• Sopron

    karoly-kilato-sopron

Károly-kilátó

A 2400 hektár soproni parkerdő közkedvelt kirándulóhelyei közül minden bizonnyal az ikonikus Károly-kilátó a legismertebb. A jelenlegi kilátó helyén már 1876-ban is egy fából készült kilátópont állt, melyet Romwalter Károly természetjáró és városszépítő, polgári foglalkozását tekintve nyomdász-lapkiadó és fia ácsoltatott saját költségén. A Károly-kilátó nevében is az ő emlékét őrzi.

karoly-kilato-sopron

Az eredeti torony 1876-ban épült fából a Soproni-hegység város felőli, 398 méter magasságú hegyormára, melyet akkor Váris-hegynek hívtak, ma ez a Soproni Parkerdőben a Károly-magaslat nevet viseli. Miután az öreg kilátót az időjárás tönkretette, helyére 1935-ben gneisz kőzetből építettek egy 21 méter magas, három zárt emelettel rendelkező tornyot. Az építményt Winkler Oszkár Ybl-díjas soproni építész tervezte.

Fogadószintjén és az emeleti kis helyiségekben, melyekben régen rádióamatőrök tevékenykedtek, ma állandó kiállítást találunk. 1959-től – a közelben felépített új tévétorony üzembe helyezéséig – itt működött a soproni tévéadó. 2010-ben emléktáblát helyeztek el a kilátó falán, amely az első TV-adó berendezés eredeti helyszínét jelöli.

A Károly-kilátóból egyedülálló panoráma nyílik a Soproni-hegységre, Sopronra. A Fertő-tó, Pozsony és nyugatra az Osztrák-Mészkő-Alpok csúcsai is láthatóak, mint például a Rax és a Schneeberg – persze csak tiszta időben.

karoly-kilato-sopron
karoly-kilato-sopron
karoly-kilato-sopron
karoly-kilato-sopron
karoly-kilato-sopron
  • Parkolási lehetőség autók és buszok részére a Károly-kilátó parkolójában van. Innen a kilátó 800 méter távolságra, aszfaltozott úton gyalogosan és kerékpárral közelíthető meg.

Térkép