• geschriebenstein- naturpark

Geschriebenstein Natúrpark – Burgenland

Teljes és hivatalos nevén: Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, amely az osztrák-magyar határon átnyúló első natúrpark, Burgenland és a Dunántúl legmagasabb pontja, az Írott-kő körüli területen húzódik. 1996-ban hozták létre az osztrák Geschriebenstein Natúrparkot, majd a közös előkészítést követően egy év múlva ezt követte a hazai, az Írottkő Natúrpark megalakulása.

A natúrpark területe mintegy 37,5 ezer hektár, ebből az osztrák oldalon nagyjából 8500 hektár területen fekszik, Lockenhaus (Léka), Markt Neuhodis, Rechnitz (Rohonc), Unterkohlstätten települések alkotják. A natúrparkot az ausztriai oldalon Rohonc és Léka községek határára kell elképzelnünk.

A Geschriebenstein déli oldalán száraz fű, szőlőültetvények és gyümölcsösök húzódnak, azonban a táj igazi jellegzetesse a nagy, összefüggő erdőterületek, kiterjedt tölgy- és gyertyánerdők.

irottko-naturpark

A natúrpark nevét az Írott-kőről (Geschriebenstein) kapta, valójában ez mindkét natúrpark jelképe. Itt, a hegy tetején 1913-ban épült Írott-kő kilátó mind Magyarország, mind Ausztria irányából látogatható, és pontosan az államhatáron áll. A kilátóhoz közel, osztrák területen található a hegynek is nevet adó szikla, amelyen kivehetők a bevésett C B E betűk, amelyek talán Batthyány és az Esterházy birtokok határvonalát jelölhették (Confinia Batthyányana Esterhazyana) egykor.

irottko-kilato-geschriebenstein

A rohonci (Rechnitz) fürdőtó mellett egy fantasztikus 22 méter magas, akadálymentesített gyönyörű kilátót találunk: ez a Madártorony, amely egy 22 m magas toronyba épített „madárház”. Az althodisi erdőben egy 500 méter hosszú lombkorona tanösvény is van, és van még itt egy gombaösvény is, amely részletes információkat nyújt a natúrparkban őshonos gombafajokról és életkörülményeikről.

rohonc-furdoto
althodis-lombkorona-tanosveny-madartorony

A Nádasdyak egykori székhelye, Lockenhaus (Léka) vára az egyik legkedveltebb turisztikai célpont a natúrparkban, de történelme mellett a denevérek miatt is érdemes felkeresni. Itt van ugyanis Közép-Európa egyik legnagyobb csonkafülű denevér-kolóniájának kölykezőszállása. Egy élő webkamera és vezetett túrák mellett az „Éjszaka barátai” időszaki kiállításon is megismerhető az életmódjuk a várban.

lockenhaus-leka-vara-burgenland