• st-corona-am-wechsel

2020.04.30.

Egy furcsa nevű osztrák falucska: St. Corona

St. Corona egy néhány száz lakosú kisközség, a magyar határtól nem is olyan messze fekvő üdülőhely és síparadicsom a Bécsi Alpokban, Alsó-Ausztriában.

Érthető okokból nagyon felkapta a média.

Persze ezzel a névvel nem csoda, hogy a koronavírus járvány alatt hirtelen megnőtt iránta az érdeklődés, bár a nevén kívül van körülötte más érdekesség is.

Az osztrák és a külföldi média is hájpolja a helyet, a St. Corona am Wechsel feliratú helyiségnévtábla pedig népszerű fotómotívummá vált. Aki manapság erre túrázik vagy hegyikerékpározik, az a koronavírus jegyében készít a táblával egy gyors szelfit.

A hely és a környék persze egyáltalán nem olyan riasztó, mint azt a neve sugallja.

A St. Corona am Wechsel-t idehaza a sportrajongók ismerhetik leginkább, gyermek-síarénája okán a családok körében népszerű síparadicsom, könnyű pályákkal. Télen síelni lehet itt, nyaranta a szánkópályán bobozni, amúgy pedig a hegyikerékpárosok tekernek erre.

A koronavírus megjelenése után nem csak az osztrák, de a német és a svájci újságok is felkapták a furcsa helyiségnév okán, már csak azért is, mert a kalandpark-kabalája is a Sankt Corona nevet viseli.

st-corona-am-wechsel
noe.orf.at

Amúgy a települést csak 1925 óta hívják így, ezt megelőzően Heiligenstattnak nevezték.

Az új nevet a helyi plébániatemplom, a Szent Korona zarándoktemplom adta, melyet 1691-ben építettek és egy 2. századi mártírról neveztek el.

És innentől már Szent Corona, a mártír védőszent az érdekes.

st-corona-am-wechsel
wikipedia

Szent Corona ugyanis nem csak az aranyásók, hentesek és a pénzügyek védőszentje, hanem egyben kifejezetten a járványok idején a betegségek elleni égi oltalmazó.

A kora keresztény vértanút évszázadokon át elsősorban Ausztriában Olaszországban, Bajorországban és Csehországban tisztelték és többnyire két pálmaággal vagy koronával ábrázolják. Neve, Corona (Korona vagy Stephania) megkoronázottat, koronát, koszorút jelent; a Stephania névváltozat pedig mártírhalálára utal.

Vértanúsága történetének több változata maradt fenn, ezek közül talán a legvérfagyasztóbb úgy szól, hogy a fiatal leányt két egymáshoz hajlított pálmafához kötözték, melyek felpattanó törzsei szétszakították a koronájukhoz feszített testét. A hagyomány szerint mindez Antoninus Pius vagy Diocletianus császár uralkodása alatt, a keresztényüldözés idején történhetett.

Lehet, hogy a védőszent oltalma a siker receptje ebben a síparadicsomban, ugyanis St. Corona településen nagyon sokáig egyetlen Covid-19 beteg sem volt.

A hír és a képek forrása itt, itt és itt.