• nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron

Nepomuki Szent János-kápolna

A soproni Lőverekben áll ez a gyönyörű barokk kápolna. A turisták körében kevéssé ismert fordulatos története, de igencsak érdemes a figyelemre, hiszen az értékmentés szép példája.

Talán meglepő, de a kis kápolnát eredetileg Sopron történelmi belvárosában, közvetlenül a Tűztorony mellett, az Előkapunál emelték 1764-ben. Megépítését egy jobbágyfiúból lett soproni plébánosnak, Primes Györgynek lehet köszönni.

nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron

Amikor 1893-ban a soproniak a Tűztorony szomszédságában álló régi Városházát elbontották, hogy újat építsenek, alapozáskor értékes régészeti leletek kerültek elő a földből. Sopron római kori emlékeire, Jupiter, Junó és Minerva istenek szobraira, a valamikori római kori Scarbantia fórumának szentélyét díszítő szobrokra leltek. (A szoborcsoport ma is látható a soproni múzeum kőtárában.)

A történelmi jelentőségű régészeti leletek előkerülése után a régészek tovább folytatták a környék feltárását, és ennek érdekében több épületet is el kellett bontani a helyszínen. Áldozatul esett volna a Nepomuki Szent János kápolna is.

sopron-varfal-setany

  A Tűztorony mellett, a Városházánál ma tábla emlékeztet a kápolna eredeti helyére.

A város lakói azonban nem akarták elveszíteni a kis kápolnát, ezért falainak köveit, faragványait megszámozták, és így szállították a Lőverekbe, a Várisi út és Villa sor sarkán álló kis telekre, és itt eredeti formájában felépítették újra. (Képünkön)

Mindez 1899-ben történt. 

nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron
nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron

A kápolna ívesen elődomborodó homlokzatán az építés és az újraépítés dátumait is leolvashatjuk.

Térképen mutatjuk, hol találjuk a Nepomuki Szent János kápolnát a Lőverekben.

nepomuki-szent-janos-kapolna-sopron