• frauenkirchen-boldogasszony-bazilika

Frauenkirchen – Boldogasszony

Frauenkirchen (Fertőboldogasszony) a Fertő tó keleti, burgenlandi oldalán a régió egyik kulturális, turisztikai, de leginkább spirituális központja. Évszázadok óta zarándokutak metszéspontjában áll, már 1335-ben ismert búcsújáró hely volt.

Frauenkirchen központjában, a Fő-tér délkeleti sarkában magasodik a barokk Mária Mennybemenetele Bazilika a két tornyával.

A templomot az erre járónak feltétlenül látnia kell, miután Burgenland legszebb barokk templombelsőjét rejti, mennyezetét gyönyörű stukkókeretes festmények díszítik. A búcsújáró templomot évente több tízezer zarándok látogatja ma is.

Nézzük a történetét: mint a Fertő tó partján ez gyakorta megtörtént, a mai templom elődjét 1529-ben a török seregek földig lerombolták. Az emlékezet szerint, a környék ura Esterházy Pál herceg 1656. szeptember 8-án délután, ima közben azt az indítást kapta, hogy Fraknói várából vigye a Mária képet a Fertőn túlra, a boldogasszonyi templomba, amely akkor romokban hevert. A herceg fogadalmat tett, hogy fölépíti a templomot és ferences kolostort is létesít. Esterházy 1661 Kisboldog­asszony ünnepén ünnepélyesen átvitte a kegyképet az újra felépített templomba, a fraknói várból Boldogasszonyba. A templomhoz ma is egy ferences kolostor csatlakozik.

1683-ban azonban a törökök ismét jöttek és ismét lerombolták a templomot. Felújítására 1702-ben került sor, az újjáépített templomot, melyet mai formájában is látunk, ekkor szentelték föl.

A kolostort a magyar ferencesek 1938-ban hagyták el, főünnepe szeptember 8-a, Kisboldogasszony napja. A templom mellett áll egy Kálvária-domb is, mely Krisztus szenvedéstörténetét bemutató stációsorból áll.

Frauenkirchen tökéletes célpontja a kerékpárosoknak, a Kulturradweg, a Lackenradweg, vagy a Hansagradweg kerékpárutak vezetnek át rajta. Podersdorftól (ahol hajókikötő és strand is van) 8 km-re fekszik, de közelében van a St. Martins Therme & Lodge, melynek saját tava és termálvize van.

Sopronból és a Fertő partról érkezve Pomogy-Pamhagen határátkelőn jutunk át Burgenlandba.

A helyiek nagyszerű borokat készítenek, ételeiket az elődjeiktől örökölt és tovább finomított receptek alapján, regionális alapanyagokból készítik. Frauenkirchenben egy jó kempinget is találunk.