• Burgenland – Raiding (Doborján)

    doborjan-liszt-Ferenc

Liszt Ferenc szülőháza

Ebben a zsindelytetős, kőből épített házban látta meg a napvilágot Liszt Ferenc 1811. október 22-én, Doborján falucskában. A ház az Esterházy-uradalom majorságához tartozott, a herceg tiszttartója, Liszt Ádám lakott benne.   

doborjan-raiding-liszthaz

Az épület a néhány száz lelkes Doborján legtekintélyesebb háza volt, egy ideig itt élt a gyermek Liszt Ferenc, s egészen biztosan itt kezdett zongorázni is. A család akkor költözött el Doborjánból, amikor az apa a kisfiú tehetségét felismerte.

Az épületet 1587-ben gunyafalvi Szeged György építette. Az egykor szalmatetős építmény eredetileg istálló volt, majd a 17. század közepén átépítették. Később az épületet a majorsággal együtt Esterházy Miklós herceg vásárolta meg.

Liszt szülői háza a zeneszerző gyermekkorában már négy szobából, kamrából és konyhából állt.

doborjan-raiding-liszthaz
doborjan-liszt-haz
doborjan-raiding-liszthaz

Az épület homlokzatán, a bejárat fölött két emléktáblát találunk. A jobb oldali 1881-ben, Liszt Ferenc jelenlétében, hetvenedik születésnapja alkalmából helyezte el a Soproni Irodalmi és Művészeti Kör.

A másikat pedig 1925-ben már Burgenland tartomány. Doborján a trianoni békeszerződésig Sopron vármegye Felsőpulyai (Oberpullendorf) járásához tartozott.

doborjan-raiding-liszthaz

A házat az utolsó tulajdonos, dr. Esterházy Pál adományozta múzeum céljára Doborján községnek 1971-ben.

Ma az épületben igényes, interaktív tárlaton lehet megismerkedni a zseni életével, minden információ magyar nyelven is rendelkezésre áll.

liszt-muzeum-raiding
liszt-muzeum-raiding
liszt-muzeum-raiding
liszt-muzeum-raiding

A szülőház szomszédságában építették fel 2006-ban a Liszt koncertházat, ahol a nemzetközi sikerű fesztiválokat tartják. A fehér, modern és építészetileg is különleges koncertház meghökkentő ellenpontja a kicsi 17. században épült szülőháznak.

liszt-fesztival-raiding
liszt-fesztival-raiding
liszt-festival-raiding

Hol találom?

Doborján (Raiding) Burgenland tartományban van, nagyjából 20 km-re fekszik Soprontól. Ebből az irányból a Deutschkreutz-i (Sopronkeresztúr) határátkelőn át közelíthető meg.

  • 7321 Raiding, Lisztstraße 46.

  • 2019. március 21- 2019 november 11.

    Kedd-péntek: 9:00 – 17:00

    Szombat, Vasárnap, ünnepnap: 10:00 – 17:00

  • liszt-haus.at

  • A Liszt-ház és a koncertház mellett ingyenes parkoló áll rendelkezésre.