• karoly-kilato-sopron

Károly-kilátó

A több mint kétezer hektár soproni parkerdő közkedvelt kirándulóhelyei közül minden bizonnyal az ikonikus Károly-kilátó a legismertebb. Sopron kilátói közül ez az egyetlen kőből épített kilátópont, leszámítva persze a Tűztornyot, amely a belvárosban van.  

A jelenlegi kilátó helyén már 1876-ban is állt egy fából készült kilátópont, melyet Romwalter Károly természetjáró és városszépítő, polgári foglalkozását tekintve nyomdász-lapkiadó és fia ácsoltatott saját költségén. A Károly-kilátó nevében is az ő emlékét őrzi.

Az eredeti torony 1876-ban épült fából a Soproni-hegység város felőli, 398 méter magasságú hegyormára, melyet akkor Váris-hegynek hívtak, ma ez a Soproni Parkerdőben a Károly-magaslat nevet viseli. Miután az öreg kilátót az időjárás tönkretette, helyére 1935-ben gneisz kőzetből építettek egy 21 méter magas, három zárt emelettel rendelkező tornyot. Az építményt Winkler Oszkár Ybl-díjas soproni építész tervezte.

Fogadószintjén és az emeleti kis helyiségekben, melyekben régen rádióamatőrök tevékenykedtek, ma állandó kiállítást találunk. 1959-től – a közelben felépített új tévétorony üzembe helyezéséig – itt működött a soproni tévéadó. 2010-ben emléktáblát helyeztek el a kilátó falán, amely az első TV-adó berendezés eredeti helyszínét jelöli.

A Károly-kilátóból egyedülálló panoráma nyílik Sopron történelmi belvárosára, és a Soproni-hegységre. A Fertő-tó, a burgenlandi Kismarton, Pozsony, illetve nyugatra az Osztrák-Mészkő-Alpok csúcsai is láthatóak, mint például a Rax és a Schneeberg – persze csak tiszta időben.

Hol találom?

A Récényi úton kialakított autó és busz parkolónál érdemes letenni az autót (a Lővér Kalandparknál), aztán keleti irányban a műúton a kék színű K és háromszög jelzésen kb. 800 métert kell megtennünk.

Gyalog az Erzsébet kerttől a Printz pihenőt érintve a zöld színű Z- majd a Z-háromszög jelzésen. A Hotel Lővér buszmegállójától indulva szintén a kék K-háromszög jelzésen a Dalos-hegy oldalában, kétszer is keresztezve a sípályát. Szintén a Hotel Lővér buszmegállójától indulva a volt szánkópálya nyomvonalán a sárga S és háromszög jelzésen.

A Károly kilátó szomszédságában találjuk az ökoturisztikai központot és a Kőhalmy Vadászati Múzeumot, illetve az Erdei Büfét.

Belépő árak: 

Felnőtt: 500 Ft, diák és nyugdíjas: 300 Ft, csoport 10 főtől személyenként 300 Ft.

Nyitva tartás:

Január, Február 9:00-16:00 óra

Március 9:00-17:00 óra

Április 9:00-18:00 óra

Május, Június, Július, Augusztus 9:00-20:00 óra

Szeptember 9:00-19:00 óra

Október 9:00-18:00 óra

November, December 9:00-16:00 óra