• sopron-tuztorony
2020.03.04.

Ezüst emlékéremre kerülhet a Civitas Fidelissima

Frissítve: 2020. 05.13.

Eldőlt: Sopron, a leghűségesebb város tiszteletére különlegesen nagy méretű négyzet alakú ezüst emlékérme is szerepel a MNB 2021. évi emlékérme-kibocsátási programjában.

A Magyar Nemzeti Bank 2021. évi emlékérme-kibocsátási programja szavazatokkal formálódik. Most lehetőség van a javasolt témák között Sopronra is leadni szavazatot. Amennyiben elegendő szavazat gyűlik össze, a jegybank a soproni népszavazás centenáriumára egy ezüst emlékérme kibocsátásával tervezi majd felhívni a figyelmet. 

2021-ben lesz 100 éve, hogy Sopron kiérdemelte a „Civitas Fidelissima”, a „Leghűségesebb Város” jelzőt.

1921. december 14-16. között népszavazást tartottak arról, hogy az első világháborút lezáró Trianoni békeszerződésben rögzítettek alapján Sopron és a várost környező 8 falu lakossága magyar vagy osztrák fennhatóságát alá tartozzon.

A tervek szerint 2021-ben 2 arany, 8-10 ezüst és 2 önálló színesfém emlékérme jelenik meg közkedvelt sorozatok folytatásaként vagy kultúrtörténeti, illetve születési évfordulóhoz kötődően.

Amit az emlékérmékkel kapcsolatban tudni érdemes:

A Magyar Nemzeti Bank – a külföldi jegybankok gyakorlatával összhangban – azzal a céllal bocsát ki emlékérméket, hogy az ország életében jelentős történelmi, kulturális, tudományos évfordulókról, eseményekről az utókor számára maradandó formában állítson emléket.

A jegybank a fizetési forgalomban való használatukat kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartja. Az emlékérmek épp azáltal képesek megőrizni magas presztízsű értékközvetítő szerepüket, hogy nem részesei a fizetési műveletnek.

Az emlékérmék anyagukat tekintve általában aranyból, ezüstből készülnek, de 1980 óta nem nemesfém emlékérméket is kibocsát a jegybank.

Az emlékérmék sorát 1948-ban az 1848-49-es forradalom és szabadságharc centenáriuma tiszteletére megjelent ezüst érmesor nyitotta meg. Az elsősorban numizmatikai célú emlékérme-kibocsátás 1968 óta vált rendszeressé.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank/mnb.hu