• rojtokmuzsaj-kastely

Röjtökmuzsaj

Röjtökmuzsaj még a Fertő-táj régióhoz tartozó, de a tó partjához délebbre, távolabb eső szép kis település. Soprontól 30 km-re, Kőszegtől 37 km-re található, manapság leginkább rangos kastélyszállójáról nevezetes.

Röjtökmuzsajon áthalad a Fertő-Balaton kerékpáros túraútvonal, amely a fertődi Esterházy-kastélyt és a keszthelyi Festetics-kastélyt köti össze, illetve a Sacra Velo zarándokút. Eredetileg a középkorban Röjtök és Muzsaj két különálló település volt, ezeket 1927-ben vonták össsze.

Muzsajt a 17. századtól a Széchényi család birtokolta. Széchényi György az 1600-as évek második felében építtetett egy vízimalmot az Ikva patakra, mely Röjtök és Muzsaj között folyik. Sajnos ma már nem látogatható ez a különleges ipartörténeti műemlék, amely egykor részben cölöpökön állt.

rojtokmuzsaj-kastely

Röjtökmuzsaj – mondhatjuk tán – nemzetközileg is ismert nevezetessége a Verseghy-kastély, mai nevén Szidónia Kastélyszálló.

A kastély eredetileg a Széchenyiek udvarháza volt, 1770 körül alakíttatta át a Felsőbüki Nagy család. A következő 150 évben többször átépítették és sokszor cserélt gazdát.

A múlt század elején Verseghy Nagy Elek, vatikáni nagykövet vásárolta meg. Holland származású felesége a parkot igényesen alakíttatta ki. Különlegességnek számított a virágoktól folyamatosan pompázó hollandkert és a geometrikus formájúra nyírt bukszusokból álló díszudvar. Ekkor épült a Hajós Alfréd által tervezett uszoda, a japánház és a kripta is. A kastélyban sok nemes és híres ember fordult meg, többek között Bethlen István, Teleki Pál miniszterelnök és Serédi Jusztián bíboros hercegprímás is.

A háború után a kastélyban – ahogy az lenni szokott – SZOT gyermeküdülő működött. A közelmúltban történt átépítése és helyreállítása után luxusigényeket is kielégítő kastélyszállóvá építették, 2003-ban Európa 20 legszebb kastélyszállója közé, 2005-ben pedig hazánk legjobb wellnes szállodájává választották.

Röjtökmuzsaj szakrális nevezetessége a Kisboldogasszony plébániatemplom.

rojtokmuzsaj-templom

A röjtökmuzsaji Kisboldogasszony búcsújáró templom egyben a SacraVelo zarándokút egy állomása.

A templom a 19. század végén, a soproni Handler Nándor építész tervei alapján épült, neogótikus stílusban. A környék neves búcsújáró helye, ahol a Wimpáci (Wimpassing, ma Ausztria) Szűzanya 16.  századi faszobrát őrzik.

A templom oltárán álló szobrot egy legendás történet övezi: az ide nem messzi Vimpác (Wimpassing, Burgenland) község hívei templomot építettek 1496-ban. Ekkor a Lajta partján dolgozó parasztok egy szép Szűz Mária-szobrot találtak, amelyet az új templomuk oltárára állítottak. Ám jöttek a Bécs alól visszavonuló törökök és a szobrot az egyik török magával vitte. Mivel a basa súlyosan megbetegedett, már-már halálán volt, az egyik magyar fogoly azt tanácsolta neki, hogy küldje vissza a szobrot oda ahonnan elhozták, és akkor meg fog gyógyulni. Miután a szobor visszakerült Vimpácra, a basa csodával határos módon meggyógyult. 1587-ben azonban Vimpácon egy minorita kolostor is épült. Amikor II. József császár feloszlatta a szerzetesrendeket, a minoriták is kénytelenek voltak elhagyni Vimpácot, és a kegyszobor ekkor került Röjtökmuzsajra a Kisboldogasszony templomba.

A település muzsaji oldalán, gyönyörű környezetben fekszik egy horgásztó, ahol étterem és komfortos apartmanszállások vannak.