• frauenkirchen-boldogasszony-bazilika

Burgenland – Települések

Frauenkirchen – Boldogasszony

Frauenkirchen (Fertőboldogasszony) a Fertő tó keleti, osztrák, burgenlandi oldalán a régió egyik kulturális, turisztikai, de leginkább spirituális központja, a Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Park kapujában.

Évszázadok óta zarándokutak metszéspontjában áll, már 1335-ben ismert búcsújáró hely volt. 

Frauenkirchen tökéletes célpontja a kerékpárosoknak, a Kulturradweg, a Lackenradweg, vagy a Hansagradweg kerékpárutak vezetnek át rajta. Podersdorftól (Pátfalu, ahol hajókikötő és strand is van) 8 km-re fekszik, de közelében van a St. Martins Therme & Lodge, melynek saját tava és termálvize van.

Sopronból és a Fertő partról érkezve Pomogy-Pamhagen határátkelőn jutunk át Burgenlandba, a Fertő-Fertőzug Nemzeti Parkon át haladva.

A helyiek nagyszerű borokat alkotnak, ételeiket az elődjeiktől örökölt és tovább finomított receptek alapján, regionális alapanyagokból készítik. Frauenkirchenben egy jó kempinget is találunk.

Története

Területén már az ókorban település volt. A hagyomány szerint II. András király uralkodása alatt a Fertő úgy kiöntött, hogy több falut elnyelt a víz. Ezek helyett alapították 1240-ben a mai települést. 1324-ben „Zenmária” néven említik először.

Határ menti kereskedőváros lévén népes zsidó közösség élt a környéken. Esterházy Pál a heiligenkreuzi apátság barátudvari birtokairól a katonák által kirabolt zsidókat telepített le ide. A temető átvészelte a vérzivataros időszakot. Ma több mint 1300 sírnál állhat meg a látogató.

1938. márciusában az Anschluss után Boldogasszonyban gyűjtőtábort létesítettek, ahol a „Fertőszög” mintegy 400 zsidó lakosát gyűjtötték össze. Április folyamán többségük átmenekült a magyar határon, így az itteni zsidó közösség megszűnt létezni. Zsinagógájukat 1939-ben lerombolták.

A község határában 1914-ben az Esterházy-birtok egyik telkén hozták létre a hadifogolytábort. 15 000 fogoly volt a táborban és körülbelül 200 kunyhó épült fel. A tábor vízvezetékkel és közvilágítással is el volt látva. 1915-ben a tífusz járványban néhány napon belül több mint 2000 orosz, szerb, olasz fogoly halt meg. Ma az emlékparkban 2363 sírt tartanak nyilván.

Boldogasszonyban született Veigelsberg Leó, a Pester Lloyd főszerkesztője. Fia, Ignotus Hugó a Nyugat főszerkesztőjeként vonult be a magyar irodalom történetébe.

 Frauenkirchen központjában, a Fő-tér délkeleti sarkában magasodik a barokk Mária Mennybemenetele Bazilika, Burgenland egyetlen egyetlen „basilica minor” rangú szent helye. 

1990-óta viseli a „basilica minor” rangot. A templomot Esterházy Pál herceg építtette 1668-ban, majd miután 1683-ban a török elpusztította, 1696 és 1702 között újjáépítették. Ma ez Burgenland egyetlen bazilikája.

A Fertő-tó térségében a Közép-Európán átívelő, Mária-kegyhelyeket összekötő zarándokút, a Mária út egyik végpontja Frauenkirchen.