• karoly-kilato-sopron

Károly-kilátó

A több mint kétezer hektár soproni parkerdő közkedvelt kirándulóhelyei közül minden bizonnyal az ikonikus Károly-kilátó a legismertebb. Sopron kilátói közül ez az egyetlen kőből épített kilátó, leszámítva persze a város legszebb kilátópontját, a Tűztornyot, amely a belvárosban van.  

A jelenlegi Károly-kilátó helyén már 1876-ban is állt egy fából készült kilátópont, melyet Romwalter Károly természetjáró és városszépítő, polgári foglalkozását tekintve nyomdász-lapkiadó és fia ácsoltatott saját költségén. A Károly-kilátó nevében is Romwalter Károly emlékét őrzi.

Az eredeti torony 1876-ban épült fából a Soproni-hegység város felőli, 398 méter magasságú hegyormára, melyet akkor Váris-hegynek hívtak, ma ez a Soproni Parkerdőben a Károly-magaslat nevet viseli. Miután az öreg kilátót az időjárás tönkretette, helyére 1935-ben gneisz kőzetből építettek egy 21 méter magas, három zárt emelettel rendelkező tornyot. A város ötezer pengő értékő fát és építőanyagot adományozott és húszezer pengő készpénzkölcsönt engedélyezett az építéshez, és sokan adakoztak. A kilátót – a kiírt pályázatot megnyerve – Winkler Oszkár Ybl-díjas soproni építész tervezte.

Fogadószintjén és az emeleti kis helyiségekben, melyekben régen rádióamatőrök tevékenykedtek, ma állandó kiállítást találunk. 1959-től – a közelben felépített új tévétorony üzembe helyezéséig – itt működött a soproni tévéadó. 2010-ben emléktáblát helyeztek el a kilátó falán, amely az első TV-adó berendezés eredeti helyszínét jelöli.

A Károly-kilátóból egyedülálló panoráma nyílik Sopron történelmi belvárosára, és a Soproni-hegységre. A Fertő-tó, a burgenlandi Kismarton, Pozsony, illetve nyugatra az Osztrák-Mészkő-Alpok csúcsai is láthatóak, mint például a Rax és a Schneeberg – persze csak tiszta időben.

Hol találom?

A Lőverekben, az uszodánál nyíló Récényi úton kell felhajtani, ha autóval megyünk egy darabig. A kialakított autó és busz parkolónál kell letenni az autót a Lővér Kalandparknál, majd gyalogosan a műúton a kék színű K és háromszög jelzésen kb. 800 métert kell megtennünk.

Gyalogtúrával az Erzsébet kerttől a Printz pihenőt érintve a zöld színű Z- majd a Z-háromszög jelzésen kell haladni. A Hotel Lővér buszmegállójától indulva pedig szintén a kék K-háromszög jelzésen a Dalos-hegy oldalában, keresztezve az egykori sípályát. Szintén a Hotel Lővér buszmegállójától indulva a volt szánkópálya nyomvonalán a sárga S és háromszög jelzésen.

A Károly kilátó szomszédságában találjuk az ökoturisztikai központot és a Kőhalmy Vadászati Múzeumot, illetve az Erdei Büfét.