• oriszentpeter-csorgoalma-gyümölcsoskert

Csörgőalma Gyümölcsöskert – Őriszentpéter

Az Őrségben a régi hagyományos parasztportákhoz hozzátartozott a gyümölcsös, és a házaktól távolabb eső kaszáló gyümölcsös a domboldalakon.

Az Őrség fővárosában, Őriszentpéteren látogathatunk egy ilyen régi – őrségi, vendvidéki, hetési – gyümölcsfajtákat bemutató kaszálógyümölcsöst, a Csörgőalma Gyümölcsöskertet. A kis kert névadója a csörgőalma, amely fajta meghatározó volt az őrségi portákon. A termés jellegzetessége, hogy nagy magházában a magok rázásra „csörögnek”. Innen a név.

A kis fák 2-3 évi iskolázás után kerülnek kiültetésre a szabadon látogatható bemutató kertbe, a gyümölcsöskertet az Őrségi Nemzeti Park hozta létre, ők is gondozzák.

oriszentpeter-csorgoalma-gyümölcsoskert
oriszentpeter-csorgoalma-gyümölcsoskert

Az ősi fajták felkutatása és begyűjtése folyamatosan történik a nemzeti park munkatársai által, akik kérésre oltóvesszőket is tudnak biztosítani. Az őshonos fajták ellenállóak, nem kell permetezni őket, jól bírják a helyi talaj- és éghajlati viszonyokat. Általában periodikusan teremnek, egyik évben nagyon bő terméssel örvendeztetnek meg, máskor alig pár kosárnyit tudnak összegyűjteni róluk.

Legfontosabb gyümölcs az alma, melynek mintegy 50 fajtája él ezen a vidéken. Kora nyártól késő őszig érnek folyamatosan a jobbnál jobb ízű almák, melyek népi neveiket sokszor színükről, formájukról, ízükről kapták.

A körte az alma után a legelterjedtebb gyümölcs. Sokszor 80-90 éves óriási fák találhatóak egy-egy gyümölcsösben főleg sózókörtéből, melynek termését ecetkészítésre, pálinkafőzésre, aszalásra használtak.

A szilva jól megél ezen a kötött, savanyú talajon. A legelterjedtebb a hosszú szilva, a legjobb alapanyaga a pálinkának, az aszalt gyümölcsnek és kitűnő lekvár készíthető belőle.

Különösen a Vendvidéken láthatunk óriási méretű cseresznyefákat, melyek bőtermők és zamatos gyümölcsűek.

A gyümölcsöskert fogadóépületében információstáblákról tudhatunk meg érdekességeket.

oriszentpeter-csorgoalma-gyümölcsoskert
csorgoalma-gyumolcsoskert-oriszentpeter

Hol találom?

A kert Őriszentpéteren, a Templomszeren található, az Őriszentpétert Szalafővel összekötő országút, az őriszentpéteri Árpád-kori templom mellett.

GPS: 46.849223, 16.400939