• Toilette-am-Berg
2020.09.24.

Osztrák tanácsok: mit tegyünk, ha hegyi túrán tör ránk a szükség?

Erdőben, hegyi túraútvonalakon is rátörhet az emberre a szükség, ám ezeken a helyeken nem könnyű találni alkalmas illemhelyet, de még pottyantóst, reterátot sem. A téma kényes, elég nehéz illendően szóba hozni, de az útvonalakon eldobált papírzsebkendők és egyéb nyomok mennyisége mégis indokolttá teszi. A szemetelés a hazai erdőkben is (amúgy mindenhol) probléma, de az általunk kedvelt osztrák Alpok túraösvényein is.

Ők némi humorral próbálkoznak irányt mutatni a toalett-protokollban.

Az Österreichische Alpenverein kampányt indított annak érdekében, hogy a hegyeket ne WC-nek használják a túrázók, illetve tartsanak be alapvető szabályokat, ha mégis meg kell tenni, amit meg kell tenni. Ugyanis a helyzet az, hogy az Alpokban is egyre több helyen látni eldobált papírzsebkendőket és mindenféle nyomokat, különösen a túrázási szezonban. 

Ezért az Österreichische Alpenverein szeptemberben információs kampányt indított, igyekezve humorral megközelíteni e kényes témát, melyről jobb családokban is csak zárt ajtók mögött beszélnek, vagy egyáltalán elő sem hoznak.

Toilette-am-Berg
Grafika: alpenverein.at

A táblákon és posztereken szereplő üzenetek célja elég meglepő: azt szeretnék tudatosítani a természet szerelmeseiben, hogy amit otthagytak, az komolyan megváltoztathatja az Alpok ökoszisztémáit.

Ezért az egyesület azt ajánlja, hogy a hátizsákban helyet kapó kis gyógyszertár mellett legyen egy speciális „elsősegély-készlet” is efféle sürgős esetekhez, amely WC-papírból és „kakitáskából” áll”.

És akkor nézzük a konkrét ajánlásokat, melyet egyébként nem csak az Alpok ösvényein, hanem hazai kirándulóhelyeken sem árt megfogadni.

Mindig a WC-infrastruktúrát használja, ahol az rendelkezésre áll.

Ne használja vécézéshez patakokat és a tavakat!

Használjon WC-papírt (sokkal gyorsabban bomlik le, mint a papírzsebkendő), vagy vigye vissza magával amit használ.

Ha szükséges, ássa el a „terméket” vagy rejtse el kövek, ágak alá.

Az istállók és a hasonló létesítmények nem WC-k!

Minden vonatkozik a kutyákra is.