• nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron

Nepomuki Szent János-kápolna

A soproni Lőverekben találjuk ezt a gyönyörű kis barokk kápolnát. A turisták körében kevéssé ismert fordulatos története, de igencsak érdemes a figyelemre, hiszen az értékmentés szép példája is.

A kis kápolnát eredetileg Sopron történelmi belvárosában, közvetlenül a Tűztorony mellett, az Előkapunál emelték 1764-ben. Megépítését egy jobbágyfiúból lett soproni plébánosnak, Primes Györgynek lehet köszönni.

nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron

Amikor 1893-ban a soproniak a régi Városházát elbontották, hogy újat építsenek, alapozáskor értékes régészeti leletek kerültek elő a földből: Sopron római kori emlékei, Jupiter, Junó és Minerva istenek szobrai, a valamikori római kori Scarbantia fórumának szentélyét díszítő szobrok. (A szoborcsoport ma is látható a soproni múzeum kőtárában.)

A történelmi jelentőségű régészeti leletek előkerülése után tovább folytatták a környék feltárását, így több épület is lebontásra került. Áldozatul esett volna a Nepomuki Szent János kápolna is.

sopron-varfal-setany

  A Tűztorony mellett, a Városházánál ma tábla emlékeztet a kápolna eredeti helyére.

A város lakói azonban nem akarták elveszíteni a kis kápolnát, ezért falainak köveit, faragványait megszámozták, elszállították és a Lőverekben, a Várisi út és Villa sor sarkán álló kis telekre eredeti formájában felépítették újra. (Képünkön)

Mindez 1899-ben történt. 

nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron
nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron

A kápolna ívesen elődomborodó homlokzatán az építés és az újraépítés dátumait is láthatjuk.

Térképen mutatjuk, hol is találjuk.

nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron