A Hohe Wand a Skywalkból

A Skywalk impozáns panorámaterasza nyolc méterre nyúlik ki a sziklahomlokzatból, bele a semmibe. Aki kilép ide, átélheti, milyen érzés a Hohe Wand fennsíkján szinte a levegőben állni, a talpunk alatt 150 méteres mélységben elterülő völgy fölött. Tériszony nélkül is fantasztikus, de nem kell vasalt utakhoz szokott, sokat látott sziklamászónak lenni ahhoz, hogy mégis bárki átélje az élményt. És ezért nagyon jó ez a hely. 

Erről a teraszról megéri lenézni a világra

Már csak a Skywalk acélterasza miatt is érdemes nekivágni az ezer méter feletti karsztfennsíknak, a Schneeberg kisöccsének is nevezett Hohe Wandnak. 

Bár a kétezer hektáron elterülő Hohe Wand Naturparkban iszonyú sok túraútvonal és vasalt mászóút van, sokan mégis csupán könnyű sétára, hegyi levegőt szívni, vadasparkot látogatni vagy csak napozni jönnek fel a felhők közelébe.

A Bécsi-Alpok egyik legszebb pontján a magasság szédítő, a kilátás pazar. És ez tényleg így van. Főképp, mikor a völgy is látható. Mert van, mikor egyáltalán nem látszik innen semmi, mert ráül a tájra az időjárási inverziónak mondott jelenség, azaz miközben a csúcson ragyog a nap, lent a völgyben beáll a sűrű köd.

hohe-wand

A Hohe Wand a korlátlan szabadság érzését adja, s erre még a siklóernyősök is rátesznek. Az egyik legizgalmasabb látnivaló a fennsíkon ugyanis a siklóernyősök repülése. A sziklahomlokzat kitűnő starthely számukra, de jó program azoknak is, akik csak nézni szeretik a nekirugaszkodást és csendes szálldogálást a horizonton.

hohe-wand
hohe-wand
hohe-wand
hohe-wand

Bár a Hohe Wand Magyarországhoz talán a legközelebb eső sziklamászó paradicsom, azért a hegytetőn lévő (ingyenes) parkolóba a többség nem karabinerrel, kötelekkel, sisakkal, hevederrel érkezik, bár naptej, esőkabát és túracipő szinte mindenkinél van készenlétben. Ha úgy tetszik, ez a bázispont, innen érdemes elindulni céljaink felé. Közvetlenül e mellet van a vadaspark és innen tehetünk egy klasszikus Hohe Wand-kört: vadaspark-Skywalk-Felsenspad (acélösvény a sziklákon).

A parkolóból néhány perces sétaútra találjuk a Skywalk acélteraszát (Aussichtsterasse).

hohe-wand
hohe-wand-skywalk

Ez az acélterasz nem hasonlítható a Dachstein-i üvegpadlós nagytestvérhez, amit a Hunerkogel 250 méter magas függőleges sziklafalának peremén építettek, de ez is kihívás lehet bárkinek, aki kimerészkedik a szerkezet külső pontjára, különösen akkor, mikor erős szél fúj.

hohe-wand-skywalk

A Skywalk 2002 óta áll itt, a sziklából kinyúló háromszög alakzatával a Hohe Wand jelképe lett. S bár nincs kiírva, hogy hány Boeing súlyát lenne képes elbírni (az amerikaiak a Grand Canyon skywalk kilátóra kiírták, hogy 71-et) azért egészen biztosak lehetünk abban, hogy az osztrákok ezt a kilátót nagyon nagy terhelésre, stabilan megépítették. Méghozzá nyolc hét alatt, hatalmas betontömb-ellensúllyal dolgozó 200 tonnás daru segítségével.

A terasz egy háromszög alaprajzú fémrácsos padozatú építmény, így azt is láthatjuk, ami közvetlenül a talpunk alatt van.

hohe-wand-skywalk
hohe-wand-skywalk
hohe-wand-skywalk
hohe-wand-skywalk
hohe-wand-skywalk

A Hohe Wandon számos élményhez juthat az ember, egész évben élvezhető úticél. Gyalogosan is fel lehet jönni ide, egy 1932-ben készült hegyi úton. Aki laikusként mindenképpen belekóstolna a sziklamászó életérzésbe, keresse meg az innen nem messze induló Felsenpadot, ami egy sziklára erősített lépcsősor, egy viszonylag hosszú acélösvény. Ehhez azonban több bátorság kellhet, mint a Skywalkhoz, miután itt vagy 200 lépcsőn és hidakon át kell haladni a szakadék felett.

hohe-wand

A Vadasparknál és a Skywalk kilátónál a naturpark elhelyezett egy-egy perselyt, amolyan becsületkassza félét. Kérik, hogy a felnőttek 1,80, a 3- 15 év közötti gyermekek pedig 1 Euróval járuljanak hozzá a látogatáshoz, az összeget karbantartásra fordítják.

Ami pedig a közlekedést illeti, a fennsíkhoz felvezető panorámaútnál (Maiersdorf és Stollhof falvak között) a hétvégi napokon útdíjat kell fizetni, melynek összege járművenként 2 Euro.

hohe-wand

A Hohe Wandra vezető panorámaút is nagyon látványos, egy rövid szakaszon közvetlenül a sziklák mellett halad.

hohe-wand
hohe-wand

A Hohe Wand Naturpark Budapestről (Győr – Mosonmagyaróvár irányából) autópályán nagyjából 3 óra alatt érhető el, a nyugati határszéltől (Bécsújhely/Wiener Neustadt irányából) Stollhof településig alig fél vagy 1 óra.

Ott a „Magas Fal”, oda kell felmenni az élményért.

hohe-wand