• burg-lockenhaus-leka-vara

Léka vára (Burg Lockenhaus)

Burgenlandban, nagyon közel a határszélhez, három lenyűgözően szép középkori vár áll: Lánzsér, amely a legnagyobb erődvár volt valamikor, de soha nem ostromolták, Németújvár, ahol Hunyadi Mátyást akarták kiütni a királyságból, és Léka, a templomos lovagokról, a kísérteties vérgrófnőről és Közép-Európa egyik legnagyobb denevérkolóniájáról elhíresült és ismert lovagvár.   

Léka (Lockenhaus) vára Kőszeg közelében, a Gyöngyös pataktól körülvett sziklára épült, körülötte csodálatos hátteret ad a természet és a tó, Közép-Burgenland Rosalia régiójában, az Írottkő Natúrparkban.

Léka, ez a titokzatos fellegvár a nyugati határvidék első kővára volt, mely eredetileg a német betörések ellen épült a 13. század elején. Ellent állt szinte minden ostromlónak, tatárnak, töröknek.

lockenhaus-leka-vara-burgenland

A királyi vár az évszázadok során „kézről kézre járt”. Birtokolta soproni ispán, majd a Kanizsai családtól házasság révén került a Nádasdyak tulajdonába. 1535-ben Kanizsai Orsolya hozományaként Nádasdy Tamás kapta meg, és közel másfél évszázadon át a Nádasdyaké volt. (A nemesi pár sírhelye is itt Lékán, a Szent Miklós plébániatemplom kriptájában található.)

1636-ban Nádasdy Ferenc építtette az alsóvárat – amely ma szálloda –  és az elővárat is. Miután a Wesselényi összeesküvésben való részvételéért Nádasdy Ferenc országbírót fő-és jószágvesztésre ítélték, a vár (több birtokkal együtt) Esterházy Pál herceghez került. Ekkoriban már a várban csak a szolgálónépek és az uradalmi tisztviselők éltek. A fellegvár gyakorlatilag raktárépületként szolgált, ahol többek között lőport tároltak, a lovagterem pedig készletraktárként működött.

Ugorjunk egy nagyot az időben: az 1960-as években Paul Anton Keller osztrák író vásárolta meg, és így ma ezt a várat is egy általa létrehozott alapítvány gondozza.

Van itt szépen berendezett múzeum, számos koncert és kulturális program.

Léka impozáns vártornyai szinte mesebeli természeti környezetben, az Ausztriával közös Irottkő Natúrparkban (Naturpark Geschriebenstein-Írottkő) nyújtózkodnak az ég felé. De valójában – a szépen gondozott és belül is látványos – Léka vára maga a sötét középkor, talán tényleg sötét titkok őrzője, amit templomos lovagok és rejtélyes szabadkőműves találkozók vagy éppen a vérgrófnőnek hívott Báthory Erzsébet mondája leng körül. Ám az itt lakó Közép-Európa legnagyobb denevér kolóniája, az elképesztő kínzókamra, a házasságtörő asszonyok kínzására felállított döbbenetes szerkezet, a vasszűz, no és Burgenland legrégebbi freskói tényleg mind valóságosak.

A várban vezetett túrák vannak (magyar nyelven is) és kiállítások láthatók.

Tárlatvezetés a Templomos Lovagokhoz
Tárlatvezetés „A romoktól a lovagvárig”
Prof. Paul Anton Keller Múzeum
Különleges denevérkiállítás „Az éjszaka barátai”

Hol találom?

Léka kisváros (Lockenhaus) vára Kőszegtől alig 10 km-re, az Irottkő Naturpark területén áll. A vár a  hegység északi oldalán áll egy közel 400 magas kiemelkedésen, melyet a Gyöngyös körülölel. A várhoz a település előtt kell lekanyarodni balra, ahol a vár saját parkolóját találjuk, a parkolás ingyenes.