2023.01.31.

Fertőrákosi kelta pénzérmék

A Sopron melletti Fertőrákos tartogat meglepetéseket azoknak is, akik a numizmatika iránt érdeklődnek. A kelták idejéből származó ritka különleges pénzérmék, a kelta tetradrachmák a múlt század elején kerültek elő Fertőrákos környékén, szerencsére néhány kivételesen szép példányt sikerült megszerezni egy bécsi aukción. 

Az érmék kevésbé ismertek, pedig páratlanul értékes leletnek számítanak. Rákosi típusú érméknek („Kroisbacher Typ”) nevezik, miután valahol Fertőrákos határában találtak rájuk 1910-ben, a pontos előkerülési hely azonban nem ismert. Szőlőművelés közben került elő egy kerámiaedényben 100-120 darab különleges ezüstérem. Nem tudni, hogyan és mikor ásták el ezeket, a kutatók szerint épp úgy lehettek elrejtett vagyonok, mint isteneknek szánt áldozat, ami egyébként jól ismert szokás volt a kelta világban. A fertőrákosi kincsleletből mindössze 14 példányt sikerült a bécsi Dorotheum árverésén a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának megvásárolnia, a többi szétszóródott, darabjai különböző német és osztrák árverésen bukkantak fel.

A pénzérméket vélhetően Kr.e. 2. század elején készítették, a Kárpát-medence területén ugyanis a kelták vertek először pénzérméket, kezdetben makedón minta alapján, aztán saját hitviláguk képére formálva az alkotást.

Az előlapon egy szakállatlan, gyöngydiadémot viselő, jobbra néző férfifej látható, a szebben kidolgozott példányokon szinte portrészerűen karakteres vonásokkal. A hátlapon pedig egy balra haladó ló, melynek lovasa test nélküli, csak egy leegyszerűsített törzsből kinövő emberfej látható rajta.

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum-mnm.hu 

Az érmék semmi esetre sem a mindennapi pénzhasználat céljára készültek – vélik a szakemberek –  inkább alkalmi kibocsátások lehettek, és például hadjáratok kapcsán a harcosok fizetésére szolgáltak. A kelta harcosok ugyanis rendszeresen szolgáltak (már sok száz évvel korábban is) zsoldosként mindenfelé a már pénzérméket használó görög világban, például Egyiptomban is. Ezt a szokást vehették át aztán a kelták is, felismerve, hogy mennyivel egyszerűbb érmékben elrendezni a fizetséget.

Fertőrákos már a rómaiak előtt is lakott hely volt, a római uralom alatt pedig vélhetően népes település lehetett. A közeli szőlőkből szép számmal kerültek elő római pénzérmék is, azonban az igazi nagy szenzáció a település határában, az egykori Borostyánút környékén talált és ma is látogatható Mithras-szentély.