• kohalmy-vadaszati-muzeum-sopron

Kőhalmy Vadászati Múzeum

A soproni Károly-magaslaton egy erdei vendéglő helyére építették 2016-ban a modern, háromszintes ökoturisztikai látogatóközpontot, ingyenesen látogatható múzeummal, az erdők világát és Kőhalmy Tamás professzor hagyatékát bemutató kiállítással.

A Károly-kilátó szomszédságában lévő múzeum az erdőmérnök – vadbiológusról kapta a nevét, akinek személyes tárgyai, gyűjteménye is megcsodálható itt. Kevésbé jó időben is bőven megéri feljönni ide a látogatóközpontba.

A kiállítás anyagát úgy állították össze, hogy a kisgyermekektől egészen az idősekig mindenki számára érdekes legyen, nem véletlen, hogy a kis látogatóközpont 2017-ben elnyerte az „év ökoturisztikai látogatóközpontja” díjat.

Az épület pinceszintjén egy oktatótermet találunk, a falakon pedig információs plakátok mutatják be a Soproni parkerdőt. A földszintjén – az erdei büfé mellett – elsősorban a gyerekeket célzó érdekes és interaktív tárlatot láthatnak a látogatók a parkerdő állat – és növényvilágáról. A felső emelet viszont már a vadászaté: itt látható a Kőhalmy-hagyaték.

kohalmy-vadaszati-muzeum-sopron

Kőhalmy Tamás (1936-2003) Sárosdon született. 1960-ban erdőmérnöki oklevelet szerzett a Soproni Erdőmérnöki Főiskolán. A Gemenci Állami Erdő- és Vadgazdaság vadászati osztályának vezetőjeként részt vett az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás előkészítésében. Doktori címének megszerzését követően 1976-ban elnyerte az Erdészeti és Faipari Egyetem Vadgazdálkodási Tanszékének tudományos főmunkatársi álláshelyét, majd 21 évig irányította a későbbi intézetet. Munkájának elismeréseként többször kapott kitüntetést, köztük a Köztársasági Arany Érdemkeresztet, a Hubertus Kereszt arany fokozatát és a Nimród Emlékérmet.

Hol találom?

A múzeum a Károly-magaslaton, a Károly-kilátó szomszédságában található. Parkolási lehetőség autók és buszok részére a Károly-kilátó parkolójában van. Innen a múzeum – a meseösvény mentén kb. 800 méter – aszfaltozott úton gyalogosan és kerékpárral közelíthető meg.