• familypark-szentmargitbanya

Látnivalók Burgenlandban

Familypark, a Fertő tavi szabadidőpark

A Fertő-tó osztrák oldalán, Eisenstadt (Kismarton) és Rust (Ruszt) között fekszik Ausztria legnagyobb szórakoztató parkja, a Familypark, vagy ahogyan idehaza jobban ismerjük, a Fertő tavi mesepark (Märchenpark Neusiedlersee). 

A Fertőmelléki-dombság (Ruster Hügelland) szívében mintegy 145 ezer négyzetméteren terül el ez a tematikus szabadidőpark, amely tényleg sokkal több mint egy egyszerű kalandpark különféle játékokkal. A látogatók a legapróbb részletekig gondosan kidolgozott fantáziavilágba merülhetnek itt el, akár egy egész napra való élményben. A Familypark általában áprilisban nyit és november elején zár.

A park 4 tematikus részből áll, a bejárattól indulva először az „Élményvár”(Erlebnisburg), majd a legrégebbi rész a „Meseerdő” (Märchenwald), utána a „Tanya” (Bauernhof), majd a park másik oldalán a „Kalandsziget” (Abenteuerinsel) található.

Az Élményvár játékai igen változatosak, az izgalmas sárkányvártól az érdekes kacsakörhintán át, a nem túl ijesztő hullámvasútig. A Meseerdő a kicsiknek való, ahol a fák között híres mesék szereplőivel, például Hófehérkével és a hét törpével, vagy Jancsival és Juliskával lehet találkozni. Van elvarázsolt kastély és mini vonatokra, kisautókra is fel lehet ülni.

A Tanyán, azaz a Falusi portán állatokkal lehet találkozni, vannak őzikék, szamarak, kecskék, különféle kisállatok, melyeket meg is lehet simogatni. Ki lehet próbálni a malac hátán történő vasutazást, vagy az össze-vissza pörgő almavasutat és lehet traktorozni is. Nagy kedvenc az izgalmas Rattenmühle, a családi hullámvasút, melyen igen gyors hegy- és völgymenetek vannak. Ezek a négy férőhelyes kocsik meglehetősen sebes tempóval száguldoznak.

Kalandszigeten vízi játékokkal találkozhatunk, a krokodilos vízi hullámvasút, vagy az óriási Templom-csúszda, ill. a méretes sárkány hajóhinta talán a legnépszerűbb az egész parkban. A Tengeri Sárkány adta magasságból pedig az egész Fertő tavat beláthatjuk. A repülő halak mellett óriási homokozó is várja a kisebbeket.

A meseparkot 1965-ben kezdte kialakítani a Vorarlbergből Burgenlandba költöző Müller család. A családapa, Erwin Müller kőfaragónként dolgozott a szomszédos St. Margarethen (Szentmargitbánya) kőfejtőjében. Tőlük vásárolta meg 2019-ben az új, francia tulajdonos, mely Európában több szabadidőparkot és síközpontot is üzemeltet.

Megközelítés, tudnivalók

A Familypark Rust és St. Margarethen települések között fekszik az 52-es főút mentén. Sopronból a soproni vagy a Szentmargitbánya-Kőhida (Fertőrákos mellett) határátkelőtől léphetünk át Ausztriába, mintegy 15 km-re találjuk Rust irányában. Először a szentmargitbányai kőfejtőt pillantjuk meg a baloldalon, majd mindjárt itt balra kell letérnünk az 52-es útról és a park bejáratánál, egy hatalmas, 1000 férőhelyes autóparkolóban találjuk magunkat. A parkolás ingyenes. e-bike és az első parkoló hátsó traktusában elektromos autó töltésére is van lehetőség. A parkban kerekesszékkel közlekedők és mozgásukban korlátozott személyek is tudnak közlekedni, babakocsival is járhatók az utak.

Vendéglátás

A parkban senki nem fog éhen halni: a jégkásázótól, a fagyizón és a kávézón át különféle éttermek (kikötői kisvendéglő, falusi fogadó, várbüfé, kolbászsütöde, római étterem) állnak rendelkezésre.

Belépő

3 éves kortól 30 euro, 3 éves kor alatt ingyenes. 14 éves korig a születésnapos gyermek ingyen léphet be, de ez csak a születésnapon van így. Péntekenként családi nap, a belépő ára 28,00 euro.