkel találkozhatunk.

Van egy vasfüggöny emlékhely is, egészen a település határában, a kishatárátlépőnél.

agfalva-schattendorf
agfalva

Ágfalván egy nemzetközi színvonalú lovastanya működik, ahol rendezvényeket, de túrákat is szerveznek. Minden évben októberben megrendezik a gesztenyefesztivált, tekintettel arra, hogy régen Ágfalva környékén hatalmas szelídgesztenyések húzódtak.

agfalva

Ágfalváról indul a Fürtös bodza tanösvény is, és túraútvonal a Fehér úti tó irányában Brennbergbányára.

Tudnivaló kerékpárosoknak

Sopron határától az autóúttól teljesen különálló, kiépített, kisgyermekekkel is biztonságos kerékpárút vezet Ágfalváig. Ez a szakasz Sopron közbeiktatásával a Fertő-parti útvonalakat köti össze a burgenlandi kerékpárutakkal.

A faluból át tudunk tekerni Ausztriába az Ágfalva-Schattendorf (Somfalva) kishatáron és innen rá tudunk csatlakozni az osztrák kerékpárutakra (B30) és a Rosalia (R32) kerékpárútra. A falutól a határig tartó útszakasz azonban nagy figyelmet igényel, ezen a keskeny, egykor kifejezetten kerépárútnak épült néhány km-es szakaszon mindkét irányban személyautók is közlekednek.