• hotel-fagus-sopron

2021.01.14.

Kétmilliárdból újul meg a soproni Hotel Fagus

Több soproni szálloda is megújul, derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség által indított, 300 milliárd forintos keretösszegű Kisfaludy turisztikai program frissített táblázatából.

Az egyik legtöbb pénzforrás, kétmilliárd forint, a meglehetősen hányatott sorsú, hosszú évek óta elhagyatottan álló, lepusztult félben lévő Hotel Fagus felújítására érkezik.

Az egykori négycsillagos hotel Sopron egyik legszebb részén, az Ojtozi fasor bejáratánál, a Lővérek erdeinek lábánál áll, kőhajításnyira a soproni szívszanatóriumtól és a Hotel Lővértől. A hétszintes épület valamikor igényesen berendezett 147 szobás hotel volt, 150 fős, arborétum szerű erdei kertre nyíló étteremmel, welness centrummal, konferenciateremmel és gyermekek számára kialakított Mini Klubbal, külső parkolóval és mélygarázzsal.

Építése még 2003 októberében kezdődött, 3,5 milliárd forintba került, végül 2005 nyarára készült el. Aztán 2016 májusában bezárták és az akkori üzemeltető felszámolási eljárás alá került. Ekkor még úgy lehetett tudni, a bezárás csupán átmeneti és csak egy néhány napos szünetről van szó. Aztán sorban jöttek a hírek mindig új tulajdonosokról és arról, hogy a szálloda esélyt kap a megújulásra. Mindezekből azonban ezidáig nem lett semmi.

A Hotel Fagus Vonference & SPA kialakítására az Adventor Hotel Kft. nyert el 2 025 000 000 forintot, (derül ki az MTÜ táblázatából), amiből remélhetőleg futja majd a tisztességes felújítás.

A Hotel Fagus mellett más soproni szállodák is pályáztak és nyertek, többek között a szintén a Lővérekben álló Hotel Szieszta, amely 630 millió forintot, valamint a belvárosi patinás szálloda a Pannonia Hotel pedig 175 millió forintot nyert el. A Fertő parton is több szállás újulhat meg, a hegykői Tornácos vendéglő például 142 millió forintot nyert a Kisfaludy programban.