• andaui-hid-burgenland

Mosontarcsai (Andau) híd

Mosontarcsa (Andau) Burgenland keleti csücskében fekszik, néhány kilométerre a határtól, Kapuvár közelségében, a Hansági-főcsatornánál. Egykor Trianon szabta szét a Fertő tó vidékét és tette a Hansági-főcsatornát határfolyóvá.

A csatornán Mosontarcsától nagyjából 10 km-re délre már az 1940-es években állt egy fahíd.

Úgy mondják, ez a híd a világ legjelentéktelenebb kis építménye volt, ami aztán a sors szeszélyéből a világ egy legfontosabb hídjává vált. Mindez nem túlzás, hiszen 1956. novemberében valóságos exodus zajlott itt, az országból menekülő kétszázezer magyarból, mintegy hetvenezren ezen a mocsaras vidéken és fahídon keresztül menekültek át Ausztriába.

Az Andaui híd, melyet a „menekülők útjának” neveztek el, a hidegháború világszerte ismert szimbólumává vált, később, ausztriai látogatása alkalmával Richard Nixon is felkereste.

A kis fahidat eredetileg az 1940-es években építették az osztrák gazdák, ezen keresztül jártak művelni szántóföldjeiket. 1944-ben a visszavonuló német katonák egy része menekült ki ezen át Magyarországról, majd az 1947-48 között a német lakosság tömeges kényszer-kitelepítése során az országot önként elhagyó környékbeli német lakosság útvonala lett.

A hidat az oroszok 1956. november végén felrobbantották, de a krónika szerint gyalogosan még lehetett járni rajta.

1996-ban egy idős helyi fafaragó kezdeményezésére, a forradalom évfordulója alkalmából építették újjá, az eredeti dokumentumok alapján rekonstruálva. A kivitelezést az osztrák hadsereg végezte, melyhez a magyar kormány biztosította a szükséges faanyagot.

Ma a híd történelmi emlékhely, egyben ideiglenes határlépő is, a Hanság-kör kerékpáros túraútvonal vezet át rajta.

Frissítés 2022.02.15.

2022 tavaszán felújítják a hidat. A felújítás során teljes egészében elbontják a fa szerkezetet, legfeljebb a fém berendezések maradnak meg. Mivel a hídon eredetileg sem szerepelt a középső tetőszerkezet, a felújításkor nem fogják visszahelyezni, hogy valósághű képet kapjanak. A felújítás csak az első lépés lesz, mert komolyabb idegenforgalmi célokra szeretnék hasznosítani a mosontarcsai hidat és környezetét, ahova – ausztriai és magyar érdekeltségű – turisztikai látogatóközpontot terveznek.