• boleny-kilato-szalafo-orseg

2020.05.28.

Impozáns kilátó az Őrségben: a Szalafői bölényles

Aki olyan szerencsés, hogy az Őrségben töltheti a szabadidejét, vegye az irányt Szalafő- Pityerszer felé, és csodálja meg Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőseit, az európai bölényeket egy új kilátóból, pontosabban egy bölénymagaslesről. 

boleny-kilato-szalafo-orseg

Elöljáróban érdemes tudni, hogy az Őrségi nemzeti Park munkatársai nemrégiben kialakítottak egy új élőhelyet, az úgynevezett őrségi vadont, egy a Kondorfa-Hegy-völgy területén létrehozott 70 hektáros területen. A vadon nem jelent mást, mint érintetlen tájat, a nemzeti parkban olyan, gyepet, erdőt magába foglaló nagy, a vadonhoz hasonló kiterjedésű élőhelyet, ahol az ember nem jár, így aztán nem is tevékenykedik, nem piszkál bele semmibe és mindent magára a természetre hagy. No és a bölényekre, ugyanis ezen a területen élnek (mint egykor hajdanán) a nemzeti park különleges állatai, a visszatelepített európai bölények. Legalábbis egy csoportjuk.

Hogy miért és hogyan kerültek az Őrségbe a bölények, egy korábbi cikkünkben olvashat.

Kapcsolódó

orseg-boleny-bemutatohely

Egy igazán kapitális látnivaló az Őrségben, az európai bölény.

Hol nézhetjük meg az őrségi bölényeket?

A bölényeket mi látogatók, Szalafőn, a pityerszeri skanzen közelében kialakított, kerítéssel körülvett bemutató-területen nézhetjük meg. Egy jó darabig innen, a kerítés mögül, ácsorogva lehetett szemlélni Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőseit, ha éppen látótávolságban tanyáztak.

De aztán 2020 tavaszán elkészült ez a nagyon helyre kis kilátó, vagyis inkább bölénymagasles.

boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg

A kilátóhoz kimenni Szalafőről, Pityerszerről lehet, a műemlékegyüttestől nagyjából 150 métert kell sétálni.

(Szalafőn öt szer található, ebből az egyik Pityerszer, de itt van még Csörgőszer, Templomszer, Papszer és Felsőszer.)

orseg-szalafo-pityerszer-tajhaz

Az emeletes, csupa fa kilátó monumentális, sokan, akár két látogatócsoportnyi ember is elfér rajta, ráadásul alsó szintjére kerekesszékkel is fel lehet hajtani. Itt meg lehet pihenni egy kicsit, szemlélni a tájat és megvárni, hogy a bölény éppen jó közel jöjjön, miután a szemestakarmány-etetők közvetlenül a magasles oldalán lettek kialakítva.

boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg

Miután a területen nem csak az európai bölények tanyáznak, hanem vannak eurázsiai vadlovak is, ők is előkerülhetnek még, de mint a képről is látszik, az élmény akkor ér valamit, ha az ember visz magával távcsövet is a magaslesre.

boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg
boleny-kilato-szalafo-orseg

Vannak bölények az Őrség más területein is, ez azonban nem látogatható. A Kondorfa község határában fekvő Hegy-völgy Vadon területe, mely kutatási terület, ahol egy 70 hektáros gyep- tölgyes erdő- és foltokban erdeifenyő az élőhelyük. Itt fúrtak kutat is, és bekerítették egy speciális, ötezer folyóméter hosszú, hét vezetékszálból álló elektromos kerítéssel, hogy a bölényeknek eszükbe ne jusson világgá menni.

Szóval ez a terület nem látogatható, ide csak a szakemberek járhatnak be.