• hotel-hegiq-hegyko

2022.09.26.

Négycsillagos wellness-hotel nyílt a termálfürdőjéről híres Hegykőn

A Fertő tónál ez az első magas minőségű szálláshely, ahol az UNESCO világörökségi kultúrtáj és a Fertő-Hanság Nemzeti Park szívében télen-nyáron maradéktalanul teljes lehet a pihentető időtöltés.

Érdemes ismerkedni tehát a névvel: HOTEL HegiQ. Mondjuk csak egyszerűen Hegiku-nak, amely valójában az ősi településnév, az Igku-Egykő-Hegkv ilyen-olyan változásai során alakult Hegikuvá. Ezt, Hegykő egykori nevét örökíti a 28 szobás, natur színeivel és letisztult belső tereivel a természet közelségét visszatükröző hotel, a hegykői termálfürdő közvetlen szomszédságában.

hotel-hegiq-hegyko

Fischer Tibor

Józsa Dávid soproni építész irodája által tervezett hotelépület diszkréten illeszkedik a hegykői- és az egész Fertő kultúrtájba, melynek nem egy emblematikus építménye (hogy mást ne említsünk, mint a fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház néhány évvel ezelőtti megújító átalakítása) őrzi Józsa Dávid építészirodájának keze nyomát. A hotel világos, szellős, a természet látványát beengedő, transzparens tereivel, finoman tagolt homlokzatával simul bele a környezetébe.

Sajnos nem lehet mondani, hogy 2022 őszén, a pandémia után, a háborús-energiaválságos idők és az infláció árnyékában egyre-másra nyílnak a hotelek, sőt.

Hegykőn azonban még mindig, mindezek ellenére biztató a helyzet. Az Európa szerte híres, magas sókoncentrátumú gyógyvíz és termálfürdő okán a település évek óta a hazai első tíz legnépszerűbb termálfürdő – tehát ilyen óriások, mint Sárvár, Bük, Hévíz – között van. A „nagy hatásfokú kis fürdő” termálvizét imádják az osztrák, német és újabban cseh és szlovák vendégek, akik persze nem csupán pihenni és gyógyulni járnak ide, hanem felfedezni a Fertő-Neusiedleer See világörökségi kúltúrtáj természeti és kultúrtörténeti kincseit.

Mielőtt a hotel tulajdonosai, Radovits Tibor és Sánta László segítségével megismerkedünk közelebbről a hegykői termállal és bejárjuk a HOTEL HegiQ-t, egy pillanatra nézzünk körül Hegykőn, és a szomszédos Ausztriával közös világörökségi tájon.

Hegykő a Vasfüggöny árnyékában

Hegykő Magyarország észak-nyugati szegletében, Győr-Moson-Sopron megyében, a Fertő tótól délre, Soprontól 20, Fertődtől pedig mindössze 5 kilométerre található. Ha visszamennénk az időben néhány évtizedet, bizony elég siralmas látvány fogadna minket itt: egy ma már elképzelhetetlen világ, vasfüggöny, határövezet, elzártság.

Közismert, hogy mikor bekövetkezett Trianon, a Fertő szinte háromnegyed része Ausztriához került, így ma a tó kisebbik fele a miénk. A hazánkhoz tartozó rész  – UNESCO világörökségi és számos természetvédelmi szempontból védett terület – a szocializmus idejében javarészt határövezet volt, melyet évtizedeken át vasfüggönnyel zártak el. Ez mögé engedéllyel lehetett csak belépni, ha egyáltalán volt miért belépni ide. A Fertő-táj legújabbkori – pláne turisztikai – felfedezésének és fejlesztésének ideje ezért tulajdonképpen a rendszerváltás után jött csak el. (Érdemes kisétálni a Hegykő határában álló vasfüggöny emlékparkhoz, hogy megérezzük ennek hangulatát, mert itt eredeti határőrizeti emlékeket láthatunk és felmászhatunk az egykori határőrök megfigyelőhelyére, egy megőrzött magaslesre is.)

A hegykői páratlanul értékes föld

Hegykő a Fertő hatalmas nádasokkal övezett déli partja felett emelkedő, kavicstakaróval borított dombvonulat oldalán és tetején áll, a Hidegség és Fertőszéplak települések közötti lapályon. A különleges „Fertei” termőföld és az itteni klíma messze földön híressé tette az itt megtermelt zöldséget, a múlt században még Bécs piacaira is vitték a kereskedők. A páratlan minőségű Hegykői petrezselyemgyökeret ma az Európai Bizottság uniós oltalma is védi.

Ám nemzetközi hírűvé mégsem ez, hanem a földben rejlő víz tette a kis települést.

A hegykői termálvíz

Hegykő zöldségtermelő sikerei alapján nem lepődhetünk meg azon, hogy a mai termálfürdő területén korábban egy virágkertészet működött – ismerjük meg a sztorit a Sá-Ra termált üzemeltető cég vezetője, Radovits Tibor elmondásából. Ekkoriban a kertészet üvegházait és fóliasátrait fűtötték a fúrt kútból felhozott meleg vízzel. Ugyanis a kútból 1969-ben ca. 1400 m mélységből percenként 56 °C-os alkáli-hidrogén-karbonátos vizet tudtak fakasztani. Miután a kertészet megszűnt, a területet tulajdonosai, három szomszédos önkormányzat, a hidegségi, a fertőhomoki és a hegykői falvak úgy döntöttek, hogy itt, a Konyha-dűlő 11 hektáros területén legyen egy kis termálfürdő.

Ám a fürdő fenntartása nem volt leányálom. Egy ideig tömték a pénznyelő automatát, bírva a szivattyúk cseréjéről, és a mindenféle karbantartásról szóló borsos számlák fizetését, végül aztán elfogyott a szeretet, és az önkormányzatok úgy döntöttek, hogy átadják az üzemeltetést egy bérlőnek.

Így indult a termálfürdő története, és jó néhány kanyar után 1999–ben az üzemeltetést helybéli vállalkozók vállalták. A Sá-Ra Kft. működése során apró, de megfontolt lépésekkel juttatta el a fürdőt a gyógyászat és a szálláshelyek fejlesztésében odáig, hogy a hegykői Sá-Ra termál a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma alapján is magabiztosan és rendre hozta és hozza az országosan igen magas látogatottsági adatokat.

hotel-hegiq-hegyko
hegyko-termalfurdo
hotel-hegiq-hegyko

Fischer Tibor

A Sá-Ra termálban 6 kültéri és 2 beltéri medence, köztük termálvizes, gyógyvizes, úszó- és pancsoló, valamint pihenésre és játékra alkalmas medence áll rendelkezésre. Jelenleg három kútból hozzák fel a vizet, a gyógyvíz 56 fokos, 1400 mélyről hozzák fel, 36 fokos a termálvíz, 23 fokos pedig a minősített ásványvíz. A termálvíz idült mozgásszervi betegségek gyógyítására alkalmas és jó eredményekkel alkalmazzák rehabilitációs kúraként a gyógyult csonttörések, ficamok, ízületi rándulások, izomhúzódások kezelésére. 

Hegykőn már nagyon hiányzott egy minőségi szálláshely

Hogy a Fertő parti Hegykőt fejleszteni kell, és nagyon hiányzik már egy minőségi szálláshely, sem a hegykőiek, sem a tulajdonosok, bérlők számára nem volt kérdés. Nyaranta megtelik a kemping, a panziók, az apartmanok, sőt a környező települések szálláshelyei is. Ráadásul egész évben működik minden, és nagyon sok az évről-évre visszatérő vendég.

Sánta László, a beruházó cég tulajdonosa szerint, jó idő óta nyilvánvaló volt, hogy minőségi szállásbővítés kell, inkább talán az volt a kérdés, hogy milyen jellegű.

hotel-hegiq-hegyko

Hotel HegiQ

Sokáig panziófejlesztésben gondolkodtak, végül minden nehézség ellenére, egy nívós, minőségi anyagok felhasználásával épülő négycsillagos szálloda mellett döntöttek. Pedig a helyzet a pandémia árnyékában Hegykőn sem volt könnyű, ezt jól szimbolizálja, hogy a szálloda alakövének elhelyezésére éppen a járvány miatti váratlan lezárások napján került sor. A megvalósulás mindemellett nagyban köszönhető a szállodafejlesztést segítő pályázati támogatásnak, hiszen 400 millió forintot sikerült elnyerni.

hotel-hegiq-hegyko

A hotel vezetése is jó kezekben van, Kollár Mária a Hunguest Hotel Répce és a Répce Gold igazgatója volt korábban. 2000 óta dolgozott különböző vezető beosztásokban Bükfürdőn, pályafutását a Hunguest Hotelsnél kezdte 1993-ban Sopronban.

És akkor a szállodáról.

Ilyen lett a HOTEL HegiQ

A 28 kétszobás, wellness lehetőségekkel felszerelt szálloda felnőttbarát, pont azért, hogy az itt eltöltött pihenőidő tényleg minőségi pihenés lehessen, akár párok számára, akár azoknak, akik az önmagukra fordítható „én időt” keresik. Az épületet úgy alakították ki, hogy a lobby tágas legyen és az étteremben pedig pont annyi szék van, amennyi a szálloda vendégeinek száma, elkerülendő az összezártságot és zsúfoltságot. A vendégeket büféreggeli és 4 fogásos gourmet vacsora várja, melyet az alapcsomag tartalmaz. Úgy tűnik, ez sem átlagos, az étteremben Pilsits Zsolt, soproni, ezért a munkáért Budapestről hazaköltözött séf minőségi ételeit fogyaszthatják majd a vendégek. Zsolt legutóbbi munkahelye a felkapott Marischka étterem volt a Budai Vár vonzáskörzetében. Számára ez a szakma egyfajta önmegvalósítás, hivatás és hobby is egyben, alkotás és folyamatos fejlődés, kiteljesedés, és ez érződik a fogásain is.

hotel-hegiq-hegyko
hotel-hegiq-hegyko

Fischer Tibor

A  Fertő-táj szépségeit a Hotel HegiQ belső terei is tükrözik. A természet közelsége, a vidéki nyugalom és a kultúrtáj természeti kincsei inspirálták Kirády Rita Rebeka és Lipák Gábor okleveles építész-tervezőművészek munkáját. A tervezés során a cél egy olyan nyugodt, letisztult enteriőr létrehozása volt, ahol el lehet vonulni a hétköznapok zajától.  A hotel arculata, vizuális megjelenései és kommunikációja Szendrődi Réka Anna kreatív szakember és ügynöksége munkája.

hotel-hegiq-hegyko
hotel-hegiq-hegyko
hotel-hegiq-hegyko

Hotel HegiQ

Sőt, speciális, minősített naturkozmetikumaik is vannak.

hotel-hegiq-hegyko

A fürdőszobákban Fűszeres orvosi zsálya krémtusfürdő és a Tápláló hársméz folyékony szappan várja jelenleg a vendégeket. A lobbyban is elérhetőek a Hotel HegiQ Selection minősített natúrkozmetikumok, melyeket a Természet Kincse kozmetikai márka kézzel készít kizárólag szálloda vendégei számára. Ezek a magas minőségű termékek hazai alapanyagokból és a Fertő-tájra jellemző összetevőkből lettek megalkotva. 

Az épület tökéletesen alkalmas arra is, hogy akár céges összetartások, csapatépítők vagy képzések során kiemelkedő lehetőséget nyújtson a minőségi elvonulásra.