• autopalya-matrica-ausztria
Friss infó:

Osztrák autópályamatrica-infók – 2023

Az autópályamatrica Ausztriában az A jelzésű autópályák és az S jelzésű gyorsforgalmi utak használatához szükséges. Lehetnek még ezen felül plusz költségeink, ugyanis bizonyos útszakaszok, hágók vagy alagutak külön díjfizetés ellenében vehetők csak igénybe. Ezeket is meg lehet vásárolni előre, online.

Városlátogatás vagy síelés céljából általában a legrövidebb időszakra szóló, 10 napos matricát vásároljuk. Ezzel felszerelkezve, egy 3,5 tonnát meg nem haladó járművel legfeljebb tíz egymást követő naptári napig használhatjuk az autópályákat. A lyukasztás napja értelemszerűen az első nap,  a 10 napos matrica a tizedik érvényességi nap leteltéig érvényes, a kéthónapos pedig naptól napig, tehát például május 15-től július 15-ig.

Az autópályamatrica bármelyik hazai, az osztrák határ közelében fekvő benzinkútnál beszerezhető. Turisták számára talán ez a legkézenfekvőbb.

Az autópályamatricát a szélvédőre kell ragasztani, színe 2023-ban lila. Nézzük a 2023-as évre vonatkozó árakat:

asfinag.at

2023-as évben a személygépkocsik esetében:

Tíznapos matrica: 9,90 euró
Kéthavi matrica: 29 euró
Éves matrica: 96,40 euró

Motorkerékpárok esetében:

Tíznapos matrica: 5,80 euró
Kéthavi matrica: 14,50 euró
Éves matrica: 38,20 euró

120 eurós pótdíjat kell fizetnie annak, aki érvényes autópályamatrica nélkül hajt fel az autópályára.

asfinag.at

Digitális matricát is vásárolhatunk, árakban nincs különbség, viszont amennyiben online, az Osztrák Autópálya-Kezelő Rt, az asfinag.at honlap shopjában (magyar nyelvű) vesszük,  fogyasztóvédelmi előírások miatt ezt az utazásunk előtt legalább 18 nappal meg kell vásárolnunk.

Mindez másképp van a vállalkozók esetében, ekkor a digitális matrica azonnal érvényes.

Amennyiben ragaszkodunk a digitális matricához, az ÖAMTC bázisokon vagy határállomásokon személyesen is megvásárolhatjuk, ez esetben fogyasztóvédelmi időszak nincs, a digitális matrica azonnal élni kezd.

Az éves matrica előző év december 1-től a következő év január 31-ig érvényes.

Néhány szabály, amit Ausztriában is be kell tartani:

A nem rögzített matrica nyilván érvénytelen. Matricamanipuláció esetén (pl. átragasztás, sérült matrica) borsos helyszíni bírság jár. Hiányzó vagy nem megfelelően felhelyezett matrica esetén nyilván pótdíjat kell fizetni.

Jó téli felszereléssel ajánlatos utazni.

A téli gumiabroncsokra vonatkozó követelmény november 1-jétől április 15-ig érvényes az olyan autókra, amelyek kifejezetten „téli körülmények között”  („bei winterlichen Verhältnissen”) közlekednek. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy ebben az időszakban kell a téligumi, mert az utak havasak, jegesek vagy néhol sárosak is lehetnek.

Személyautón a matricát klasszikusan a szélvédő belső oldalára, a bal felső sarokba vagy a visszapillantó tükör mögötti részre célszerű felragasztani. Figyeljünk arra, hogy a matricát semmi ne takarja ki, hogy jól látható, azonosítható legyen.

Ezen felül, minden jármű esetében speciális útdíjat kell fizetni Ausztriában (általánosságban 10 euróval számoljunk) ezeken az útszakaszokon: 

Arlberg-alagút, Brenner-autópálya, Dachstein út, Felbertauern út, Gerlos alpesi út, Großglockner alpesi út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Pyhrn autópálya (Gleinalm alagút), Pyhrn-autópálya (Bosruck alagút), Silvretta alpesi út, Tauern-autópálya (Tauern és Katschberg alagút), Timmelsjoch alpesi út, Villachi alpesi út – Dobratsch, Karawanken alagút.

Olvassa oldalunkat, keressen látnivalókat!

IconBox Title

Click to add your own text here