• Erzsébet-kert – Sopron

    sopron-erzsebet-kert-banffy-szobor

Sopron – Látnivalók

Gfóf Bánffy Miklós szobra – Erzsébet-kert

Sopron legszebb és az ország egyik legrégebbi közparkjában, az Erzsébet-kertben áll Bánffy Miklós, író, polihisztor, egykor Magyarország külügyminiszterének szobra.  

sopron_erzsebet-kert-banffy-szobor

A trianoni békeszerződés utáni, 1921-es népszavazáson Sopron városa és a környező települések döntöttek a hovatartozásukról. Ennek az aktusnak volt köszönhető, hogy Sopron magyar maradhatott.

Bánffy külügyminiszter diplomáciai érdemének tekintik, hogy az 1921. októberi, velencei konferencián tárgyaló delegációnak sikerült elérnie a népszavazás lehetőségét.

A külügyminiszternek komoly szerepe volt abban a sikerben, hogy az antanthatalmak a népszavazást kiírták és lebonyolították.

Sopron városa ezzel a szoborral tisztelgett az egykori külügyminiszter népszavazás előkészítésében tett diplomáciai munkássága előtt. 

sopron_erzsebet-kert-banffy-szobor
sopron-erzsebet-kert-banffy-szobor
sopron-erzsebet-kert-banffy-szobor

Bánffyt idős polihisztorként ábrázolja a szobor, amely Erzsébet-kert minden pontjáról jól látható. Az alakja mögötti, kettős mérműves ablak az államférfi egykori erdélyi lakhelyének, a háború végén leégett bonchidai Bánffy-kastélynak a bejáratát idézi fel. A körülötte elhelyezett kődarabok az ország szétszakítottságát szimbolizálják. Bánffy egy nyitott könyvet tart a térdén, újával pedig egy szövegrészletre mutat: „Könyörtelen következetességgel visz tova az első, mindegynek látszó lépés a végzet ösvényén” – olvasható rajta.

Az nagy múltú Erzsébet-kert a soproniak városligete, egykori nevén Neuhof, a Soproni Egyetem és a Lőverek közelében. A Gróf Bánffy Miklós emlékhelyet 2013-ban állították fel a népszavazás előtt tisztelgő Hűség Napja alkalmából.

sopron-erzsebet-kert-banffy-szobor

Hol találom?

  • 9400 Sopron, Erzsébet-kert, Ady Endre út.

  • Közpark, állandóan nyitva

  • Ingyenes. A Mártírok útja felől a GYIK Rendezvényház parkolójában. Buszmegállók minden irányban a közelben.