• althodis-lombkorona-tanosveny-madartorony

Madártorony és lombkorona tanösvény – Althodis (Óhodász)

Kiváló kirándulócélpont a természet kedvelőinek az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark, melynek osztrák, burgenlandi oldalán egy izgalmas madártornyot és lombkorona-tanösvényt is felkereshetünk. Althodis (magyar nevén Óhodász) erdejében álló impozáns faszerkezetű objektum különleges természeti élményt tud nyújtani a kerekesszékes látogatók számára is a natúrparkban. Érdemes hát felfedezni! 

Óhodász Kőszegtől 23km-re, Bozsoktól 12 kilométerre a Kőszegi-hegység déli oldalán fekvő település, egykor hódvadászok lakták, innen is a neve. Valamikor Batthyány birtok volt, Trianont követően került Ausztriához. Az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark pedig az első határon átnyúló natúrpark, Ausztria és Magyarország közösen hozta létre, sok-sok ismert és kedvelt túraútvonal halad erre, hogy mást ne említsünk, mint a Semmeringtől Kőszegig vezető alpannonia vagy a Kék túra útvonalait.

koszeg-turautvonalak

Az óhodászi madártoronyból és lombkorona-tanösvényről igazán különleges perspektívából tapasztalhatjuk meg az erdő csodáit: lombos fák koronái között, kiépített pallóhídon sétálhatunk, és madárcsicsergés közepette élvezhetjük a páratlan panorámát, például a Kőszegi-hegyek (Günser Gebirge) déli lejtőire.

A Baumwipfelweg 500 méter hosszú, 11 fatoronyból áll – legmagasabb pontján 22 méterre a földtől – melyeket fahídpallók kötnek össze. A séta során információs táblák segítik a tájékozódást (magyar nyelven is), míg a tanösvény végén a madártoronyból csodálhatjuk meg a vidéket. Az állomások információt nyújtanak az itt élő számos madár, harkályok, denevérek, baglyok, fekete gólyák és hollók élőhelyeiről, különféle fazuzmókról, mohákról, hangyákról és bogarakról.

Az építmény különlegessége, hogy kifejezetten a fogyatékkal élők számára készült: akadálymentes, a fapallókat úgy alakítottak ki, hogy kerekesszékes személyek, illetve vakok és gyengén látók is használhassák. Ebből adódik, hogy a lombkoronaösvény babakocsival is könnyen járható, ami ideális és kedvelt kiránduló helyszín kisgyermekes családoknak is.

althodis-lombkorona-tanosveny-madartorony
althodis-lombkorona-tanosveny-madartorony
rohonc-furdoto

A Madártorony közvetlenül a kristálytiszta vizű rohonci fürdőtó mögött magasodik, így nyáron egy jó kis strandprogrammal is összeköthető a tanösvény bejárása.

A felnőtt jegy 6 euróba kerül, nyugdíjasoknak 5,  gyerekeknek (6 éves kortól) pedig 4 Euro. A 6 év alatti kicsik ingyen látogathatják a tanösvényt. 

A lombkorona-ösvényhez tervezendő túra kiindulási pontjának érdemes Rohonc (Rechnitz) városkát választani. Óhodásztól nagyjából két kilométert kell mennünk aszfaltozott úton északi irányban, a Baumwipfelweg feliratot követve, a parkolóban letéve járművünket már elkezdődik egy tanösvény.

Kapcsolódó tartalom: