• Őrség, Szalafő

    boleny-kilato-szalafo-orseg

2020.05.28.

Impozáns kilátó az Őrségben: a bölénymagasles

Aki olyan szerencsés, hogy az Őrségben töltheti a szabadidejét, vegye az irányt Szalafő/ Pityerszer felé, és csodálja meg az európai bölényeket immár egy vadi új kilátóból, pontosabban egy bölénymagaslesről. 

Az évszázados őrségi hírességek mellé nemrégiben szépen becsatlakozott egy új elem, a nemzeti park igazgatósága által létrehozott, úgynevezett őrségi vadon.

boleny-kilato-szalafo-orseg

Ez persze nem jelent mást, mint érintetlen tájat, a nemzeti parkban olyan, gyepet, erdőt magába foglaló nagy, a vadonhoz hasonló kiterjedésű élőhelyet, ahol ember nem jár, így aztán nem is tevékenykedik, nem piszkál bele semmibe és mindent magára a természetre hagy.

No és a bölényekre, ugyanis ezen a területen élnek (mint egykor hajdanán) a nemzeti park különleges állatai, a visszatelepített európai bölények. Legalábbis egy csoportjuk.

Az őrségi bölényekről egy korábbi cikkünkben olvashat.

Kapcsolódó

orseg-boleny-bemutatohely

Egy igazán kapitális látnivaló az Őrségben, az európai bölény.

A nemzeti park igazgatósága még a bölények érkezte előtt vásárolta meg a Kondorfa község határában fekvő Hegy-völgy területét, egy jó nagy gyepet, amin azért van tölgyes erdő és foltokban erdeifenyő is. A területre fúrtak kutat és bekerítették egy speciális, ötezer folyóméter hosszú, hét vezetékszálból álló elektromos kerítéssel, hogy a bölényeknek eszükbe ne jusson világgá menni. Az őrségi vadonba persze csak a szakemberek járnak be.

De van egy másik bölénycsoport is, látogatható területen, Szalafőn, a pityerszeri műemlékházak közelében kialakított, szintén kerítéssel körülvett területen. Egy jó darabig innen, a kerítés mögül, ácsorogva lehetett szemlélni őket, ha a bölények éppen látótávolságban tanyáztak.

De aztán 2020 tavaszán elkészült ez a nagyon helyre kis kilátó, vagyis inkább bölénymagasles.

boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg

A kilátóhoz kimenni Szalafőről, Pityerszerről lehet, a műemlékegyüttestől nagyjából 150 métert kell sétálni.

(Szalafőn öt szer található, ebből az egyik Pityerszer, de itt van még Csörgőszer, Templomszer, Papszer és Felsőszer.)

orseg-szalafo-pityerszer-tajhaz

Az emeletes, csupa fa kilátó monumentális, sokan, akár két látogatócsoportnyi ember is elfér rajta, ráadásul alsó szintjére kerekesszékkel is fel lehet hajtani. Itt meg lehet pihenni egy kicsit, szemlélni a tájat és megvárni, hogy a bölény éppen jó közel jöjjön, miután a szemestakarmány-etetők közvetlenül a magasles oldalán lettek kialakítva.

boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg

Miután a területen nem csak az európai bölények tanyáznak, hanem vannak eurázsiai vadlovak is, ők is előkerülhetnek még, de mint a képről is látszik, az élmény akkor ér valamit, ha az ember visz magával távcsövet is a magaslesre.

boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg