• bolenyles-szalafo-pityerszer

Impozáns kilátó az Őrségben: a Szalafői bölényles

Aki olyan szerencsés, hogy az Őrségben töltheti a szabadidejét, vegye az irányt Szalafő-Pityerszer felé, és csodálja meg Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőseit, az európai bölényeket a bölénymagaslesről. 

bolenyles-szalafo-pityerszer

Elöljáróban érdemes tudni, hogy az Őrségi nemzeti Park munkatársai kialakítottak egy élőhelyet, az úgynevezett őrségi vadont, egy a Kondorfa-Hegy-völgy területén létrehozott 70 hektáros területen. A vadon nem jelent mást, mint egy a látogatók elől elzárt, érintetlen tájat, a nemzeti parkban olyan, gyepet, erdőt magába foglaló nagy, a vadonhoz hasonló kiterjedésű élőhelyet, ahol ember nem jár, ahol mindent maga a természet intéz. No és a bölények, ugyanis ezen a területen élnek (mint egykor hajdanán) a nemzeti park különleges állatai, a visszatelepített európai bölények. Legalábbis egy csoportjuk.

Hogy miért és hogyan kerültek az Őrségbe a bölények, egy korábbi cikkünkben olvashat.

Kapcsolódó

orseg-boleny-bemutatohely

Egy igazán kapitális látnivaló az Őrségben, az európai bölény.

Hol nézhetjük meg az őrségi bölényeket?

A bölényeket mi látogatók, Szalafőn, a pityerszeri skanzen (Őrségi Népi Műemlékegyüttes) közelében kialakított, kerítéssel körülvett bemutatóterületen nézhetjük meg. Egy jó darabig innen, a kerítés mögül, ácsorogva lehetett szemlélni Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőseit, ha éppen látótávolságban tanyáztak.

De aztán 2020 tavaszán elkészült ez a nagyon helyre kis kilátó, vagyis inkább bölénymagasles.

bolenyles-szalafo-pityerszer
bolenyles-szalafo-pityerszer
bolenyles-szalafo-pityerszer

A kilátóhoz kimenni Szalafőről, Pityerszerről lehet, a műemlékegyüttestől nagyjából 150 métert kell sétálni.

(Szalafőn öt szer található, ebből az egyik Pityerszer, de itt van még Csörgőszer, Templomszer, Papszer és Felsőszer.)

Az emeletes, csupa fa kilátó monumentális, sokan, akár két látogatócsoportnyi ember is elfér rajta, ráadásul alsó szintjére kerekesszékkel is fel lehet hajtani. Itt meg lehet pihenni egy kicsit, szemlélni a tájat és megvárni, hogy a bölények éppen jó közel jöjjenek, miután a szemestakarmány-etetők közvetlenül a magasles oldalán lettek kialakítva.

boleny-kilato-szalafo-orseg

Miután a területen nem csak az európai bölények tanyáznak, hanem vannak eurázsiai vadlovak is, ők is előkerülhetnek még, de mint a képről is látszik, az élmény igazán akkor ér valamit, ha az ember visz magával távcsövet is a magaslesre.

boleny-kilato-szalafo-orseg
bolenyles-szalafo-pityerszer
boleny-kilato-szalafo-orseg

Vannak bölények az Őrség más területein is, ez a része a nemzeti parknak azonban nem látogatható. A már fentebb említett Kondorfa község határában fekvő Hegy-völgy Vadon területe, mely inkább kutatási terület, ahol egy 70 hektáros gyep- tölgyes erdő- és foltokban erdeifenyő az élőhelyük. Itt fúrtak kutat is, és bekerítették egy speciális, ötezer folyóméter hosszú, hét vezetékszálból álló elektromos kerítéssel, hogy a bölényeknek eszükbe ne jusson világgá menni.

Szóval ez a terület nem látogatható, ide csak a nemzeti park szakemberei járhatnak be.