• fertorakosi-puspoki-malom-napora

Fertőrákosi püspöki vízimalom napórája

A Fertő tó és Sopron közelségében fekvő Fertőrákos a középkorban gazdag mezőváros volt, kőfalak és erős kapuk védték. Gazdagságát a győri püspökségnek köszönhette, itt volt ugyanis a püspök nyári rezidenciája, de hosszú időn át a székhelye is.

Fertőrákoson több, az országban is egyedülálló látnivaló van, ilyen a település központjában a hajdani püspöki vízimalom falán látható napóra is.

Az egykori három fertőrákosi malomból ez az egy épület maradt meg.

fertorakosi-puspoki-malom-napora
fertorakosi-puspoki-malom-napora

A vízimalom most látható alakját a 17–18. század fordulóján nyerte el, az épület homlokzatának festett díszei, a Madonna, a Szent Flórián, a Szent Sebestyén-kép, valamint a napóra vélhetően a 18. századból való.

A napóra több szempontból is különleges. Egyik érdekessége, hogy valójában saroknapóra, számlapjai az épület két falán helyezkednek el.

Az épület délkeleti irányba néző oldalán a számlap reggel 5 órától déli 12 óráig, míg a délnyugati oldalon lévő számlap 13 órától 17 óráig mutatja az időt.

Ilyen úgynevezett árnyékóra Magyarországon nagyon ritka, talán csak Fertőrákoson van.

Másik érdekessége, hogy a számlapot vélhetően nem művész készítette, a díszítése – mondhatni – erősen eltér a hagyományos árnyékóra motívumoktól, egyszerű, mint a faék.

A számok, figurák, rajza nagyon primitív, nem vall művészi kézre, gondolják a szakértők. A számsor és a mutatók melletti teret festett figurákkal töltötték ki. A délkeleti számlapon egy ülő női alak a kezében tartott távcsővel az eget kémleli, amely tele van csillagokkal. Talán Uraniát, a harmónia és az ég múzsáját próbálta az ismeretlen festő ábrázolni. A délnyugati számlapot pedig csak csillagok borítják.

fertorakosi-puspoki-malom-napora

Maga a napóra viszont nagyon jól szerkesztett, pontos. Az árnyékvető (pólosz), az óravonalak beállítása helyes, hozzáértő kéz alkotása. A két külön árnyékvető vaspálca egymással párhuzamos, mindkettő a pólusra mutatott.

A napórát többször átfestették az idők során, legutóbb 1966-ban restaurálta az Országos Műemléki Felügyelőség. A háttér régen fehér volt, mára már tojáshéj színűre sötétedett.

(A csillagaszat.hu leírása alapján)

Hol találom?

Keressük meg a pellengér oszlopot vagy a település polgármesteri hivatalát a Fő utcán. A püspöki malom a Fő utcáról letérve néhány lépésre áll. (Fő utca 41.)

Fotók frissítve: 2022. augusztus