Erzsébet-kert

Sopron városfalain egykor kívülre eső kültelekből lett az idők folyamán az ország egyik első közparkja, amely 1898-ban Erzsébet királynőről, azaz Sisiről kapta a nevét.  Ennek előtte a kertet a kétnyelvű soproniak Neuhofnak hívták.

Itt tartották az ország első dalos ünnepélyét 1863-ban, szórakozott itt Petőfi Sándor, de ami talán kiemeli a közparkok sorából, azok a különleges növényei.

sopron-erzsebet-kert

Az Erzsébet-kert helyén eredetileg Preysing tábornok gazdasága működött. A kertet a város egy árverésen 1763-ban vásárolta meg az elhunyt tábornok családjától.

Az egykori NEUHOF 1846 óta tájkert. 1855-ben kezdték meg ide ültetni a vadgesztenyefákat, de valamikor üvegház is volt a kertben. Igazi nevezetessége és látványossága a kaliforniai óriás- vagy mamutfenyő, melyet a Magyarországra elsőként érkező példányokból neveltek. A park legfőbb dísze így legalább 125 éves.

Egyes fáit természetvédelem alá helyezte a Magyar Királyi Földművelésügyi Minisztérium 1942-ben. Ma is számos, a botanikai változatosságot szépen mutató növény látható a kertben: kaliforniai szárnyas-dió, díszcseresznyék, vérbükk, ámbrafa, szelíd gesztenye, ezüstlevelű díszkörte,  páfrányfenyők.

A soproniak városligetében a 19. században nagy élet zajlott, sörfőzde, mutatványos bódék és rendszeres zenei események voltak itt, s szórakozott a helyen Petőfi Sándor is, aki 1841-ben néhány hónapig Sopronban katonáskodott. A park közepén valamikor franciakert volt, ehhez az egyik oldalon egy kisebb romantikus angol tájkert csatlakozott, a másik oldalon pedig a monarchia idején a vidéki városokra jellemző zenepavilont építettek.

Az Erzsébet-kertben 1904-ben tekintélyes iparkiállítást rendeztek, akorra már volt itt egy híres kerti vendéglő, a Sörpavilon. A park egyik legszebb építményében, az 1889-ben épített zenepavilonban pedig egészen a második világháborúig rendszeresen szólt a soproni helyőrség három ezredének katonazenéje. A világháborús bombázások azonban ezeket az építményeket is és magát a parkot is elpusztították.

A parkot legutóbb 2015-ben újítottak meg, ekkor építették fel a rekonstuált zenepavilont is. A parkban található egy nemzeti emlékhely is, gróf Bánffy Miklós szobra.

  • 9400 Sopron, Erzsébet-kert, Ady Endre út

  • Közpark, állandóan nyitva.

  • A parkban igényes játszótér található.