• autopalyamatrica2020-elmenynektek

2024-ben Ausztriában is bevezették az egynapos matricát, és újdonság, hogy a digitális 1 napos és a 10 napos matricák a vásárlást követően azonnal érvényesek.

De figyelem, jó tudni, hogy Ausztriában plusz költséggel is kell számolnunk, ugyanis bizonyos útszakaszok, hágók vagy alagutak külön díjfizetés ellenében vehetők csak igénybe. Ezeket is meg lehet vásárolni előre, online.

ausztria-autopalyamatrica

A narancssárga szín autópályát, a zöld pedig a fizetős útszakaszokat mutatja. Forrás: asfinag.at

Autópályamatrica árak

Az autópályamatrica Ausztriában az A jelzésű autópályák és az S jelzésű gyorsforgalmi utak használatához szükséges. Városlátogatás vagy síelés céljából általában a legrövidebb időszakra szóló, 10 napos matricát vásároltuk, de 2024-től létezik az 1 napos útdíj is. Az már más kérdés, hogy megéri-e. Nézzük a részleteket:

Az egynapos matrica ára 8,60 euró és csak digitálisan vásárolható, ragasztós változatot tehát nem kínálnak. Motorkerékpárokra 3,40 euróba kerül. A digitális matrica rendszámhoz kötött.

A tíz napra szóló matrica 11,50 euróba kerül, a két hónapos matrica ára 28,90 euró, az éves matrica ára pedig 96,40 euró.

Az 1 napos és a 10 napos digitális matricák (a korábban 18 napos fogyasztóvédelmi időszak nélkül) azonnal érvényesek!

Ezeket az asfinag.at oldal shopjában lehet megvásárolni.

A 2 hónapos és éves matricák a fogyasztóvédelmi időszak miatt az online vásárlást követő 18. naptól érvényesek csak!

ausztria-autopalyamatrica-2024

A szélvédőre ragasztható autópályamatrica 2024-ben sonnengelb, azaz napsárga színű. / asfinag.at

A ragasztós autópályamatrica bármelyik hazai, az osztrák határ közelében fekvő benzinkútnál beszerezhető. Turisták számára talán ez a legkézenfekvőbb a 10 napos vásárlása esetén.

A 10 napossal felszerelkezve, 3,5 tonnát meg nem haladó járművel legfeljebb tíz egymást követő naptári napig használhatjuk az autópályákat. A lyukasztás napja értelemszerűen az első nap, a 10 napos matrica a tizedik érvényességi nap leteltéig érvényes, a kéthónapos pedig naptól napig, tehát például május 15-től július 15-ig. Az 1 napos matrica a vásárlás napján éjféltől éjfélig érvényes, de mint írtuk, ebből nincs ragasztható matrica, csak online lehetőség.

Néhány szabály, amit Ausztriában is be kell tartani:

A nem rögzített matrica nyilván érvénytelen. Matricamanipuláció esetén (pl. átragasztás, sérült matrica) borsos helyszíni bírság jár. Hiányzó vagy nem megfelelően felhelyezett matrica esetén nyilván pótdíjat kell fizetni.

Jó téli felszereléssel ajánlatos utazni.

A téli gumiabroncsokra vonatkozó követelmény november 1-jétől április 15-ig érvényes az olyan autókra, amelyek kifejezetten „téli körülmények között”  („bei winterlichen Verhältnissen”) közlekednek. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy ebben az időszakban kell a téligumi, mert az utak havasak, jegesek vagy néhol sárosak is lehetnek.

Személyautón a matricát klasszikusan a szélvédő belső oldalára, a bal felső sarokba vagy a visszapillantó tükör mögötti részre célszerű felragasztani. Figyeljünk arra, hogy a matricát semmi ne takarja ki, hogy jól látható, azonosítható legyen.

Útdíjak

Ezen felül, minden jármű esetében speciális útdíjat kell fizetni Ausztriában (általánosságban 10 euróval számoljunk) ezeken az útszakaszokon:

Arlberg-alagút, Brenner-autópálya, Dachstein út, Felbertauern út, Gerlos alpesi út, Großglockner alpesi út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Pyhrn autópálya (Gleinalm alagút), Pyhrn-autópálya (Bosruck alagút), Silvretta alpesi út, Tauern-autópálya (Tauern és Katschberg alagút), Timmelsjoch alpesi út, Villachi alpesi út – Dobratsch, Karawanken alagút.

Olvassa oldalunkat, keressen látnivalókat!