• doborjan-liszt-Ferenc

Liszt Ferenc szülőháza – Raiding (Doborján)

Liszt Ferenc 1811. október 22-én született Doborján falucskában. A Sopronhoz közeli, a mai Raiding (Burgenland) településen álló zsindelytetős, kőből épített ház az Esterházy-uradalom majorságához tartozott, a herceg tiszttartója, Liszt Ádám lakott benne. Ma Doborjánban Liszt szülőháza mellett egy gyönyörű koncertházat és Ausztria legnagyobb Liszt-könyvtárát is meglátogathatjuk, amely egyben az osztrák Liszt Egyesület központja is.  

raiding-doborján-lisztház
raiding-doborján-lisztház

A szülőház az akkor néhány száz lelkes Doborján legtekintélyesebb házának számított. A gyermek Liszt Ferenc itt kezdett zongorázni, 11 éves koráig lakott a faluban. A család akkor költözött el Doborjánból, amikor az apa a kisfiú tehetségét felismerte és elindította a művészi pályán.

Amikor Liszt Ferenc meglátta a napvilágot, Doborján a lakompaki (Lackenbach) uradalom része volt, amely a kismartoni (Eisenstadt) központi hercegi igazgatás alá tartozott. Az épületet 1587-ben gunyafalvi Szeged György építette. Az Esterházy család 1805-ben kapta meg az udvarházat, amely eredetileg  „T“-alakú volt, egy régebbi, valamint egy újabb épületből állt. A zeneszerző gyermekkorában már négy szobából, kamrából és konyhából állt.

doborjan-raiding-liszthaz
doborjan-liszt-haz
doborjan-raiding-liszthaz

Az épület homlokzatán, a bejárat fölött két emléktáblát találunk. A jobb oldali 1881-ben, Liszt Ferenc jelenlétében, hetvenedik születésnapja alkalmából helyezte el a Soproni Irodalmi és Művészeti Kör. Liszt különben 1840 és 1881 között ötször járt szülőfalujában.

A másik táblát pedig 1925-ben már Burgenland tartomány helyezte el. Doborján a trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Felsőpulyai (Oberpullendorf) járásához tartozott.

doborjan-raiding-liszthaz

A házat az utolsó tulajdonos, dr. Esterházy Pál adományozta múzeum céljára Doborján községnek 1971-ben.

1911-ben, Liszt Ferenc 100. születésnapja alkalmából a helyi plébános kezdeményezésére egy a zeneszerző életét bemutató kiállítást rendeztek be a szülőház két helyiségében. Ezt a tárlatot fejlesztették tovább, amikor a tartományi kormány 1936-ban, Liszt születésének 125., valamint halálának 50. évfordulója alkamából megrendezte az első hivatalos Liszt-ünnepséget Burgenlandban.

A II. világháború évei alatt eltávolították az épülethez tartozó istállókat, 1945-ben pedig további, a háborúban megsérült épületrészeket bontottak le. Így az eredeti udvarházból a ma is látható épület maradt meg.  

Ma az épületben igényes, interaktív tárlaton lehet megismerkedni a zseni életével, minden információ magyar nyelven is rendelkezésre áll.

liszt-muzeum-raiding
liszt-muzeum-raiding
liszt-muzeum-raiding
liszt-muzeum-raiding

A szülőház szomszédságában építették fel 2006-ban a Liszt koncertházat, ahol a nemzetközi sikerű fesztiválokat tartják. A fehér, modern és építészetileg is különleges koncertház meghökkentő ellenpontja a kicsi 17. században épült szülőháznak.

liszt-fesztival-raiding
liszt-fesztival-raiding
liszt-festival-raiding

Hol találom?

Doborján (Raiding) mindössze 25 km-re fekszik Soprontól. Ebből az irányból a Deutschkreutz-i (Sopronkeresztúr) határátkelőn át közelíthető meg.