• fertoboz-gloriette

Fertőbozi Gloriette-kilátó

A fertőbozi kilátóról talán a legszebb panoráma nyílik a Fertő tóra és a tájra. A Fertő-Neusiedlersee kultúrtáj Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíne, amely 2001-ben került a Világörökség Jegyzékbe. A Fertő a legnyugatibb eurázsiai sztyepptó, emellett pedig Európa legnagyobb sósvizű tava.

Ha különleges Fertő-tavi panorámát szeretnénk látni, ejtsük útba a klasszicista stílusú kilátót a Fertő-parti úton, Fertőbozon, a Széchenyi-család egykori birtokán, nem messze a nagycenki kastélytól. A Gloriette nem egy egyszerű kilátópont, inkább történelmi emlékhely, ami több mint kétszáz éve áll itt.

Ez a hely tetszett meg Széchényi Ferencnek is, aki 1801-ben állította ezt a szép kilátást nyújtó pavilont birtokára, a fertőbozi Csúcsos-dűlő 186 méter magas pontjára. Az emlékezet szerint Széchényi gróf, József nádor tiszteletére, és itteni látogatásának emlékére emeltette a henger alakú, klasszicista jellegű kupolás kilátót. A fiatal József főherceg, Magyarország nádora, a napóleoni háború okán, a hadsereg fővezéreként tett látogatást Széchényi Ferenc birtokán, miután állomáshelye a közeli Sopronban volt. Elképzelhető, hogy a két férfiú pont erről a helyről gyönyörködött aztán a Fertő-tájban.

fertoboz-gloriette

A fertőbozi Gloriette kilátót

vélhetően egy soproni építész, Ringer József építhette, aki a korban sokat foglakoztatott mester volt. Apja nevéhez köthető Kismartonban (Eisenstadt) a híres hegyi (Haydn) templom, s az ottani Esterházy kastély lovardájának építése. Ringer József számos soproni, kismartoni munkát jegyez, többet Esterházy Miklós herceg megbízásából végzett.

A fertőbozi pavilont abban az időben állították, mikor a mestert Széchényi Ferenc foglalkoztatta Cenken, a gróf vele építtette át a kastélyát. Mindez nagyjából a 18-19 század forduló éveire esik, így ezt a fertőbozi – fertőrákosi homokkőből épített – kupolás kilátót Ringer munkájaként tartják számon.

fertoboz-gloriette

Az építmény alatt a elterülő tó és a végtelennek tűnő nádas csodás látvány. A nádas az évek során fokozatosan bekebelezte az egykori vízfelületet, s ez a terület alkotja az egész Fertő-tó legszélesebb nádsávját.

A Gloriett, amit a fertőboziak „Palatintempel” néven is említenek, kerek alaprajzú kis épület, a belső terének átmérője picivel nagyobb 3 méternél, a falvastagsága pedig nagyjából fél méteres.

A 20. század közepére igen leromlott az állaga, 1943-ban gróf Széchenyi Endre állíttatta helyre. Ennek köszönhetjük talán, hogy még ma is áll. Legutóbbi felújítása 2021-ben történt.

Korábbi írásunk a témában itt olvasható.

Merre találom?

Fertőboz nagyjából közepén indul az igen magas, több mint 300 lépcsőfokból álló feljárat a Gloriettehez. Ezt csak azoknak ajánljuk, akik bírják a lépcsőzést. Itt egy kis pihenőhelyet is kialakítottak, kerékpártárolóval. Autóval a főút mentén szinte lehetetlen parkolni, így Fertőboz mindkét végén kialakított megállókban tudjuk letenni az autót. Amennyiben nem lépcsőzünk és nem akarunk dombot mászni, Nagycenk felől, a Mázsaház sornál haladva közelítsük meg a kilátót, így viszonylag egyenletes terepen, szőlőskertek között haladva, hátulról  jutunk el a Gloriette-hez. Van még egy harmadik út is, a fertőbozi Szentháromság templom irányából felkapaszkodva a dombra.

fertoboz

Fertőboz település nagyjából közepén találjuk a lépcsősort.

fertoboz

Nagycenk felől érkezve