• fertoboz

Települések a Fertő-tónál – Fertőboz

Fertőboz

Fertőboz aprócska falu, néhány száz lakosával a Fertő-part legkisebb települése. A tó partját övező dombsor és a tó nádasa között helyezkedik el, ezért fekvése szempontjából az egyik legszebb település a világörökségi címmel büszkélkedő Fertő kultúrtájon. Kerékpárral kihagyhatatlan, átvezet rajta a Fertő tavat megkerülő kerékpárút.

Fertőboz Soprontól 11 km-re, a nagycenki Széchenyi-kastélytól 3 km-re fekszik, Sopron és Fertőd között. Nevét a környéken húzódó bodzaerdőkről kapta, a bodza fontos jelkép: bodzavirág fesztivált 2002 óta rendeznek itt, ahol bodzából készült termékeket lehet kóstolni – talán ilyenkor a leglátogatottabb a település, melyen amúgy hatalmas a kerékpáros átmenő forgalom.

feroboz

Természetesen a szőlő és a borkészítés jellemzi a települést.

Fertőboz története

Egy időben a Nádasdyak voltak a Boz urai, ezután a falunak 270 éven keresztül a Széchényi család volt a birtokosa. Fertőboz hírneve és a látnivalók is a Széchényiekhez köthetők.

A 18. század elejétől a szőlőművelés adta az itteniek megélhetését, elsősorban a faluba betelepített németek hatására. Mária Terézia, és maguk a Széchényiek is telepítettek be Bozra német ajkú lakosokat.

1811-12-ben Széchényi Ferenc, Széchenyi István édesapja építtette a Nagycenkre nyíló út kezdetén a hegyoldalba vájt borospincéket, amelyek ma is használatban vannak, ekkor alapították meg a Bozi Borüzéri Rt.-t is. Mivel ekkor a Fertő tóban bőven volt víz, 1832-ben Széchenyi István megépítette a bozi fürdőtelepet és a hajókikötőt. Olyan közkedvelt lett, hogy Sopronból napi háromszor omnibusz szállította a vendégeket. 1855-ben a Hollinger Bade – Austalt fürdőintézet és szálloda is épült hozzá, a Gloriette Fogadó 1995-ig üzemelt. A Fertő tó elapadásával a fürdőtelep és a kikötő is a tönkrement.

A Trianont követő 1921-es népszavazás során a falu lakói – annak ellenére, hogy a lakosság 80 százaléka német ajkú volt – Magyarország mellett szavaztak. Szomorú tény, hogy a második világháború után a falu 580 német nemzetiségű lakosából 464-et kitelepítettek.

Fertőboz község vasútállomásán 1945-ben hat hétig állomásozott az aranyvonat, a Magyar Nemzeti Bank 30 tonnányi aranytartalékával megrakodva. A vonaton a 400 főnyi banki alkalmazotton és az aranyon kívül sok veretlen pénzérme is volt. A szerelvényekből nem vitték tovább a veretlen érméket rejtő vagonokat, ezeket bombatalálat érte. Az itt élők sokat megtaláltak, ezért az érméket “bozi pengő”-nek is nevezik.

Látnivalók Fertőbozon

fertoboz

Gloriette kilátó

Ha valamiért, a kilátóért muszáj felkeresni Fertőbozt. A híres műemlékjellegű kilátót a település fölötti dombon találjuk.

Gróf Széchényi Ferenc építtette a templom fölötti dombra a Gloriette kilátót, a napóleoni háborúk idején 1800 októberében. Az emlékezet szerint, Habsburg József főherceg, nádor, a megyei nemesi seregek vezéreként Széchényi Ferenc társaságában többször felkereste a dombtetőt, ahonnan a Fertő táj szépségét csodálták meg. Ezeknek a látogatásoknak emlékére építette Széchényi a fertőrákosi mészkőből készült emlékcsarnokot. Innen csodálatos kilátás nyílik a Fertő tóra.

Megközelítés

Fertőboz nagyjából közepén indul az igen magas, több mint 300 lépcsőfokból álló feljárat. A lépcsők feljáratánál kialakítottak egy kis pihenőt, itt vannak kerékpártárolók is. Mivel Fertőboz keskeny település, autóval a főút mentén szinte lehetetlen parkolni, így Fertőboz mindkét végén kialakított megállókban tudjuk csak letenni az autót. Amennyiben nem lépcsőzünk és nem akarunk dombot mászni, Nagycenk felől közelítsük meg a kilátót, így viszonylag egyenletes terepen, szőlőskertek között haladva jutunk el a Gloriette-hez.

szechenyi-bela-erdody-hanna-siremleke

Széchenyi Béla és felesége szarkofágja

Ha Fertőbozon járunk, keressük fel Széchenyi István Béla fia és Erdődy Hanna gyönyörű szarkofágját, a nagycenki Széchenyi-kastélytól induló híres Hársfasor végén. Erdődy Hanna gyermekágyi lázban hunyt el, kívánságára temetkeztek ide.

Megközelítés

Ez egy több km-es túra Fertőbozról Nagycenk irányába. Az út autóval nem járható.

Ha az ország távolabbi részei felől érkezünk, akkor Nagycenknél térjünk le Fertőboz felé.

Érinti a települést a GYSEV vasútvonala is, melynek egy megállóhelye van itt, a vasútállomást, a központtól mintegy 2,5 kilométerre délre találjuk. Innen indul a kisvasút, a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút vonala is.

Mivel a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén járunk, figyeljünk a békákra is, ezek tavaszi és őszi vonulása ugyanis keresztezi a falut. Fertőbozhoz tartozik Kisboz, ahol egy nagyon különleges geofizikai obszervatórium van.