Frissítve: 2024.03.30.

Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút

Menetrend és jegyárak

A nagycenki kisvasúttal utazni az egyik legizgalmasabb program, ha a közeli Sopronban vagy a Fertő-tájon kirándulunk. A Széchenyi Múzeumvasút Nagycenk és Fertőboz között, 3,5  km hosszú vonalszakaszon közlekedik, április elejétől október végéig. 

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút 2024-ben március 30-tól október 20-ig üzemel – szombat, vasár- és ünnepnapokon, valamint néhány meghirdetett hétköznapon, hétfőn és pénteken. A múzeumvasút közlekedési napokon 9.00 – 18.30 óra között van nyitva.

A Múzeumvasút nagycenki állomását a Széchenyi-kastéllyal szemben a Hársfasor szomszédságában találjuk.

nagycenki-muzeumvasut

Nagycenken a múzeumvasút Kastély-állomásán találunk egy tematikus játék- és fitneszparkot, és egy mozdonyskanzent, ahol a régi mozdonyokat és vasútikocsikat lehet testközelből megszemlélni. Kicsiknek-nagyoknak kiváló program, várakozás közben kiváló időtöltés.

A park és a skanzen azonban csak akkor tart nyitva, mikor a kisvasút is közlekedik.

nagycenki-vasut-es-jatek-park
nagycenki- muzeumvasut

Kis vasúttörténet:

A múzeumvasútat gyermekvasutasok „üzemeltetik”, legalábbis ők a személyzet, akikkel találkozhatunk. Valójában azonban a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt, amely az 1970-es években döntött úgy, hogy a felszámolt keskeny nyomtávú vasúti közlekedés eszközeiből megment jónéhányat. Így jött az ötlet, hogy a Széchenyi-kastélyt és a Győr–Sopron közötti vasútvonalat egy kisvasúttal kössék össze, és ezeket a régi mozdonyokat, kocsikat az itt létrehozandó keskeny nyomtávú kisvasúthoz használják fel.

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút pályájának első része az egykori nagycenki cukorgyári iparvágány helyén épült Fertőboz és Barátság állomások között vezet. Itt van a legszebb szakasz is: az Ikva patak fölött átívelő háromnyílású híd. A vonalon két épület áll: Nádtelep megállóhely és az aprócska Barátság állomás.

Fertőboz állomáson a fűtőház mellett egy külön vágányra állított nyolcüléses sínautó is látható, mellyel egykor a Határőrség a közúton nem megközelíthető laktanyáit látogatta.

Azokon a napokon, mikor gőzös kisvonat közlekedik, a látogatók megtekinthetik a fertőbozi fűtőházat, ahol az éppen szolgálaton kívüli járművek pihennek. A megtekintés a gőzös menetrendjéhez igazítva minden Nagycenk Kastélyról Fertőbozra közlekedő járattal lehetséges.

A vonalhálózat folytatása Nádtelep mellett ágazik ki az elsőként épült szakaszból és szép vonalvezetéssel, gazdasági vasúthoz illően számos kanyarral 2400 m hosszan ér vissza a Kastély állomáshoz Nagycenkre.

szechenyi-muzeumvasut-nagycenk

A Széchenyi Múzeumvasút útvonala.

fertoboz-nadtelep-kisvasut

Dízel és gőzmozdony vonttatta utazásra is van lehetőség:

András mozdony egy gőzős, ami a 20. század elején készült és 1972 őszén, a balinkai bányavasút felszámolásával került Nagycenkre. A Kiscenk mozdony viszont az egykori Balatonfenyvesi Gazdasági Vasútról érkezett C–50 típusú fürge dízelmozdony. A Dmot mozdony motorkocsit pedig 1940-ben gyártották a Ganz budapesti gyárában.

Árak:

Egy útra (Kastély-Barátság-Kastély)

Gyermek (3-14 éves) 800 Ft, teljes árú: 1 000 Ft, családi jegy 3 000 Ft.

Gőzős-családi jegy 6 000 Ft,

Kerékpár és élőállat viteldíj: 1 útra 800 Ft, menettérti útra 1 100 Ft.

Menettérti útra

Gyermek 1 200 Ft, teljes árú: 1 700 Ft, családi jegy 5 500 Ft.

Gőzős-családi jegy 9 000 Ft,

A pontos menetrendről  a vasúttársaság oldalán lehet tájékozódni, itt.

Érkezhetünk Fertőboz állomásra „nagyvasúttal” is: Budapestről Győrön át, vagy Sopronból. Fertőbozon pedig átszállhatunk a múzeumvasútra. A kerékpárok szállítását a GYSEV vasúttársaság az aktuális üzemi viszonyoktól teszi függővé. 

Kapcsolódó tartalom: