• orsegi-nemzeti-park

Őrségi Nemzeti Park

A 2002-ben létrehozott Őrségi Nemzeti Park területei Vas megye délnyugati csücskében húzódnak: az Őrség, a Vendvidék, a Rába folyó szabályozatlan völgye (a Belső-Őrség) és Szentgyörgyvölgy környéke. Az ország tizedik nemzeti parkja, amely 44 település határát öleli fel, közel 44000 hektáron.

A nemzeti park egésze Natura 2000–es védett terület. A térség folyója a Rába, amelynek Sárvárig terjedő szakasza Magyarország egyik legtermészetesebb állapotban megmaradt folyóvize. Különleges értékeinek megőrzése érdekében 2006-ban felkerült a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére alapított Ramsari egyezmény listájára.

Az őrségi tájat a nyugatról kelet felé fokozatosan ellaposodó, folyók és patakok által formált dombsorok tagolják. Folyói a Rába, mely északról határolja a területet, a Zala (Szala), mely középen szeli át az Őrséget és a Kerka.

Rendkívüli a növényvilág is, példaként a szőcei tőzegmohás láprétet emelhetjük ki, melyen tanösvény is végigvezet. A jégkorszakból megmaradt tájon olyan egyedi fajok élnek, mint sehol máshol az országban, mint például a vidrafű, vagy a harmatfű. Az Őrség nevezetes a lepkéiről is, úgy 1500 lepkefaj található meg a vidéken, a Kerka-völgye pedig szitakötő- és kérészállományával vált híressé.

Az Őrség az ország egyetlen olyan tájegysége, ahol a lakosság a honfoglalás óta folyamatosan helyben él és gazdálkodásával alakította a tájat. A tájhoz a haranglábak, az Árpád-kori templomok, falusi porták, valamint a helyi ízek és népszokások, a népi mesterségek sajátos világa is hozzátartozik. E többszázadnyi településszerkezetet és kulturális örökséget leginkább a pityerszeri Őrségi Népi Műemlékegyüttes házaiban ismerhetjük meg.

A skanzen mellett a nemzeti park természeti értékeivel több bemutatóhelyen helyen is megismerkedhetünk, így az őriszentpéteri Natura 2000 Fogadó- és Látogatóközpontban, Apátistvánfalván az Ökoturisztikai Információs Központban, Szőcén, a Lápok Házában és Kőszegen, a Bechtold István Természetvédelmi és Látogatóközpontban. 

Ezeken is túl, 18 szabadon látogatható tanösvény vezet végig az Őrségen.

  • Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
    H-9941 Őriszentpéter, Városszer 57.

  • +36 94 548 034

Friss információk

Térkép