• agfalva-temeto

Ágfalvi temető

Ágfalva temetője kultúrtörténeti és néprajzi tekintetben is igen értékes emlékhely. 

A Sopronhoz közeli település temetője a kétnyelvű, német nemzetiségi hagyományokkal rendelkező katolikus és evangélikus ágfalvi családoktagok nyughelye, de néprajzi gyűjtések helyszíne is. A temetőben nyugszik Baracsi László, aki a nyugat magyarországi felkelés során, a Rongyos Gárda tagjaként 1921. augusztus 28-án Ágfalván halt hősi halált. Sírja az úgynevezett nemzeti sírok sorában van.

Ágfalva régi temetője a falu másik oldalán állt egykor, ide temetkeztek Brennbergbányáról, a bányászfaluból is, valamint itt hantolták el az 1873-as nagy kolerajárványban elhunytakat. A temetőt kőfal is védte, amely ma már nincs meg. Mivel a terület igen vizenyős volt, a falu gyarapodásával egy idő után már nem temetkeztek arra a helyre, hanem új temetkezési helyet keresve, a falu a gesztenyés alatt álló gyömölcsösöket vásárolta fel és alakított ki egy új temetőt 1896-ban.

A ravatalozó 1910-ben épült, a temetőben nagyon értékes régi vaskeresztek, fejfák és sírkövek láthatók. 

Baracsi László sírja okán az ágfalvi csaták 100 éves évfordulójának emlékére tematikus sétautat alakított ki az önkormányzat, melynek harmadik állomása a temető.