• fertorakosi-puspoki-malom-napora

Fertő-tó – Látnivalók

Fertőrákosi püspöki vízimalom napórája

A Fertő tó és Sopron közelségében fekvő Fertőrákos ezeréves múltú település. A középkorban gazdag mezőváros volt, melyet kőfalak és erős kapuk védtek. Gazdagságát a győri püspökségnek köszönhette, itt volt ugyanis a püspök nyári rezidenciája, de hosszú időn át a székhelye is.

A napóra a hajdani püspöki vízimalom falán látható. Az épület évtizedekkel ezelőtt turistaszálló volt, ma pedig arra vár, hogy megmentsék az enyészettől. Az egykori három fertőrákosi malomból különben ez az egy maradt meg.

fertorakosi-puspoki-malom-napora
fertorakosi-puspoki-malom-napora

A vízimalom most látható alakját a 17–18. század fordulóján nyerte el, az épület homlokzatának festett díszei, a Madonna, a Szent Flórián, a Szent Sebestyén-kép, valamint a napóra vélhetően a 18. századból való.

A napóra több szempontból is különleges. Egyik érdekessége, hogy valójában saroknapóra, számlapjai az épület két falán helyezkednek el.

Az épület délkeleti irányba néző oldalán a számlap reggel 5 órától déli 12 óráig, míg a délnyugati oldalon lévő számlap 13 órától 17 óráig mutatja az időt.

Ilyen úgynevezett árnyékóra Magyarországon nagyon ritka, talán csak Fertőrákoson van.

Másik érdekessége, hogy a számlapot vélhetően nem művész készítette, a díszítése – mondhatni – erősen eltér a hagyományos árnyékóra motívumoktól, egyszerű, mint a faék.

A számok, figurák, rajza nagyon primitív, nem vall művészi kézre. A számsor és a mutatók melletti teret festett figurákkal töltötték ki. A délkeleti számlapon egy ülő női alak a kezében tartott távcsővel az eget kémleli, amely tele van csillagokkal. Talán Uraniát, a harmónia és az ég múzsáját próbálta az ismeretlen festő ábrázolni. A délnyugati számlapot pedig csak csillagok borítják.

fertorakosi-puspoki-malom-napora

Maga a napóra viszont nagyon jól szerkesztett, pontos. Az árnyékvető (pólosz), az óravonalak beállítása helyes, hozzáértő kéz alkotása. A két külön árnyékvető vaspálca egymással párhuzamos, mindkettő a pólusra mutatott.

A napórát többször átfestették az idők során, legutóbb 1966-ban restaurálta az Országos Műemléki Felügyelőség. A háttér régen fehér volt, mára már tojáshéj színűre sötétedett.

(A csillagaszat.hu leírása alapján)

Hol találom?

Keressük meg a pellengér oszlopot vagy a település polgármesteri hivatalát a Fő utcán. A püspöki malom a Fő utcáról letérve néhány lépésre áll. (Fő utca 41.)

Fotók frissítve: 2022. augusztus

Jó gasztrohely a közelben

kovacs-kocsma-fertorakos

Kovács kocsma, Fertőrákos, Fő utca 96-98