• chernel-kert-koszeg

Kőszeg – Chernel-kert

A „leghíresebb kőszegi”, CHERNEL ISTVÁN Európa-hírű ornitológus, természettudós 1896-ban maga kezdett hozzá a kert kialakításához, amely egykor a Chernel-család mintegy másfél hektáros gyümölcsöskertje volt. Chernel emlékkertté, madárvédelmi mintateleppé alakította. 

Kőszegen nem csak a történelmi városközpont érdekes látnivaló, muszáj felkeresni a Bechtold István Látogatóközpontot, mellette pedig az arborétumot, azaz az egykori gyümölcsöst, a Címerpajzs dűlőben található és helyi védettséget élvező Chernel-kertet.

Az arborétumban ma nagyjából háromszáz növényfaj látható, közöttük még néhány (egy kínai vörösfenyő és egy villámcsapás nyomait őrző kaukázusi jegenye), melyet Chernel István maga ültetett.

chernel-kert-koszeg

Chernel István ornitológus, a magyar királyi madártani intézet vezetője, miniszteri tanácsos 1865-ben született Kőszegen. Középiskoláit Sopronban végezte, később madármegfigyelési céllal Norvégiában járt, itt találkozott a síeléssel. 1897-ben kiadta “A lábszánkózás kézikönyve” című kötetét, az első könyvet Magyarországon, mely a sísporttal foglalkozik. 1899-ben jelent meg fő műve “Magyarország madarai különös tekintettel gazdasági jelentőségökre” – címmel. Kötete az első magyar tudományos madártani munka. 1916-ban barátja, Herman Ottó halála után megbízták az Ornitológiai Központ vezetésével.

Az amerikai “Day Birds” mintájára megszervezte a “Madarak és Fák Napját” Kőszegen. 

chernel-kert-koszeg

2002-ben készült el a kert különleges kapuja, Tornay Endre András kőszegi szobrászművész munkája.

Az Őrségi Nemzeti Park gondozásában álló kis arborétum – azon túl, hogy gyönyörű – két dolog miatt is különleges:

egyrészt itt van az ország egyetlen olyan tanösvénye, mely a Kárpát-medence leginkább veszélyeztetett növényeit mutatja be (bánáti bazsarózsa, Teleki-virág, széleslevelű harangvirág), másrészt pedig találunk itt egy madárvédelmi mentőközpontot is.

A röpdékbe csak a mentőállomás munkatársai léphetnek be, viszont van egy bemutatórész, ahonnan jól megfigyelhetők a madarak. Ezekben ragadozómadarakkal és a fehér gólyával lehet ismerkedni.

A kert egy részén madárvédelmi tanösvény fut, melyen végig járva megismerkedhetünk a téli madáretetés tudnivalóival, a mentőállomáson élő madárfajokkal és a madártelepítés eszközeivel.

(Képek frissítve: 2021.július)

  • Kőszeg, Aradi vértanúk parkja

  • Január 15 – április 14 között és október 15 – december 14 között

    kedd-péntek 10-16 óra

    Április 15 – október 14. között

    kedd-vasárnap 10-17 óra