• familypark-szentmargitbanya

Familypark, a Fertő tavi szabadidőpark

A Fertő tó nyugati, osztrák oldalán, Eisenstadt (Kismarton) és Rust (Ruszt) között fekszik Ausztria legnagyobb szórakoztató élményparkja, a Familypark, vagy ahogyan idehaza jobban ismerjük, a Fertő tavi mesepark (Märchenpark Neusiedlersee). 

A Sopronhoz is közel fekvő burgenlandi élménypark 2023-ban ünnepelte fennállásának 55. évfordulóját. 2024-ben mintegy 2 millió euro ráfordítással új látványelemekkel gazdagodott, egy 12 méter magas Azurgo nevű, színes, csillogó sárkánytojásokkal körülvett óriáshintát avattak és felújították a meseerdőt.

A Fertőmelléki-dombság (Ruster Hügelland) szívében, Szentmargitbánya településnél (St. Margarethen) mintegy 145 ezer négyzetméteren terül el a tematikus szabadidőpark, benne több mint 31 látnivaló és 17 gasztronómiai létesítmény. Úgy mondják, a park sokkal többet ad, mint egy egyszerű kalandpark különféle játékokkal. A látogatók a legapróbb részletekig gondosan kidolgozott fantáziavilágba merülhetnek itt el, akár egy egész napra való élményben. A Familypark általában áprilisban nyit és november elején zár.

A park 4 tematikus részből áll, a bejárattól indulva először az „Élményvár”(Erlebnisburg), majd a legrégebbi rész a „Meseerdő” (Märchenwald), utána a „Tanya” (Bauernhof), majd a park másik oldalán a „Kalandsziget” (Abenteuerinsel) található.

Az Élményvár játékai igen változatosak, az izgalmas sárkányvártól az érdekes kacsakörhintán át, a nem túl ijesztő hullámvasútig. A Meseerdő a kicsiknek való, ahol a fák között híres mesék szereplőivel, például Hófehérkével és a hét törpével, vagy Jancsival és Juliskával lehet találkozni. Van elvarázsolt kastély és mini vonatokra, kisautókra is fel lehet ülni.

A Tanyán, azaz a Falusi portán állatokkal lehet találkozni, vannak őzikék, szamarak, kecskék, különféle kisállatok, melyeket meg is lehet simogatni. Ki lehet próbálni a malac hátán történő vasutazást, vagy az össze-vissza pörgő almavasutat és lehet traktorozni is. Nagy kedvenc az izgalmas Rattenmühle, a családi hullámvasút, melyen igen gyors hegy- és völgymenetek vannak. Ezek a négy férőhelyes kocsik meglehetősen sebes tempóval száguldoznak.

Kalandszigeten vízi játékokkal találkozhatunk, a krokodilos vízi hullámvasút, vagy az óriási Templom-csúszda, ill. a méretes sárkány hajóhinta talán a legnépszerűbb az egész parkban. A Tengeri Sárkány adta magasságból pedig az egész Fertő tavat beláthatjuk. A repülő halak mellett óriási homokozó is várja a kisebbeket.

A meseparkot 1965-ben kezdte kialakítani a Vorarlbergből Burgenlandba költöző Müller család. A családapa, Erwin Müller kőfaragónként dolgozott a szomszédos St. Margarethen (Szentmargitbánya) kőfejtőjében. a Müller családtól vásárolta meg 2019-ben az új, francia tulajdonos, mely Európában több szabadidőparkot és síközpontot is üzemeltet.

Megközelítés, tudnivalók

A Familypark Rust és St. Margarethen települések között fekszik az 52-es főút mentén. Sopronból a a Sopron-Klingenbach határátkelőnél léphetünk át Ausztriába autóval, mintegy 15 km-re találjuk Rust irányában. (A Szentmargitbánya-Kőhida (Fertőrákos mellett) határátkelő 2023 tavaszától nem használható.) Először a szentmargitbányai kőfejtőt pillantjuk meg a baloldalon, majd mindjárt itt balra kell letérnünk az 52-es útról és a park bejáratánál, egy hatalmas, 1000 férőhelyes autóparkolóban találjuk magunkat. A parkolás ingyenes. e-bike és az első parkoló hátsó traktusában elektromos autó töltésére is van lehetőség. A parkban kerekesszékkel közlekedők és mozgásukban korlátozott személyek is tudnak közlekedni, babakocsival is járhatók az utak.

Vendéglátás

A parkban senki nem fog éhen halni: a jégkásázótól, a fagyizón és a kávézón át különféle éttermek (kikötői kisvendéglő, falusi fogadó, várbüfé, kolbászsütöde, római étterem) állnak rendelkezésre.

Belépő

A belépő ára 34-38 euró körül mozog, ha online vesszük, 42-47 euro között, ha helyben. Azért vannak ingyenes lehetsőségek is: 3 éves kor alatt ingyenes, 14 éves korig a születésnapos gyermek ingyen léphet be, de ez csak a születésnapon van így, illetve ingyenesen léphetnek be a kerekesszékes és 100%-os fogyatékossággal élők.