• ciklamen-tanosveny
2020.09.23.

Okos fahatározó erdőjáró kirándulásokhoz

Jókor jött, kezdődik a kirándulószezon: 2020 szeptemberétől elérhető a terepi fahatározó applikáció, a Fa Book bővített, rendszerezett verziója, melynek létrehozásában szakmai partnerként a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának oktatói vettek részt.

A Fa Book applikációt ingyenesen tölthetünk le a telefonunkra, ráadásul az erdőben internet nélkül, offline módban is használhatjuk. 

Izgalmas kaland azoknak, akik túrázáskor nem csak a fizikai élményre hajtanak, hanem néha megállnak egy fánál és kíváncsiak arra, mi tudható meg róla. Az applikáció használatával ugyanis könnyen azonosíthatók az egyes fajok, és derül ki róluk sok-sok érdekesség. Az alkalmazást az Országos Erdészeti Egyesület fejlesztette ki.

A Fa Book a hazai erdőkben előforduló 111 fa- és cserjefaj, illetve fajcsoport, valamint 33 erdőtársulás terepi azonosításában nyújt segítséget. Ami újdonság, hogy a frissítés során 350 képpel és csaknem 20 erdőtársulás leírásával bővítették az applikáció anyagát és a fajok képállományának többségét rügy, kéreg és habitus fotókkal egészítették ki. Ezzel a sikeres meghatározásra már a rügyfakadás idején, vagy vegetációs időszakon kívül is van esélyünk. A fa- és cserjefajok leírását az átláthatóság érdekében pedig 7 szempont szerint rendszerezték.

Ez nem csak a kiránduló természetjáróknak hasznos, hanem nyilván mindenkinek, akit érdekelnek az erdővel kapcsolatos ismeretek, így kiválóan használható az iskolások, pedagógusok számára is.

fa-book

A Faa Book nem csak applikációban, hanem weboldalon is elérhető, most 300 képpel bővítették a honlapot is, ahonnan ráadásul a fotótárból a fajok képanyagát – forrásmegjelöléssel – szabadon le lehet tölteni.

(Kiemelt képünk a soproni Ciklámen tanösvényen készült.)