• ket-mor-haz, sopron

Két Mór-ház

A Két mór-ház a 18. század elején épült barokk gazdaház, jellegzetes épülete Sopron poncichter (gazdanegyed) városrészének. A Szent Mihály utcában áll, nevét a bejárati kapu feletti párkányzatot tartó két mór szolga szobra után kapta.  

A Szent Mihály utca Sopron gazdanegyedének impozáns utcája, melynek ékköve a Szent Mihály templom. Ebben a városrészben a poncichterek laktak, házaikkal sajátos arculatut és hangulatot adtak az utcáknak. (A poncichter szó soproni németajkú szőlősgazdát jelent, a német Bohnenzüchter, azaz babtermelő szóból ered. Arra utal, hogy a soproni szőlősgazdák a szőlőtőkék között hagyományosan babot termeltek.)

Sopron ezen részét, egykori külvárosi területeit őstermelő gazdapolgárok és kézművesek népesítették be, ha végig sétálunk a környező utcákon, a Balfi, Bécsi, Fövényverem és Halász utcán, érezni fogjuk a hajdanvolt gazdanegyed egyedi hangulatát. Nem csoda, hogy a Szent Mihály utcában álló házak majdnem mindegyike műemlék.

A Két mór-ház népies stílusú barokk díszítésű két épületét egy kapu kapcsolja egymáshoz. A kőkeretes ablakok széleit angyalkák díszítik, s hogy házat ne érje se tűz, se pestis, Szent Flórián és Szent Rókus fejszobrait helyezték föléjük. Az oromzat közepén félköríves fülkében Mária és Szent József szobra áll. A két kis házat összekötő kaput egy-egy csavart korinthoszi oszlop keretezi, rajtuk pedig egy-egy mór tartja a párkányt.

A bal oldali épületrészben szatócsbolt működött az 1900-as évek elején, azonban a tulajdonost, Leitner Jónást 1944-ben Auschwitzba deportálták. A vegyeskereskedést 1953-ban megszüntették és lakóépületet alakítottak ki benne.

Hol találom?

A soproni történelmi belvárosából (Tűztoronytól, Várkerületről) sétálhatunk fel ide az Ikva-hídon át, az utca „tetején” a Szent-Mihály templom áll.