• Liszt Ferenc szülőháza

  Burgenland – Raiding (Doborján)

  doborjan-liszt-Ferenc

Doborján az aprócska, de világhíres falu

Ebben a kőből épített, zsindelytetős házban látta meg a napvilágot Liszt Ferenc 1811. október 22-én. A ház az Esterházy-uradalom majorságához tartozott, a herceg tiszttartója, Liszt Ádám élt itt.   

Az épület az akkoriban a hatszáz lelkes kis település legtekintélyesebb háza volt, egy ideig itt nevelkedett Liszt Ferenc, s egészen biztosan itt kezdett zongorázni is. A család akkor költözött el innen, amikor az apa a kis Ferenc tehetségét felismerte. Mára csak a szülőház látható, amely négy szobából, kamrából és konyhából állt.

Az épület homlokzatán, a bejárat fölött két emléktáblát találunk. A jobb oldali 1881-ben, Liszt Ferenc jelenlétében, hetvenedik születésnapja alkalmából helyezte el a Soproni Irodalmi és Művészeti Kör. A másikat pedig 1925-ben már Burgenland tartomány.

Az épületben igényes, interaktív tárlaton lehet megismerkedni a zseni életével, minden információ magyar nyelven is rendelkezésre áll.

A szülőház szomszédságában építették fel 2006-ban a Liszt koncertházat, ahol a nemzetközi sikerű fesztiválokat tartják. A fehér, modern és építészetileg is különleges koncertház meghökkentő ellenpontja a kicsi 17. században épült szülőháznak.

 • 7321 Raiding, Lisztstraße 46.

 • 2019. március 21- 2019 november 11.

  Kedd-péntek: 9:00 – 17:00

  Szombat, Vasárnap, ünnepnap: 10:00 – 17:00

 • liszt-haus.at

 • A Liszt-ház és a koncertház mellett ingyenes parkoló áll rendelkezésre.


Instagram