• metneki-ret-orseg-csillagos-narcisz

2021.05.05.

Őrségi kuriózum: nárciszmező a Métneki réten

Ha nárciszmezőkről van szó, a Somogy megyei Babócsa határától nem messze található történelmi romkert, a Basa-kert jut eszünkbe, melyet tavasszal látványosan beborít a csillagos nárcisz. Van azonban egy csodás hely az Őrségben is, Magyarszombatfa határában a Métneki rét, ahol ebből a szép növényből tengernyi virágzik áprilisban, május elején.   

Míg a Basa-kert nárciszairól azt tartják, hogy a török hódoltság idején került a területre (feltehetően a török basa ültettette a háremhölgyei számára), addíg biztosra vehetjük, hogy az Őrségben ez nem így történt, a csillagos nárcisz-mezőt maga a természet tette ide.

A Métneki rét az Őrségi Nemzeti Park fokozottan védett területe, ahol a csillagos nárcisz egyik legszebb hazai populációja található meg. Ezért kuriózum.

metneki-ret-orseg-csillagos-narcisz
metneki-ret-orseg-csillagos-narcisz
metneki-ret-orseg-csillagos-narcisz

A 16. században támadt fel felénk is ennek az egzotikus virágnak, a nárcisznak a kultusza, melyek a 15. századig csak a meditterán, déli országok kertjeiben voltak jelen.

Viszont a természetben szabadon előforduló nárciszokról voltak már a 16. században alapos leírások az ország nyugati felében, Clusius, korának legnagyobb füvésze tollából.

Érdekesség, hogy az Őrségtől nem messze fekvő németújvári vár ura, Batthyány Boldizsár jegyezte maga le, hogy a kacorlaki győzelem után Ali bégtől megtudta, hogy a szultán kertjében mennyi „36 lepelcimpájú”, teltvirágú nárcisz van. Batthyány Boldizsárnak Szalónakon egy gyönyörű botanikus kertje volt, melybe meghívta Clusiust, a 16. század egyik legnagyobb természettudósát, akinek egyébként tudományos igényű leírásai voltak a térségben fellelhető nárciszról és természetes előfordulási helyeikről.

Akkor, lépjünk is be a Magyarszombatfa határában álló fokozottan védett Métneki rétre.

metneki-ret-orseg
metneki-ret-orseg
metneki-ret-orseg-csillagos-narcisz
metneki-ret-orseg

Amit a csillagos nárciszról tudni érdemes

A csillagos nárcisz a hegyi kaszálórétek, kiszáradó láprétek, üde erdei tisztások faja. Az elmúlt évszázadok során keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal. A kétféle nárciszt megkülönböztetni virágtakarójának lepelleveleiről, valamint levelének hosszáról lehet. A fehér nárcisz levelei hosszúak és vastagok, virágtakarójának lepellevelei kerekdedek, a védett csillagos nárcisznak ezzel szemben keskeny, elliptikus levelei vannak, melyek egymást alig fedik át, és levelei is rövidek és keskenyek.

metneki-ret-orseg
metneki-ret-orseg-csillagos-narcisz
metneki-ret-orseg
metneki-ret-orseg

A Métneki rét fokozott védettsége okán a nagyközönség számára nem látogatható, különben az oda vezető út sem alkalmas városi forgalomhoz szokott gépjárművek számára. 

Az Őrségi Nemzeti Parkban a Métneki réteken kívül több helyen is található kisebb nárcisz állomány, aki nyitott szemmel jár találkozhat vele.

orsegi-nepi-muemlekegyuttes