• ferto-tavi-strand
2020.09.22.

Kilenc milliárdot kap a Fertő tavi beruházás

Kilenc milliárd forint forrást kap az ország legnagyobbnak mondott turisztikai beruházása, a Fertő-tó és környéke fejlesztése. A korábban 30 milliárdos rekreációs állami gigaprojektre ennyi jut a költségvetési támogatásból idén és jövőre, derül ki a mostani legfrissebb Magyar Közlönyből.

A Kormány egyetért a Fertő-tó és környezetének fejlesztése Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. általi megvalósításával, és azzal, hogy a beruházás első ütemének kivitelezése a 2020-2021. években összesen 9179053 000 forint összegű költségvetési támogatás biztosításával valósuljon meg. 

Az ütemezés során 2020-ban 4,14 milliárd forintot „Kulturális örökségvédelmi szakmai feladatok” jogcímen biztosítanak, 2021-ben 5,038 milliárd forint forrást pedig „Kulturális örökségvédelmi, világörökségi törvényből adódó és nemzeti emlékhelyekkel kapcsolatos feladatok jogcímcsoport” javára biztosítanának.

Hogy mi valósul meg az eredeti tervekből a többi ütem során, azt nem tudni pontosan.

A beruházó Sopron-Fertő Zrt. weboldalán fellelhető  „Fertő tó komplex fejlesztése” címszó alatti információk meglehetősen elavultnak tűnnek, ebben – egyebek mellett – strand, 20 hektáron elterülő ökocentrum, 500 férőhelyes csónakkikötő, komfortos kemping, a part menti apartman házak, négy csillagos szálloda is szerepel. Mindemellett a projekt indulásakor bemutatott látványtervek (és egy rendkívül látványos videó) nem elérhetők az oldalon, s ezek eredetije sem található már meg a beruházáshoz köthető hiteles oldalakon.

(Képünk 2020.szeptember 14-én készült a Fertő tónál.)