• chernel-kert-koszeg

Chernel-kert, Kőszeg

Kőszegen nem csak a történelmi városközpont érdekes látnivaló, muszáj felkeresni a Bechtold István Látogatóközpontot, mellette pedig az egykori gyümölcsöst, a Címerpajzs dűlőben található és helyi védettséget élvező kis botanikus kertet, a Chernel-kertet.

A „leghíresebb kőszegi”, CHERNEL ISTVÁN Európa-hírű ornitológus, természettudós 1896-ban kezdett hozzá a kert kialakításához, amely egykor a Chernel-család mintegy másfél hektáros, szőlők ölelte gyümölcsöskertje volt Kőszegen. Chernel a madarai számára kívánt fészkelő, búvóhelyet teremteni, és a kis területet emlékkertté (nemzeti ünnepnapokon mindig ületett egy fát), és madárvédelmi mintateleppé alakította. Halála, a háború, az államosítás, és csak a gyümölcsfákat megtartó bérlők után szerencsére a kőszegiek megmentették a kert növényeit, fáit, pótolták a különlegességeket, így maradhatott meg az utókornak.

Az arborétumban ma nagyjából háromszáz növényfaj látható, közöttük még néhány (egy kínai vörösfenyő és egy villámcsapás nyomait őrző kaukázusi jegenye), melyet Chernel István maga ültetett.

chernel-kert-koszeg

Chernel István ornitológus, a magyar királyi madártani intézet vezetője, miniszteri tanácsos 1865-ben született Kőszegen. Középiskoláit Sopronban végezte, később madármegfigyelési céllal Norvégiában járt, itt találkozott a síeléssel. 1897-ben kiadta “A lábszánkózás kézikönyve” című kötetét, az első könyvet Magyarországon, mely a sísporttal foglalkozik. 1899-ben jelent meg fő műve “Magyarország madarai különös tekintettel gazdasági jelentőségökre” – címmel. Kötete az első magyar tudományos madártani munka. 1916-ban barátja, Herman Ottó halála után megbízták az Ornitológiai Központ vezetésével.

Az amerikai “Day Birds” mintájára megszervezte a “Madarak és Fák Napját” Kőszegen. 

chernel-kert-koszeg

2002-ben készült el a kert különleges kapuja, Tornay Endre András kőszegi szobrászművész munkája.

Az Őrségi Nemzeti Park gondozásában álló kis arborétum – azon túl, hogy gyönyörű – két dolog miatt is különleges:

egyrészt itt van az ország egyetlen olyan tanösvénye, mely a Kárpát-medence leginkább veszélyeztetett növényeit mutatja be (bánáti bazsarózsa, Teleki-virág, széleslevelű harangvirág), másrészt pedig találunk itt egy madárvédelmi mentőközpontot is.

A röpdékbe csak a mentőállomás munkatársai léphetnek be, viszont van egy bemutatórész, ahonnan jól megfigyelhetők a madarak. Ezekben ragadozómadarakkal és a fehér gólyával lehet ismerkedni.

A kert egy részén madárvédelmi tanösvény fut, melyen végig járva megismerkedhetünk a téli madáretetés tudnivalóival, a mentőállomáson élő madárfajokkal és a madártelepítés eszközeivel.

  • Kőszeg, Aradi vértanúk parkja

  • Január 15 – április 14 között és október 15 – december 14 között

    kedd-péntek 10-16 óra

    Április 15 – október 14. között

    kedd-vasárnap 10-17 óra