2021.01.01.

Burgenland lesz a főszereplő a Bécsi Filharmonikusok Újévi koncertjének szünetében

Idén nem lesz közönség a Bécsi Filharmonikusok Újévi koncertjén, ami valószínűleg semmit nem vesz majd el a mindig gyönyörű felvételeket mutató tévéadás élményéből, sőt, a szünetben egy nagyon szép filmet láthatunk Burgenlandról. 

„Szükségünk van a reményre. Még ha nem is lesz közönség a Musikverein termében, a béke és a reménység üzenetét fogjuk küldeni a közönségnek szerte a világban” – mondta az olasz Riccardo Muti karmester, aki idén a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét vezényli.

A hagyományos újévi koncertet, amelyet az ORF osztrák televízió közvetít a világ több mint 90 országába, várhatóan 40 millióan fogják látni.

Itthon a Bartók Rádión, és a Duna Televízión követhetik a koncertet a magyar nézők január 1-én, 11:15 órakor, Bősze Ádám műsorvezetővel.

Az újévi koncert érdekessége lesz, hogy szünetében Ausztria legfiatalabb szövetségi tartományáról, a századik születésnapját ünneplő Burgenlandról mutatnak be egy filmet.  

A film készítői hetekig járták a tartományt és hatezer km-t tettek meg, hogy a burgenlandi tájak és lakóik zenei sokszínűségét mutathassák meg a világnak. Egyes helyszíneken 33 filharmonikus zenekar muzsikál majd és elsősorban Liszt Ferenc és Joseph Haydn kompozícióit játssza – számolt be erről az ORF.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatti ausztriai korlátozó intézkedések okán a koncertet teljesen üres teremben rendezik. Hogy a hangulat hamisítatlan legyen, a közönség az elmúlt napokban előre küldhetett tapsot a zenekarnak.

A koncerten főként a Strauss család tagjainak szerzeményei hangzanak el, de számos zenemű először lesz hallható bécsi újévi koncerten, köztük Carl Zeller Grubenlichter keringője, Carl Millöcker In Saus und Braus polkája és Karel Komzák Bad’ner Mad’ln keringője.

Fotó: Musikverein / wikipedia